CNC torna operatörlüğü nasıl bir meslek?

Daha fazla  
Merhaba. Ben 2 güne babamın tanıdıklarının yanında fabrikada çalışacağım. CNC torna öğreneceğim. Bu mesleği çoğu kişiye sorduğumda olumlu yanıtlar aldım. Ölmez meslek, maaşı çok iyi, yurt dışına çıkma imkanı vesaire. Bu işe başlarsam iyi yerlere gelebilir miyim? Çalışmış, tecrübeli abilerim varsa, cevaplarsa çok iyi olur. Bu işe girmeli miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çalışma ortamı(sanayi ortamı) hariç güzel meslek, makineye mekaniğe merakın da varsa tadından yenmez.

CNC Frezeye yönel. CAD ve CAM öğrenirseniz çalıştığın yerlerde ve gideceğin yerlerde oldukça parlayan bir personel olursunuz :)

Bu işte mobing ve diğer her şey oldukça yüksek. Ben 5 tane CNC atölyesinde çalıştım 4ü yüzüne bakılmayacak insanlarlaydı. CAD yada CAM kullanan bir personel olursanız bu yüzüne bakılmayacak insanlar o kadar sıyrılırsınız.

Not : Ben okul gereği 4 yıl boyunca CNC Freze ve Torna atölyesinde staj yaptım. Çırak olduğum içinde CAD yapan CAM yapan Elle programa yazan, Tel erezyoncular, Taşlamacılar, Teknik hırdavatcılar, Talaşcılar ile oldukça haşır neşir oldum.

Liseden makine cnc çıkışlı olarak çok güzel bir meslek ama ortamı vs rezalet düzgün bir atolyeye girmessen ağlatırlar ilk başlarda.
Ayrıca hedefin ne bu meslekten nereye yükselmeyi planlıyorsun ? Yükselebileceğin bir meslek değil en fazla ustabaşı olursun. Maaşın kötü olmaz ama yükselemessin hemşirelik gibi düşün. Kendi atolyeni açarsan çok güzel olur ama zor.

CNC Frezeye yönel. CAD ve CAM öğrenirseniz çalıştığın yerlerde ve gideceğin yerlerde oldukça parlayan bir personel olursunuz :)

Bu işte mobing ve diğer her şey oldukça yüksek. Ben 5 tane CNC atölyesinde çalıştım 4Ü yüzüne bakılmayacak insanlarlaydı. CAD'ya da CAM kullanan bir personel olursanız bu yüzüne bakılmayacak insanlar o kadar sıyrılırsınız.

Not: Ben okul gereği 4 yıl boyunca CNC Freze ve Torna atölyesinde staj yaptım. Çırak olduğum içinde CAD yapan CAM yapan Elle programa yazan, Tel erezyoncular, Taşlamacılar, Teknik hırdavatcılar, Talaşcılar ile oldukça haşır neşir oldum.

Hocam ben daha yeni başlayacağım yani mesleki eğitim merkezine geçtim yaşım 15 birkaç aya 16 oluyorum 4 yıl bu işi yapıp belge almam gerekmezmi?

Liseden makine CNC çıkışlı olarak çok güzel bir meslek ama ortamı vs rezalet düzgün bir atolyeye girmezsen ağlatırlar ilk başlarda.
Ayrıca hedefin ne bu meslekten nereye yükselmeyi planlıyorsun? Yükselebileceğin bir meslek değil en fazla ustabaşı olursun. Maaşın kötü olmaz ama yükselemessin hemşirelik gibi düşün. Kendi atolyeni açarsan çok güzel olur ama zor.

Amacım usta olmak bir fabrikada devamlı olarak çalışmak

Hayattan amacın bu olmasın. Tamam güzel meslek ama emekli olana kadar bir fabrikada usta olup mu çalışacaksın çalıştığım fabrikada 43 yaşında bir frezeci vardı adama baksan 60 yaşında gözüküyor. Çok yıpratan bir meslek. Sağlam bir para biriktirene kadar yapılabilir ama hayatını bu mesleğe adamak saçma geliyor. Çünkü sen kod yazmıyorsun bir şey yapmıyorsun parçayı bağlıyıp starta basıyorsun. Teknik resim vs dersen geleceği tabikide var çünkü sen direk çizimi yapıyorsun operatörler gibi emir kulu değilsin. Yükselirsinde fabrikalarda (belli başlı yerlerde) yada en kötüsü kendi şirketini kurup çizersin ve satışını yaparsın ki tahmin edilmiyecek seviyede paralar kazanırsın.
Ama cnc operatörlüğü dediğimiz şey tuşçuluştur kimse kusura bakmasın. Verirsin parçayı makineye kalıp gibi bir parçaysa beklersin saatlerce. Bu gelişebileceğin bir meslek değil. Gelişebileceğin yükselebileceğin bir meslek edinmeye çalış 2 yıl sonrasını değil 20 yıl sonra ne olabilirim diye düşünmekte fayda var. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi tuşçuluk yaparsan hiç bir şey olamassın bu işin asıl önemli olanı cad cam öğrenebilmektir buda teknik resimin dijital versiyonu zaten. Cad cam bilmessen maalesef köle olursun. Bilirsen ofiste oturup parçaları çizersin ki çoğu yerde hazır parça olur sadece eklemeler yapılır üstüne cam ini yaparsın verirsin operatörlere veya kendin halledersin.

Dersinki şuanda sen ne yapıyorsun. Üniversitede denizcilik işletmeleri okuyorum. Ben bu sektörde ilerlemeyi seçmedim bıktırdılar çalıştığım yerlerde ve geleceği olmaması gerekçesiyle. Para biriktirip ilerde daha başka işlere yönelmek daha mantıklı.

Hocam ben daha yeni başlayacağım yani mesleki eğitim merkezine geçtim yaşım 15 birkaç aya 16 oluyorum 4 yıl bu işi yapıp belge almam gerekmezmi?

Mesleki eğitim merkezinden mezunum bende. Benim okulum berbattı hiç bir donanım yoktu. Berberlerin, Kadın kuaförlerini, yine bir nebzede olsa donanımlıydı ama makine için hiç bir şey yoktu.

4 yıl bu işi yapınca alacağınız belgeler şunlardır = kalfalık belgesi, ustalık belgesi, lise diploması, iş yeri açma. CNC işinde sektörler vardır. yedek parça, plastik enjeksiyon kalıbı, savunma sanayi, havacılık ve bir kaç alan daha var.

Savunma sanayinde ve havacılıkta ölçülerde mikro kullanılır.
Yedek parça gibi fason üreten yerlerde mili metre. Benim çalıştığım plastik enjeksiyon kalıbı yapan yerde yine milimetre kullanırdı.

Örnek veriyorum fason yani seri üretim yapan bir yere girerseniz (öyle gözüküyor çünkü düğmeci olarak gireceksiniz diye tahmin ediyorum) gire bileceğin en dandik alan olacaktır. Aralarında en az memnun kaldığım hatta gittiğim her gün küfür ettiğim ve ailem zorla çalıştırdığı için kovulmaya çalıştığım fason üretim yeri oldu. Kendini bir nane sanan adamlar tezgahına bor yağına koymayı üşeniyordu 20-25 litre şeyi ben eşek gibi taşıyordum (işkence yapmak için yaptırıyorlardı) çünkü 250-500 gram bor yağını dökünce olay çözülüyordu aslında.

Yani senin yerinde olsam mesleki eğitim merkezine giderdim ama CNC üzerine gitmezdim. Şayet beni işe alıp işi öğretecek adamların çocukları lise zamanına geldiğinde özel okula yolladılar ama ben lise yaşımda bildiğiniz kölelik yapıyordum. işin özü beni tepe tepe kullandılar.
ve her zaman şunu söylerlerdi (bu işin geleceği her zaman var. her yere gitsen her yerde iş bulursun sloganıydı :D )

Her neyse üst kısımları boş ver sadece bu kısmı anlaman yeterli : Eğer kendini erkenden bu yaşlarda yetiştirirsen ve iş yerinde adamların gözüne girersen (yalakalık olarak değil) iş yapa bilme potansiyeli olarak. Ama gerçi yalakalık iş yapa bilmeden daha önemli sanayiden ama sen yine de işini yap :) Ama şu hedefini unut fabrikada çalışmak yerine 35 yaşımda kendimi atölyemi açmak istiyorum hedefini belirlemelisin. sadece bu iş değil berberlik için elektrik için adım atacağın tüm işlerde bu geçerlidir. ola bileceğin en kötü şey patronun müdürün altında emir almak. Neler var neler görsen ama hiç bir zaman görmemeni diliyorum <3

@ard50500 Bende bu arkadaşımız gibi denizcilik bölümünü kazanmak istiyorum. Deniz ulaştırma işletmeyi hedefliyorum.

@ard50500 Bende bu arkadaşımız gibi denizcilik bölümünü kazanmak istiyorum. Deniz ulaştırma işletmeyi hedefliyorum.
İnşallah kazanırsınız. Şuan yurtta oda arkadaşım dediğiniz bölümü okuyor bu yaz stajı var istanbulda ve gayet memnun. Ben 4 yıllığını okuyorum denizcilik işletmeleri yönetimi diye geçiyor. Hem gemiye çıkma şansım daha fazla oluyor (ki asla istemiyorum :D) Zaten asıl işimiz bölümü araştırdıysan. Acentelerde, Limanlarda, Gümrüklerde çalışmak. İşletme bölümünün denizciliğe uygulanmış hali. Acenteler işletmeci almak yerine bizim mezunlarımızdan alıyor. DÖDER i araştırabilirsin seminerlerine katılabilirsin çok faydalı olur şimdiden. İnşallah bir gün broker olucaz :D

Merhaba bende seninle aynı bölümü okuyorum kendi kafamdaki planlarımdan sana da bahsedeyim belki kafanda bir şeyler şekillenir şu an meslek lisesinde(11.sınıf)CNC bölümünü okuyorum bu yaz küçük atölye gibi bir yerde çalışacağım ve Eylül'de staja oradan devam edeceğim bu meslekte kendini geliştiren çok önemli diye düşünüyorum CAD cam olarak eğer geliştirmezsen sadece düğmeci olarak kalırsın ve asgari ücretten pek de fazlasını almazsın diye düşünüyorum ben kendimi CAD cam de geliştirerek bu işi yapmayı düşünüyorum eğer beceremezsem yani mesleği sevmezsem sermayemi biriktirip hem de çalışırken araba al sat yaparak küçüklük hayalim olan galeri mesleğini yapmayı düşünüyorum yaşım 17 senle hemen hemen aynı yaşıtız umarım yazdıklarından kafanda bir şeyler şekillenir iyi akşamlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı