Firmware seviyesinde bir olaylar var mı yok mu, güncellemeyle ekleniyor mu o kısım şu an muamma.
Bu algıda seçicilik ve taraflılık değil. Büyük markalarda bir olay olduğunda tüketici hakları mahkemesinde çözebiliyorsun. Öyle bir canı yanıyor ki daha sonra hareketlerine dikkat ediyor. AB ya şartlarına uyması gereken ürünlerin alacağı sertifika süreçlerinde imzaladıkları belgeler, onları belirli hukuki süreçlerde bağlıyor. Bize gelen resmi ve batı markalı ürünlerde de AB belgeleri temel alınıyor. Çinli sitelerden tek tük alınan, farklı şekillerde geçirilen ürünlerde bu olaylar böyle yürümüyor.
Ayrıca ülkede resmi bir muhattabın var. Çin'de bulunan, Türkiye temsilcisi bulunmayan şirketin dava dilekçesini nereye göndereceğin belli değil. Ne olduğu belirsiz ya da farklı ülkedeki firmalarda şikayetini kağıda yaz, yak, suya kat iç yani o kadar vahim durum.
Çin kendi içerisinde ekonomik güçlenme için AB şartlarındaki denetimleri uygulamıyor. Bu maliyetleri düşürüyor ama toksik atık varilinin eritilmesinden elde edilen plastik ile bebek emziği yapılması gibi rezaletlerin de önünü açıyor.
Çin'de üretim yaptırsa da AB ve ABD firmaları ve markaları ülkelerinde yiyecekleri kocaman tazminatlardan kaçınmak için malzeme kaynağına kadar takip etmek zorundalar. Onlarda da bir ton rezillik var ama denetleyen çok, ortaya çıkartan çok. Sırf tazminat davasından para kazanmaya kendisini adamış insanlar var.
Yani "çok ucuza bakın ne buldum" filan akıl karı değil arkadaşlar, daha ziyade Çinli için "aha ucuz dedim bak kimler düştü" durumu, bizim yerli satıcılar kutudan SATA kablosunu çalarken bu arkadaşlar işin kitabını yazıyor, sonra kitabın da korsanını satıyordu: Uzak durun.