Gizlilik odaklı bir tarayıcı arıyorsanız tercihiniz Chromium olmamalı. Chromium kararsız ve günlük güncelleme alan sürümü ve çoğunlukla bunların modlu versiyonları var. Modlu tarayıcıyı basit kullanıcıya düşünmeden öneren garip forum üyelerini dikkate almayın.
Kararsız tarayıcıları basit kullanıcılara önermiyorum. Ayrıca aşırı gizlilik isteyen biri tarayıcı dışında Google, Twitter, Facebook, Instagram vb. popüler ağlara da girmemesi gerekiyor. Çünkü bu ağlar artık çerez vb. dışında da oradaki aktivitenize göre sizi izliyor. Hatta direkt Windows'u terk etmeniz gerekiyor. Yani radikal gizlilik olayını basit kullanıcının yapması imkansız. Yine bir şeyler yapabilirsiniz ama iş bu firmaları denetleyen devletlerde bitiyor. ABD ve AB'de bu konularda baskı yapan kurumlar iyi ama düzenin gelmesi için zaman ve güçleri de yetersiz. Her şey bilgi ile çalıştığından, bilginizi ve yeri geliyor abonelik hizmetleri ile paranıza da göz dikiyorlar. Neyse buradan kapitalizm eleştirisine kadar uzarım.
Kısaca Chromium benim tavsiye ettiğim bir tarayıcı değil. Modlanmış Chromium tarayıcıları da önermiyorum. Çünkü temel aldıkları şey kararsız Chrome sürümü. Google'dan arındırma sizi aşırı gizli yapmadığı gibi alakasız çökmeler basit kullanıcıya para ve zaman kaybı yaşatır.
Gizlilik istiyorsanız Brave, Mullvad, LibreWolf veya Firefox tarafına bakmanız gerekiyor.
An open-source privacy audit of popular web browsers.
privacytests.org
The Brave browser is a fast, private and secure web browser for PC, Mac and mobile. Download now to enjoy a faster ad-free browsing experience that saves data and battery life by blocking tracking software.
A custom version of Firefox, focused on privacy, security and freedom.
Mullvad Tarayıcı; Mullvad VPN ve Tor Projesi iş birliğiyle geliştirilen gizlilik odaklı bir web tarayıcısıdır. İzlenmeyi ve parmak izi almayı en aza indirecek şekilde tasarlanmıştır.
Daha hızlı açılan sayfalar, daha az bellek kullanımı ve bir sürü özelliğiyle yeni Firefox burada.
Ama belirteyim gizlilik basit kullanıcı için sorunlar çıkarabilir. Atıyorum bir sitede sorun yaşadığınızda, bu gizlilik odaklı tarayıcıların bazı ayarlarını kapatmak veya kapatsanız bile o sitenin sorun çıkarması normaldir.
En kullanıcı odaklı Firefox diyebilirim. Ama diğerlerine göre gizlilik tarafında maksimum koruma sağlamaz. Daha kullanıcı dostu ve genele hitap etmeyi hedefler. Daha sonra Chromium'un sağladığı şeylerden dolayı Brave gelebilir. Tam gizlilik istiyorsanız LibreWolf iyidir. Mullvad da benzer değerler gösterse de firmanın ana işi VPN olduğundan tarayıcıyı bir pazarlama aracı olarak kullanır ve size bazı uygulama, ayar vb. dayatır.
Bir de Gecko tarayıcıların performans, kaynak tüketimi Chromium ile yarışacak düzeyde değil. Chromium tarafında büyük ihtimalle çoğu şeyi engellediğinden de Brave aynı şekilde yüksek kaynak tüketiyor. Ama hız konusunda Gecko tarayıcısından iyi.
Bunlar sorun çıkarıyorsa Edge ve Chrome'dan devam edin. Ben kendim Edge kullanıyorum. Bunlar dışında Opera, Vivaldi ve Yandex gibi tarayıcıları ise önermiyorum. Yandex zaten Rusya içine hizmet sunan ve büyük oranda devletinden de para yiyen ve dünyaya göre geliştirme yapmayan bir tarayıcı. Opera ise tüm parasını reklama yatıran ve çocukları kandırmayı hedefleyen, çökme sorunları ile bolca tanınan ve tarayıcı geliştirmesini de diğer tarayıcılara göre yapan vasıfsız Çinli firması. Vivaldi ise eski Opera geliştiricileri ve ne yapacakları konusunda kararsız, Chromium tarafında en hantal tarayıcı.