Merhabalar arkadaşlar. Bugün arkadaşıma düşük bütçeli ama ciddi performanslı diye topladığımız bilgisayarın ucuz etin yahnisi misali sorunları ile boğuştum. Öncelikle diğer tüm sorunları rahatlıkla çözdüm ancak kullandığımız x5460 işlemcinin 120w TDP değeri bizi üzmeye başladı. Kullandığımız anakart Asus P5G41C M-LX model anakart. Chipset üzerinde pasif bir soğutucu var ve el değmeyecek şekilde, hatta yumurta koysanız pişecek şekilde ısınıyor. Sistem çalışıyor bir sorun yok masaüstünde sistem boşta iken chipset sıcaklık değeri 85-90 dereceleri buluyor. İşlemci üzerinde tower fan olduğu için sıcaklık değeri 54 derecelerde seyrediyor gayet normal bence. Yani işlemci ile karıştırıp işlemci soğutucu önermeyiniz. Çok iyi durumu olmadığı için zaten 1000 TL zor biriktirerek toplanan bu bilgisayarın chipsetini soğutmak için
İşlemcinin yanindaki Asus yazılı pasif chipset soğutucu yerine bu şekilde canlı chipset soğutucu takarsak işimizi görür sıcaklığı düşürür mü?
Valla küçük fan nedeniyle bende bundan biraz işkillendim. Fan büyük olsa ses az olur ama umarım fazla ses gelmez. Chipseti yakmaktansa sese eyvallah diyeceğiz ama.
Pasif soğutucu yerine aktif soğutucu takacağım neden işler kötüye gitsin ki? Fansız yere fan gelecek daha iyi soğutacağı garanti zaten. Tek sorunum ses oldu şu an fan çapı çok küçük olduğu için dönerken bilye sesini fazla alırsam çıldırabilirim. Kasadan gram ses gelmiyor çünkü. Bunun dışında pasif soğutucunun üzerine yumurta kırsam pişer. O derece ısınıyor. Bundan kötüsü yanması zaten. Yanmaya da az kaldı böyle giderse. İşlemcinin TDP değeri çok yüksek. Muhtemelen bu yüzden ısınıyor chipset. Anakart modlanmış şekilde x5460 işlemci kullanıyor. Normalde bu işlemci bu anakart için yapılmamış bir işlemci. Yani aslında modifiyeli araba gibi şu an ama motora giden aksamlar ısınıyor. Motor işlemci olursa motor sıcaklığı gayet yerinde.