Merhaba, C++'ta Class'ların ne işe yaradığını bilen var mı? Ben bir türlü anlayamıyorum, basitçe anlatabilir misiniz?
Terim karmaşasına girmeden olabildiğince sade şekilde anlatacağım ama bu söylediklerimin ayrıntıları da var, bunu bil.
Class'lar her şeyi nesneleştirip programlamaya katabilmemizi sağlayan yapılardır. Basitçe bir örnek verirsek, bir fabrikanın
Çalışanları vardır, Bu çalışanları class yapısı ile programlamaya dahil ederiz. Daha sonra bu çalışanların altında da
Maaşlı Çalışan ve
Saatlik Çalışan vardır. Bunları da class yapısı ile
Çalışanlar kısmının altına dahil ederiz. Bu Class yapıları içerisinde de bunlara özellikler veririz. Böylelikle günlük hayatta karşılaştığımız olayları / durumları / kişileri / nesneleri programlamaya dökebiliriz.
- Çalışan (Hepsi isim, doğum tarihi vb ortak özellikleri taşır)
- Maaşlı Çalışan (aldığı ücret farklıdır, hakları farklıdır)
- Saatlik Çalışan (aldığı ücret farklıdır, hakları farklıdır)
Bu alt alta Class'ları dahil etme durumuna da Inheritance (kalıtım,miras) denir. Üst kısımlara ortak özellikler eklenirken, alt kısımlara farklılıklar eklenir. Her bir alt class, üst class'daki özelliklere sahiptir, miras alır yani.
Maaşlı veya Saatlik çalışan adı altında eklenen/oluşturulan her bir insan da programlama mantığında birer nesne'dir. (object)
Object Oriented Programming (OOP), yani Nesne Yönelimli Programlama mantığı da buradan gelir.
Sınıf yapıları ile her şeyi nesneleştirip bir algoritmaya dolayısıyla programa dökmeye yarar.