Chipset(Yonga Seti)'in Bilgisayar Performansındaki Yeri

Emirhan52C

Hectopat
Daha fazla  
Merhabalar, ben Emirhan. 10. sınıf bilişim bölümü öğrencisiyim.
B.T.T öğretmenim performans ödevi olarak;
Chipset nedir ? Chipsetin bilgisayar performansındaki yeri nedir ?
Konu başlıklı ödevi verdi,"Chipset nedir ?" yaptım ama"Chipsetin bilgisayar performansındaki yeri nedir?" konu başlığını internette bulamadım. Sizden ricam çok uzun bir tanım yapar mısınız? :) Teşekkür ederim. Ödevim Salı gününe. Şimdiden herkese teşekkür ederim. :)

Chipset (yonga seti), anakartın beynini oluşturan entegre devrelerdir. Bunlar işlemci, ön bellek, sistem veriyolları, çevre birimleri, kısacası PC içindeki her şey arasındaki veri akışını denetler. Veri akışı, PC'nin pek çok parçasının işlemesi ve performansı açısından çok önemli olduğundan yonga seti de PC'nizin kalitesi, özellikleri ve hızı üzerinde en önemli etkiye sahip birkaç bileşenden biridir.
Kuzey köprüsü ve güney köprüsü olmak üzere iki chipten oluşan chipsetler, mimari olarak önemli farklılıklar gösterir. Kuzey köprüsü denilen chip, CPU ve bellekle iletişim kurarken, PCIe üzerinden de ekran kartıyla haberleşir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kuzey köprüsünde bazı değişiklikler meydana gelmiştir. Güney köprüsü ise, temelde I/O (Input/Output-Giriş/Çıkış) bileşenlerinden sorumludur. Kuzey köprüsü ve güney köprüsü arasındaki veri aktarımı büyük önem taşır. Çünkü burada oluşacak bir darboğaz performansı önemli ölçüde düşürür

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı