2 3 sene devam edip kendimi geliştirip yurt dışına atacağım kendimi. Solid ve AutoCAD belgesi de alıp. Masa başına geçeceğim. Almancamı da geliştirip. Patronlar devletten aldıkları güçle dalga geçiyor işçilerle, iş yaparken araba temizlettiriyor odağımızı bozuyor. Usta da bir şey diyemiyor. Hele bir de bir baltaya sap olamamış oğulları var ya onları başımıza bela ediyorlar çalıştığım yerde adam 4 5 haftada 200 bin liralık malı hiç etti. Müşteriye iki saat laf anlattık. Benimle arkadaşım 1 2 defa ucuz mallardan hiç ettik diye yemediğimiz küfür ve azar kalmadı. 1 ay boyunca çilesini çektim lavuğun. En son dayanamadım çıktım. Ustalar iyi iş öğretiyordu bana gelen. Patronlar kötü. Sürekli azar çekip hayat hikayesini anlatıyor. Çoğunlukla alamancılar var sektörde patron olarak. Bir de malum partili çoğu. Bir şey diyemiyorsun biz dedik adam bağıra çağıra kovdu bizi. Başımıza bir şey gelse anca o zaman Yusuf Yusuf oluyorlar. Bir de sanki Kurtlar Vadisi gibi sanki ağzımızdan laf almaya çalışıyor elemanlar. Çalıştığım yerde arkadaş diyordu o eleman yalakalık yapıyor diye bir şey deme diye. Ben de yalandan hikaye atıyordum enayiye. Öylelerine de dikkat edin. Aileyiz ayağı çekiyorlar ama bir hatan da seni günah keçisi ilan ediyorlar. Ben iş yerinin en sevdiği adamdım eğlenceli insanlarla ilişkisi iyi olan herkesi güldüren. Ustalar elemanlar falan sen gidince ne yapacağız diyordu. Fakat o hatayı yapınca kimse konuşmamaya başladı. O eleman ağzımdan laf almaya çalıştı beni gıcık etti falan. Usta ama bayağı iyiydi benim adam bana bayağı bir şey öğretti.
Kesinlikle aileyiz diyen yerlerden uzak durun çünkü çoğu ayakta işletiyorlar sizi. Maaşı geç yatırmalar gece gündüz size iş yaptırıp işe odaklanmıyorsun demeler. Molanızdan alıp çalıştıranlar. Mesaiye kalmayınca yüz asmalar(sana ne oğlum ben istemiyorsam sen zorlayamazsın hayırdır.). Her boş şakaya gülmemizi beklemek. Yani benim kafam olsaydı zamanında ya elektrik ya da otomotiv seçerdim. Bu meslekte kazandırıyor ama bayağı uğraştırıyor(yalakanın yalakası olman lazım). Elektrik seçmek istememe sebebim bireysel iş yapabiliyorsun. Otomotiv ise deli gibi para kazandırıyor. Çektiğin kahrı en azından fazlasıyla alıyorsun.
Sektöre gireceklere tavsiyem kesinlikle ülkede kalmayın. Almanca öğrenin gidin. CAD cam öğrenin. Bölüm hocası çoğu kişiye torpil yapıyor(özellikle babası devlette çalışanlara). Kendisinin işlerini halleden makineları kontrol eden bakım yapanları iyi yere gönderiyor. Bizi de böyle alt yerlere gönderiyor. Meslekte bu sektördeyseniz kesinlikle yalakalık yapın. Yoksa kötü yerlerde staj yaparsınız. Bir de tanıdık yerlere girin.