CNC vs montaj işi

Meslek lisesi mezunuyum ve üniversiteyi açıktan okumayı düşünüyorum. 5 ay sonra sonunda bir iş buldum. Saatleri sabah 8 akşam 6, vardiya yok, hafta sonu tatil ve 10.000 TL maaş ile başlatıyorlar. Ama CNC ve Montaj bölümlerinden birini seçmem lazım. Çevremdekiler hep CNC seçmemi istedi ama biraz pis ve yağlı oluyor, ben de biraz titizim yani bilemedim. Sizler ne dersiniz? Yapılan işi fotoğrafa ekliyorum.

Montaj işi eğlenceli olur ama hep aynı işi yaparsan bir süreden sonra sıkar. CNC bölümünde eğer iş öğrenirsen zamanı gelince gider sınavlarına diplomasını alır istersen usta bile olursun. Ustaların maaşları 15-20 bin TL arası başlıyor ve herkes usta arıyor.

Sektörüne göre değişir. Montaj ufak aparat işi için farklı tesis montajı için farklı ve yorucu olabilir. CNC de dik işlem farklı torna farklı ücretlendirme oluyor. Bence aşamalı olarak hepsini dene. Sevdiğini seçersin sonra.

CNC cihazları arasında da farklılıklar var şimdi. Elinin hiç kirlenmeyeceği bir cihazda da çalışabilirsin. Burada işe bağlı durum. Resimdeki parçayı işleyecek bir tezgah ise bor yağı dışında bir sorun göremedim ben.

Tabii sadece sök tak değil, dediğin gibi bor yağını da hazırlamak taşıma hammalığı da var.

Hangisini seviyorsan onu yap.
Hocam daha önce montaj tecrübem oldu ve bugün iş yerini komple gezdim ve montaj biraz daha aklıma yatıyor. Ama Cnc’yi denemek istiyorum kumpas teknik resim falan bilmiyorum öğrenirim herhalde çok zor değilse.

Biraz yağlı oluyormuş hocam.

Tabii sadece sök tak değil, dediğin gibi bor yağını da hazırlamak taşıma hammalığı da var.
Zor mu oluyor hazırlamak?

Eğer iyi bir firma ise o işleri çıraklar veya stajyerler yapıyordur. Çünkü operatörün o işe ayıracağı vakit firma için para kaybı oluyor.

Yeni mezun ve yeni çalışan olduğun için her işe seni koşturabilirler. Fakat belki de sadece yağ hazırlama işi için görevli bir vardır belki. Kimi iş yerinde patron bile kendi hazırlayabiliyor çalışan sayısı ve karakterine göre. Ama ben hafif ve yorulmayacağım iş yapacağım düşüncesindeysen makine sektöründe o şekilde çalışamazsın.
Sadece bir konuda uzmanlaşmaktansa hayatın ne getireceği belli olmadığından hepsinden az da olsa tecrübe edinirdim. Mühendis olup bırakıp döner işinde çalışanda var pilotluk yapan da. Sonuçta altın bilezik.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…