ChatGPT 5.2, Gemini'den çok daha iyi!

Makaleler
3
Daha fazla  
Daha önce Gemini, Chat GPT'den daha iyi! adında bir konu açmıştım. En son çıkan Chat GPT 5.2 ve Gemini 3.0'ı birçok konuda denemiş olarak ve sizlere deneyimlerimi aktarmak üzere burada bulunuyorum.

A) Kodlama
Kodlama konusunda bir önceki sürümde (Chat GPT 5.0 ve Gemini 2.5) Gemini hataları bulmada daha iyi olsa da, kodları yazarken çok fazla syntax hatası yaptığını belirtmiştim.
Keza, Chat GPT syntax hatası yapmasa da potansiyelinin kısıtlandığını ve "günlük kullanıcı" safsatasına ne kadar takılındığını zaten biliyoruz.
Yaptığım testleri bir öncekindeki gibi 10.000 satırlık bir proje yerine 6000 satırlık daha uygun bir projede yaptım. Çünkü 2 yapay zeka da çok satırlı kodlamaları okurken zorlanıyor hatta çok uzunsa direk okumuyor. Bu nedenle daha kısa bir proje üzerinde çalışmayı denedim.
A.1) Sıfırdan oluşturma
Burada bahsettiğim projenin temelini atmak. Gemini son modelinde yeni özellikleri oluşturmak konusunda Chat GPT'den daha rasyonel ve akılcı olabiliyor. Ancak Chat GPT'nin onun yapıpta yapamadığı bir şeyi yok. Burada Gemini birkaç satır ile olayı çözerken ve gerçekten akıllıca çözümler sunarken, Chat GPT daha korunaklı genelde try bloğuna alarak, "çalışmama" durumunu yok ediyor.
Projeye başlarken Gemini ile başlamak projenizin geleceği için daha uygun olabilir. Ayrıca Gemini 3.0 ile syntax sorunları kalksada 2.5'teki "serbestlik" kalkmış. Hala Chat GPT'den daha serbest tabii orası ayrı.

A.2) Hata tespiti
Hataları tespit etme konusunda iki yapay zekada da gözle görülür bir kalite farkı var. Chat GPT hataları "daha uzun düşünerek" buluyor ve hataları daha iyi bulabiliyor.
Gemini ise genelde şu olabilir bu olabilir diyerek büyük ölçü de topu size bırakıyor. Eğer sorunlu kod bloğunu biliyorsanız iş başka tabii ki, bu durumda Gemini yaptığım testlerde Chat GPT'den daha hızlı okuyor düşünüyor ve cevap sunuyor.
İki model arasındaki bariz fark da burada aslında.
Gemini çok hızlı iken Chat GPT bu kısımda biraz daha yavaş ama "tam" çalışan bir model.

B)Makale/Araştırma
Daha öncesinde Chat GPT'nin araştırma konusunda Gemini'den çok daha iyi olduğunu ve Gemini'de "Halisunasyon" olduğunu belirtmiştim. Gemini'de Halisinasyon daha azalırken araştırma konusunda Chat GPT'den daha detaylı işler çıkarttığına tanıklık ettim.
Geminiye doğru promptu verdiğinizde Chat GPT'den daha güzel araştırmalar çıkartıyor. (Deep Resarch)

C)Sonuç
Paranız var ise Chat GPT almak daha mantıklı yok ise veya 1 yıllık ücretsiz Gemini kullanıyorsanız Chat GPT almanıza gerek yok. 1 yapay zeka alacağım diyenler için Chat GPT 5.2'nin daha iyi olduğunu sizlere belirttim. Her ne kadar F/P olarak Gemini daha iyi olsa da yeterli kaynağınız var ise Chat GPT almak daha mantıklı duruyor.

Tabii ki şunu unutmayın, yapay zekalar anlık olarak birbirlerinin önüne geçebiliyor ve hangisi daha stabil sorusu sizin için belirleyici ise Gemini ile devam etmeniz sizin için en mantıklısı. Anlık karar ile yapay zeka almayın amacınızın ne olduğunu iyi seçin. Hayırlı kandil ve sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Daha önce Gemini, Chat GPT'den daha iyi! adında bir konu açmıştım. En son çıkan ChatGPT 5.2 ve Gemini 3.0'ı birçok konuda denemiş olarak ve sizlere deneyimlerimi aktarmak üzere burada bulunuyorum.

A) Kodlama
Kodlama konusunda bir önceki sürümde (ChatGPT 5.0 ve Gemini 2.5) Gemini hataları bulmada daha iyi olsa da, kodları yazarken çok fazla syntax hatası yaptığını belirtmiştim.
Keza, ChatGPT syntax hatası yapmasa da potansiyelinin kısıtlandığını ve "günlük kullanıcı" safsatasına ne kadar takılındığını zaten biliyoruz.
Yaptığım testleri bir öncekindeki gibi 10.000 satırlık bir proje yerine 6000 satırlık daha uygun bir projede yaptım. Çünkü 2 yapay zeka da çok satırlı kodlamaları okurken zorlanıyor hatta çok uzunsa direk okumuyor. Bu nedenle daha kısa bir proje üzerinde çalışmayı denedim.
A. 1) Sıfırdan oluşturma
Burada bahsettiğim projenin temelini atmak. Gemini son modelinde yeni özellikleri oluşturmak konusunda ChatGPT'den daha rasyonel ve akılcı olabiliyor. Ancak ChatGPT'nin onun yapıpta yapamadığı bir şeyi yok. Burada Gemini birkaç satır ile olayı çözerken ve gerçekten akıllıca çözümler sunarken, ChatGPT daha korunaklı genelde try bloğuna alarak, "çalışmama" durumunu yok ediyor.
Projeye başlarken Gemini ile başlamak projenizin geleceği için daha uygun olabilir. Ayrıca Gemini 3.0 ile syntax sorunları kalksada 2.5'teki "serbestlik" kalkmış. Hala ChatGPT'den daha serbest tabii orası ayrı.

A. 2) Hata tespiti
Hataları tespit etme konusunda iki yapay zekada da gözle görülür bir kalite farkı var. ChatGPT hataları "daha uzun düşünerek" buluyor ve hataları daha iyi bulabiliyor.
Gemini ise genelde şu olabilir bu olabilir diyerek büyük ölçü de topu size bırakıyor. Eğer sorunlu kod bloğunu biliyorsanız iş başka tabii ki, bu durumda Gemini yaptığım testlerde ChatGPT'den daha hızlı okuyor düşünüyor ve cevap sunuyor.
İki model arasındaki bariz fark da burada aslında.
Gemini çok hızlı iken ChatGPT bu kısımda biraz daha yavaş ama "tam" çalışan bir model.

B)Makale/Araştırma
Daha öncesinde ChatGPT'nin araştırma konusunda Gemini'den çok daha iyi olduğunu ve Gemini'de "halüsinasyon" olduğunu belirtmiştim. Gemini'de Halisinasyon daha azalırken araştırma konusunda ChatGPT'den daha detaylı işler çıkarttığına tanıklık ettim.
Gemini'ye doğru promptu verdiğinizde ChatGPT'den daha güzel araştırmalar çıkartıyor. (Deep Resarch)
Kodlama için kullanıyorum katılıyorum. GPT’nin plusını satın aldım, Grmini Pro’dan çok daha önde. Diğer konuları bilmiyorum.

Kodlama için kullanıyorum katılıyorum. GPT’nin plusını satın aldım, Grmini Pro’dan çok daha önde. Diğer konuları bilmiyorum.
Söylemeyi unutmuşum ama Chat GPT, şuan hem sorunları çözüp hem de eğer .txt olarak atarsanız çözümleri kodunuza entegre edip çalışır hale getirebiliyor. Çoğunlukla başarıya da ulaşıyor ancak hata yapabileceğini unutmamak lazım.

Daha tam şimdu GitHub Pro ve Copilot Pro Plus aldım. Siz gerçekten GPT 5.2 ve Gemini gibi "Yapay zeka"ya kodlama için kullanıyorsanız, bir şey diyemem.

Gençleştim resmen, bu kadar mı fark eder?

Gemini çok dandik gerçekten. Sırf öğrenci indirimi var diye aldık mecbur kullanıyoruz. Çok eski bilgiler veriyor, misal 9070XT ekran kartının özelliklerini yaz diyorsun böyle bir kart daha icat edilmedi, yanlış biliyorsun diyor. Tamam eski bilgi veriyorsun da bari suçu bize atma arkadaş:D

Son düzenleyen: Moderatör:
Daha tam şimdu GitHub Pro ve Copilot Pro Plus aldım. Siz gerçekten GPT 5.2 ve Gemini gibi "Yapay zeka"ya kodlama için kullanıyorsanız, bir şey diyemem.

Arada'da bariz bir fiyat farkı olduğunu belirtmek lazım. Bu yapay zekalar incelemede sadece kodlama olarak değil araştırma yönünden de gözlemlendi.

Arada'da bariz bir fiyat farkı olduğunu belirtmek lazım. Bu yapay zekalar incelemede sadece kodlama olarak değil araştırma yönünden de gözlemlendi.
20 dolar vs 20 dolar. Sadece kodlama konusunda demiştim:

Fiyatlar aynı ama kodlama konusunda uçurum farkı var. GPT 5.2'de var, ikisini de kullanıyorum ama karmaşık konuları yapamıyor.

Gemini çok dandik gerçekten. Sırf öğrenci indirimi var diye aldık mecbur kullanıyoruz. Çok eski bilgiler veriyor, misal 9070XT ekran kartının özelliklerini yaz diyorsun böyle bir kart daha icat edilmedi, yanlış biliyorsun diyor. Tamam eski bilgi veriyorsun da bari suçu bize atma arkadaş:D
Aksine bana Gemini çok daha başarılı geldi. Benim kullanımıma göre çok daha güncel bilgiler sunuyor. Gemini PRO sürümünü aldıktan sonra ChatGPT'yi 1 kere bile kullanmadım.

En son ne zaman sordun o soruyu? ( verdiği bilgilerin doğruluğunu kontrol etmedim sadece sordum ve cevabı buraya yapıştırdım )
1766673484584.png

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı