CL değerleri farklı 2 RAM çalıştı!

Makaleler
1
Yaklaşık 6 aydır Neo Forza RAM kullanıyordum. Kardeşim de kendi sistemini toplamak için küçük adımlar atmaya başladı. Mesela geçenlerde kendine RAM satın aldı. (XPG Red gammix) . MHz değerleri aynıydı fakat CL değerleri farklıydı. (Neo Forza: CL15 XPG: CL16). Bende bunu kendi sistemime takarsam çalışır mı diye soruşturmaya başladım. Kullanım klavuzunda bile tavsiye edilmediğini yok bilmem forumlarda ekran gelmez denmeleri falan tehlikeli olabileceğini düşündüm. Fakat sadece mavi ekran aldı ve devam ettiğim zaman cayır cayır çalıştığını gördüm. Benchmark testleri buyurun:

RAM'in adı neden böyle?

Anormal bir durum değil. Kimse çalışmaz demiyor zaten.

Mavi ekran görmeniz cayır cayır çalıştığı anlamına gelmiyor işte . Belleği yazılımlar tanımamış bile, kitler farklı CPU-Z ile kontrol ederseniz ancak orada görünebilir.

Çalışması da bir mucize değil. 4 farklı model belleği takarsanız o da çalışır, anakarta bağlı bir durum. Anakart belleklerin hepsinin çalışabileceği ortak frekansı, ortak gecikmeyi ve ortak voltajı tek tek deneyip tespit ediyor ve bellekleri bu ayarda çalıştırarak sistemi başlatıyor.

Bu aşamada aslında en düşük belleği varsayılan değer olarak alıyor diyebiliriz. Örneğin bir adet 3000 MHz, bir adet 2466 MHz bellek taktınız, sistem otomatik olarak 2466'dan başlatır kendisini, diğer belleği de o frekansa çeker. Limitlerinizi düşük donanımdaki bellek belirler.

PCH bununla alakalı bir video da yapmıştı hatta, 4 farklı belleği takıp sistemi çalıştırmışlardı. Uzun süre reset atarak bellekleri test etmişti.

Performans konusuna gelirsek bildiğim kadarıyla Dual Channel çalışıyorlarsa yani anakart bu bellekleri Dual Channel kabul ettiyse standart kitler ile arasında çok bir fark olmayacaktır tahminimce.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…