CNC torna operatörlüğü nasıl bir meslek?

CNC torna operatörlüğü yapmadım, talaşlı imalat sektöründe de çalışmadım ancak dünden beri bir cevap gelmeyince yazmak istedim.

"Geleceği var mı?" demişsiniz. O konuda bir şey diyemeyeceğim ama gayet nitelikli elemana ihtiyaç duyulan bir iş. İyi yetişmiş elemanı kolay bulunmadığı için iyi maaşları olduğunu duyuyordum, bundan 2-3 yıl önceye kadar. CNC router (ahşap imalat) operatörünün bile iyisi aranır, ahşap sektöründe.

Mekatronik mühendisliğinden daha ziyade makina mühendisliğinin, bilhassa da önlisans makina bölümlerinin ve endüstri meslek lisesi makina bölümlerinin alakası vardır.

Daha ayrıntılı bilgilendirebilecek biri çıkar umarım.

CNC torna operatörlüğü yapmadım, talaşlı imalat sektöründe de çalışmadım ancak dünden beri bir cevap gelmeyince yazmak istedim.

"Geleceği var mı?" demişsiniz. O konuda bir şey diyemeyeceğim ama gayet nitelikli elemana ihtiyaç duyulan bir iş. İyi yetişmiş elemanı kolay bulunmadığı için iyi maaşları olduğunu duyuyordum, bundan 2-3 yıl önceye kadar. CNC router (ahşap imalat) operatörünün bile iyisi aranır, ahşap sektöründe.

Mekatronik mühendisliğinden daha ziyade makine mühendisliğinin, bilhassa da ön lisans makine bölümlerinin ve endüstri meslek lisesi makine bölümlerinin alakası vardır.

Daha ayrıntılı bilgilendirebilecek biri çıkar umarım.

Çevremde tanıdığım bu işle alakalı birkaç kişiye sordum. Hepsinden de olumlu yanıtlar alıyorum. Bu mesleğin güzel bir meslek olduğunu, geleceği olduğunu hemen hemen her sektöre iş yapabileceğini söylüyorlar. O yüzden bu işe ısınmaya başladım. Sektöre giriş yaptıktan sonra 2 yıllık bir bölüm okumayı da planlıyorum. Acaba mekatronik okusam CNC işini orada kullanabilir miyim diye merak etmiştim.

Sektöre giriş yaptıktan sonra 2 yıllık bir bölüm okumayı da planlıyorum. Acaba mekatronik okusam CNC işini orada kullanabilir miyim diye merak etmiştim.
2 yıllık mekatroniği kastediyorsanız 2 yıllık makina daha faydalı olur gibi geliyor bana. Direkt "CNC tezgah" dersleri olduğunu hatırlıyorum, 2 yıllık makina bölümlerinde. Mekatronik veya mekatronik mühendisliği ve bunların CNC ile olan ilişkisini soran tarzda konu açarsanız bu bölümleri okuyan kişilerden daha iyi bir cevap alabilirsiniz diye düşünüyorum.

2 yıllık mekatroniği kastediyorsanız 2 yıllık makine daha faydalı olur gibi geliyor bana. Direkt "CNC tezgah" dersleri olduğunu hatırlıyorum, 2 yıllık makine bölümlerinde. Mekatronik veya mekatronik mühendisliği ve bunların CNC ile olan ilişkisini soran tarzda konu açarsanız bu bölümleri okuyan kişilerden daha iyi bir cevap alabilirsiniz diye düşünüyorum.

Akdeniz üniversitesinin bölümler hakkında paylaşmış olduğu bir link buldum. Burada CNC teknolojisi adında bir derste var. Sanırım mekatronikte de CNC dersleri veriliyor fakat makine bölümü gibi detaylı değildir diye tahmin ediyorum.

Mesleği yapan biri olarak yorumlayayım. Kendim torna ve freze operatörüyüm. CNC çalışmam için pek fırsat kalmadı. Ayrıca CNC başında sıkılrım. CNC operatörü ne iş yapar. Solid works te çizilen resmi Solid cam la programladıktan sonra CNC operatörü bunu makine ya yükler. Kesici uçlar boyları ayarlanır. Parça ortalanır. Aşağı yukarı çizimde bitmiş işi sen çalıştırmış oluyorsun. Güzel firmalar bulursan meslek sahibi olmak iyidir. Evet biraz pis iştir. Kendini geliştirirsen çok iyi yerlere gelebilirsin. Senin kabiliyetine becerine kalmış bir durumdur. Sadece CNC operatörü olarak kalmayıp daha ileriye gitmek senin elinde. Meslek sahibi olmak iş ararken kolaylık sağlar. Sağda solda vasıfsız eleman olarak gezmekten iyidir. Biraz uzun oldu ama. Mesleğin geleceği var mı demişsin. Sanayi sektörü hiçbir zaman kaybetmez.

Mesleği yapan biri olarak yorumlayayım. Kendim torna ve freze operatörüyüm. CNC çalışmam için pek fırsat kalmadı. Ayrıca CNC başında sıkılırım. CNC operatörü ne iş yapar. Solid works te çizilen resmi Solid cam la programladıktan sonra CNC operatörü bunu makine ya yükler. Kesici uçlar boyları ayarlanır. Parça ortalanır. Aşağı yukarı çizimde bitmiş işi sen çalıştırmış oluyorsun. Güzel firmalar bulursan meslek sahibi olmak iyidir. Evet biraz pis iştir. Kendini geliştirirsen çok iyi yerlere gelebilirsin. Senin kabiliyetine becerine kalmış bir durumdur. Sadece CNC operatörü olarak kalmayıp daha ileriye gitmek senin elinde. Meslek sahibi olmak iş ararken kolaylık sağlar. Sağda solda vasıfsız eleman olarak gezmekten iyidir. Biraz uzun oldu ama. Mesleğin geleceği var mı demişsin. Sanayi sektörü hiçbir zaman kaybetmez.

CNC işi, torna ve frezeden ayrı mı?
İşin pis oluşunu sanayi olduğu için söylüyorsun sanırım. Benim için sorun değil. Meslek edinmek için elektrik sektörünü düşünüyordum. Görüştüğüm yerler tecrübesiz olduğum ve 25 yaşında olduğum için işe almıyor. O yüzden çevredekilerin önerisiyle CNC operatörlüğünü de düşünmeye karar verdim. Şimdi bu işi araştırıyorum. Sorduğum kişilerde bu işin geleceği olduğunu söylüyorlar. Ben meslekte ustalaştığım zaman borç falan bir şekilde kendi dükkanımı açmayı istiyorum. CNC işini öğrenerek kendi dükkanımı da açabileceğimi söylüyorlar.

Söylediğine katılıyorum. Vasıfsız olarak ortalıkta dolanmak istemiyorum. Fabrikalarda kıymet görmeyen gelip geçici işçi sınıfında da olmak istemiyorum. Hayatın şartlarından dolayı biraz geç kaldım ama daha fazla geç kalmadan bir işte ustalaşmak istiyorum.

"Sadece CNC operatörü olarak kalmayıp daha ileriye gitmek senin elinde." demişsin. Biraz detay verebilir misin? Daha ileriye gitmek derken CNC operatörlüğünde nasıl bir alternatif beni bekler?

CNC işi, torna ve frezeden ayrı mı?
İşin pis oluşunu sanayi olduğu için söylüyorsun sanırım. Benim için sorun değil. Meslek edinmek için elektrik sektörünü düşünüyordum. Görüştüğüm yerler tecrübesiz olduğum ve 25 yaşında olduğum için işe almıyor. O yüzden çevredekilerin önerisiyle CNC operatörlüğünü de düşünmeye karar verdim. Şimdi bu işi araştırıyorum. Sorduğum kişilerde bu işin geleceği olduğunu söylüyorlar. Ben meslekte ustalaştığım zaman borç falan bir şekilde kendi dükkanımı açmayı istiyorum. CNC işini öğrenerek kendi dükkanımı da açabileceğimi söylüyorlar.

Söylediğine katılıyorum. Vasıfsız olarak ortalıkta dolanmak istemiyorum. Fabrikalarda kıymet görmeyen gelip geçici işçi sınıfında da olmak istemiyorum. Hayatın şartlarından dolayı biraz geç kaldım ama daha fazla geç kalmadan bir işte ustalaşmak istiyorum.

"Sadece CNC operatörü olarak kalmayıp daha ileriye gitmek senin elinde." demişsin. Biraz detay verebilir misin? Daha ileriye gitmek derken CNC operatörlüğünde nasıl bir alternatif beni bekler?

CNC işi bilgisayar işi. Torna freze de böyle bir durum yok. Ayrı değil hepsi beraberdir. O makinenın operatörü kişiler çalışır. Aslında hep beraberdir. CNC sistemi torna ve frezenin günümüz teknolojisi bilgisayarlı versiyonudur. CNC makineları çok pahalı kur üzerinden satılır. Paran varsa açabilirsin. Piyasayı öğrendikten sonra yürür gidersin. CNC operatörü olarak kalmayıp demem şu. Solid works eğitim sertifikası. Solid cam eğitim sertifikaları. İyi bir CNC operatörü hem çizim yapıp hem de çizdiği programı yükleyen kişilerdir. Kendime yetecek kadar Solid works ve Solid cam biliyorum. Sürekli başında durup uğraşırsan ve kendini verirsen zor bir iş değil.

CNC işi bilgisayar işi. Torna freze de böyle bir durum yok. Ayrı değil hepsi beraberdir. O makinanın operatörü kişiler çalışır. Aslında hep beraberdir. CNC sistemi torna ve frezenin günümüz teknolojisi bilgisayarlı versiyonudur. CNC makinaları çok pahalı kur üzerinden satılır. Paran varsa açabilirsin. Piyasayı öğrendikten sonra yürür gidersin. CNC operatörü olarak kalmayıp demem şu. Solid works eğitim sertifikası. Solid cam eğitim sertifikaları. İyi bir CNC operatörü hem çizim yapıp hem de çizdiği programı yükleyen kişilerdir. Kendime yetecek kadar Solid works ve Solid cam biliyorum. Sürekli başında durup uğraşırsan ve kendini verirsen zor bir iş değil.
Anladım yani bu işi öğrenirken programlarla beraber öğrenmek gerekir. Kendi yerimi açmayı düşündüğüm için CNC operatörlüğünü her şeyiyle öğrenmem gerekir tabii, kendimi geliştirmeye de niyetim var. Siz ne kadar zamandır bu işi yapıyorsunuz?

Anladım yani bu işi öğrenirken programlarla beraber öğrenmek gerekir. Kendi yerimi açmayı düşündüğüm için CNC operatörlüğünü her şeyiyle öğrenmem gerekir tabii, kendimi geliştirmeye de niyetim var. Siz ne kadar zamandır bu işi yapıyorsunuz?

2000 de sigorta girişim var.:) sanayi sektörü ucu dokundumu bir daha geri dönüş olmuyor. Daha da yapmaya devam edeceğiz elde başka meslek yok.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı