Cemal Paşa 20 kişi asmadan kahvaltı edemezmiş ifadesine yönelik kaynak var mı?

DimitriBeg

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İŞLEMCİ:
AMD Ryzen 5 5600 MPK 3.5GHz 32MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm İşlemci

ANAKART:
Asus Prime B450M-K II AMD AM4 4400MHz (OC) DDR4 Vga DVI HDMI M.2 mATX Anakart

EKRAN KARTI:
ASUS Dual GeForce RTX 4060 OC 8GB GDDR6 128 Bit DLSS 3 Ekran Kartı

RAM:
XPG Gammix D35 8GB 3200MHz CL16 DDR4 Ram (1x8) (AX4U32008G16A-SBKD35) × 2

SSD:
Kingston NV2 1TB NVMe PCIE 4.0 Okuma 3500MB-Yazma 2100MB M.2 SSD (SNV2S/1000G)
Erol Şadi Erdinç'in iddiasına göre Cemal Paşa 20 arap asmadan kahvaltı edemezmiş. Bununla ilgili bi kaynak bulamadım bilgisi olan var mı?

Ben lafı eğip bükmem. Bugün bazıları çıkıp “cemal paşa 20 Arap asmadan kahvaltı edemezmiş” diye sağda solda ucuz laflar ediyor. Oysa mesele öyle basit değil, hele ki böyle bir sözün kaynağı da yok ortada. Cemal paşa'yı anlamak istiyorsan önce o dönemin şartlarını bileceksin. Lawrence gibi İngiliz ajanları, Arap topraklarında kol gezerken, her kabileye altın dağıtırken, cemal paşa o ihaneti durdurmaya çalışıyordu. Arap yarımadası çoktan satın alınmıştı; şerif Hüseyin ve avenesi kendi çıkarları için hilafeti, devleti, milleti satmıştı. Cemal paşa hem savaş cephelerini yönetti hem ihanetle mücadele etti. Kolay mıydı? Değil. Ama o geri adım atmadı. Cezalandırması gerekiyorsa yaptı, çünkü devletin bekası bunu gerektiriyordu. Kimse kusura bakmasın; ihanetin adı Arap olunca mazlumluk, bunu durdurmaya çalışan Türk olunca zalimlik yakıştırmak, en hafifinden insafsızlıktır. Cemal paşa, o topraklarda Osmanlı'nın son gururudur, dimdik duruştur. Onun sertliği, vatanı koruma refleksidir. Kimse yalandan kahramanlık öyküleri uydurmasın; gerçek kahramanlar mezarda sessizdir ama onurları bizimle yaşamaya devam eder.
Kaynakça:

Kod:
Erik Jan Zürcher – Modernleşen Türkiye’nin Tarihi.
Sina Akşin – Jön Türkler ve İttihat ve Terakki.
Eugene Rogan – Arapların Gözünden Birinci Dünya Savaşı.
Scott Anderson – Lawrence in Arabia.
Stanford Shaw – Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı