[Cevap] Neden her sistem için Windows 11 gelmiyor?

261538

Gigapat
Makaleler
98
Sistem gereksinimleri açıklandığı günden beri çok fazla eleştiri konusu altında bu konu. Özellikle son yıllarda MS bir işletim sistemi çıkardığında bunu tüm cihazlar için uygun hale getirmeye çalışıyor ve kullanıcılar bu sistem üzerinde bir Linux veya MacOS performansı bekliyor, hal böyle olunca kişilerin istedikleri şeylere tam olarak şirket karşılık veremiyor çünkü öyle bir dünya şu anda yok.

Linux özgür tabanlı bir OS, bir sürü sürümü var, Apple MacOS'u sadece resmi olarak kendi cihazları için geliştiriyor hal böyle olunca MS bir şey yaptığında çok göze batıyor. Zaten bu şekilde bir OS karşılaştırması da yapmak çok mantıklı değil çünkü MS kadar diğer OS'lerin bilgisayar kategorisinde kullanıcısı yok.

Şimdi sorumuza geçelim, MS neden böyle bir karar aldı?
  • Tüm cihazlara neden destek sunmaya çalışıp, neden kendimi bu kadar kasıyorum, güncel cihazlara destek sunayım ve bu kitleyi memnun edeyim artık, diye düşünmüş olabilir.
Bu benim fikrim, şimdi bir de Windows 11 için MS tarafından paylaşılan raporlara bakalım.
Bu raporlara bakıldığında siz bir şekilde Windows 11 kurarsanız tam performans alamayacaksınız ve çökme vb. sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz, bu aklınızın bir kenarında bulunsun. Ek olarak MS uygun gördükçe OS için uygun cihaz güncellemesi yapıyor, bunu da mutlaka takip edin.

Kendi sözlerim olarak MS eğer bu kararı alıp, uyum listesi cihazlarında gerçekten güzel bir performans ve deneyim sunarsa insanların Windows'a olan zıt görüşünü eritebilir fakat Windows 10'daki gibi zaman zaman gelen güncellemeler ile 10'u aratırsa çok sert eleştiriler yiyecektir. Bu kararın ben doğru olduğunu düşünüyorum ve umarım MS ekibi bu kitle için güzel bir OS sunar.

Ek olarak bunun yeni bir donanım satma planı olduğunu söyleyebilirsiniz, kısmen haklı olunabilir fakat kullanıcı gidip MacOS bir cihaz da satın alabilir.

Kendi sözlerim olarak MS eğer bu kararı alıp, uyum listesi cihazlarında gerçekten güzel bir performans ve deneyim sunarsa insanların Windows'a olan zıt görüşünü eritebilir.
Benim görüşlerim de bu yönde.

Tüm benliğimle katılıyorum. Yıl olmuş 2021; UEFI, Secure Boot, SSD artık zorunluluk. Kendi görüşümce Intel Core 6.Nesil için sadece i7-6700/K'ya destek vermeliler. Secure Boot oldukça önemli, keza TPM 2.0'da. Modifiye ile belki bazı zorunluluklar kaldırılabilir fakat Microsoft bunu telemetriye bağlarsa iş neredeyse imkansız olabilir.

Sistem gereksinimleri açıklandığı günden beri çok fazla eleştiri konusu altında bu konu. Özellikle son yıllarda MS bir işletim sistemi çıkardığında bunu tüm cihazlar için uygun hale getirmeye çalışıyor ve kullanıcılar bu sistem üzerinde bir Linux veya MacOS performansı bekliyor, hal böyle olunca kişilerin istedikleri şeylere tam olarak şirket karşılık veremiyor çünkü öyle bir dünya şu anda yok.

Linux özgür tabanlı bir OS, bir sürü sürümü var, Apple MacOS'u sadece resmi olarak kendi cihazları için geliştiriyor hal böyle olunca MS bir şey yaptığında çok göze batıyor. Zaten bu şekilde bir OS karşılaştırması da yapmak çok mantıklı değil çünkü MS kadar diğer OS'lerin bilgisayar kategorisinde kullanıcısı yok.

Şimdi sorumuza geçelim, MS neden böyle bir karar aldı?
  • Tüm cihazlara neden destek sunmaya çalışıp, neden kendimi bu kadar kasıyorum, güncel cihazlara destek sunayım ve bu kitleyi memnun edeyim artık, diye düşünmüş olabilir.
Bu benim fikrim, şimdi bir de Windows 11 için MS tarafından paylaşılan raporlara bakalım.
Bu raporlara bakıldığında siz bir şekilde Windows 11 kurarsanız tam performans alamayacaksınız ve çökme vb. sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz, bu aklınızın bir kenarında bulunsun. Ek olarak MS uygun gördükçe OS için uygun cihaz güncellemesi yapıyor, bunu da mutlaka takip edin.

Kendi sözlerim olarak MS eğer bu kararı alıp, uyum listesi cihazlarında gerçekten güzel bir performans ve deneyim sunarsa insanların Windows'a olan zıt görüşünü eritebilir fakat Windows 10'daki gibi zaman zaman gelen güncellemeler ile 10'u aratırsa çok sert eleştiriler yiyecektir. Bu kararın ben doğru olduğunu düşünüyorum ve umarım MS ekibi bu kitle için güzel bir OS sunar.

Ek olarak bunun yeni bir donanım satma planı olduğunu söyleyebilirsiniz, kısmen haklı olunabilir fakat kullanıcı gidip MacOS bir cihaz da satın alabilir.
Ben kesinlikle bu yeni sistem gereksinimlerine katılıyorum. Aslında işlemci gereksinimi birçok insan tarafından eleştirildi. Ben de işlemci gereksinimini biraz eleştirdim. Fakat Windows 10 ilk çıktığında insanlar Intel Core 2 Duo veya ilk nesil Core i serisi işlemcili bilgisayarları Windows 10'a yükselttiler. Sonucunda ise sistemde sürücü sorunları, çökme sorunları ve birçok sorun yaşandı. Çünkü bu tarz sistemlerin sürücüleri oldukça eski. Intel ve AMD, sadece güncel sistemlerde yonga seti sürücülerine güncelleme veriyor. Bunlar da yeni işletim sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için oldukça kritik bir önem taşıyor. Eski sistemlerde yonga seti sürücüleri güncelleme almadığı için yeni işletim sistemlerinde daha fazla sorunla karşılaşılabiliyor. Hatta güncel BIOS bile güncel işletim sistemleri için oldukça önemli. Eski BIOS'lar ile yeni işletim sistemlerinde sorunlar yaşanabiliyor. Bu yüzden de yeni nesil işlemcilerin şart koşulması aslında gayet mantıklı oldu. Sadece Skylake ve Kaby Lake desteği verilmemesi bazı insanları üzdü. Fakat onun dışında gayet iyi oldu bence.

Diğer gereksinimler ise bence gayet mantıklı. UEFI artık günümüzde tamamen standart hale geldi. Özellikle de hala UEFI destekli sisteme bile MBR tabanlı Windows kurulumu yapan bilgisayarcılara Microsoft güzel bir ders verdi. Onlar da artık tıpış tıpış UEFI kurulum yapmaya geçecekler. Ayrıca UEFI sayesinde Windows daha hızlı açılıp kapanıyor, uykuya daha hızlı dalıyor, uykudan daha hızlı uyanıyor ve ekran kartı sürücüsü olmadan da kullandığınız ekranın tam çözünürlüğü kullanılabiliyor. Onun dışında birçok da artısı mevcut, fakat bunları pek sayamayacağım.

Secure Boot ise UEFI virüslerine karşı oldukça etkili bir teknoloji. UEFI virüsleri sisteme bulaştığı zaman format atsanız, hatta diskinizi tamamen değiştirseniz bile gitmiyor. Çünkü UEFI'ye bulaşıyor ve bu virüslerden kurtulmak için BIOS'un tekrardan yazılması gerekiyor. Bu da herkesin yapabileceği bir işlem değil. Secure Boot ise bunu büyük oranda engelleyebiliyor. Bu arada Secure Boot hala tam olarak şart koşulmadı. Sadece Secure Boot desteği şart koşuldu. Eğer sisteminiz Secure Boot'u destekliyorsa Windows 11 kullanmak için açmanıza gerek yok, kapalı da kalabilir. Mesela ben kapalı bir şekilde kullanıyorum. Ona rağmen "Sisteminiz Windows 11 ile uyumsuz" diye bir hata da almıyorum.

TPM 2.0 gereksinimi başta mantıksız gibi görünebilir fakat aslında işletim sisteminin güvenliğini oldukça arttırıyor. Ayrıca oyun geliştiricilerinin de hilecilere karşı kullanabileceği en büyük silahlardan birisi de TPM. HWID ban sistemi zaten birçok online oyunda kullanılıyor fakat genellikle bilgili bilgisayar kullanıcıları sistemde bazı modifikasyonlar yaparak HWID yasağını aşabiliyor. TPM ile birlikte artık hile tespit edildiğinde doğrudan TPM'e ban atılabilecek. Bu sayede bu ban'ı aşmak daha zor olacak.

Henüz SSD tamamen şart koşulmamış fakat 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanı şart koşulmuş. Güncel Windows sürümleri için en az 4 GB RAM kullanmak artık şart oldu. Fakat Windows 10'un 64 bit için minimum RAM gereksinimi 2 GB idi. Bunu görenler 2 GB RAM'li bilgisayarlarına Windows 10 kurdular ve RAM yetersizliği yüzünden birçok sorunla karşılaştılar. 4 GB RAM'in artık tamamen şart koşulması iyi oldu. 64 GB depolama alanı da günlük işlemler için en alt depolama alanı haline geldi. Eskiden 32 GB depolama içeren bazı Windows 10 cihazlar vardı. Birkaç program yükledikten sonra depolama tamamen doluyordu ve bir Word belgesi bile kaydedilemiyordu. 64 GB'ın şart koşulması da gayet iyi oldu.

Yani ben yeni sistem gereksinimlerine katılıyorum. Artık eski, güvenlik açıkları olan ve güncel sürücüleri olmayan sistemler yerine aktif olarak donanım üreticilerinden destek alan, güncel sürücülere sahip olan ve daha güvenli sistemler şart koşuldu. Ben de zaten bu tarz bir sistem kullanıyorum ve sistemim Windows 11 ile uyumlu.

Bunlara ek olarak bir şey belirtmek isterim. Güncel donanıma geçmek önemli. MS 5 senelik donanıma destek vermek zorunda değil. İnsanların geçemiyor oluşu insanların problemi. Yeni donanım alın keyfinize bakın. Yok alamıyoruz pahalı diyorsanız da neden pahalı sorusunun cevabındaki kişilere tepki gösterin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı