@bitwise Anadolu toprakları tarih boyunca içinde yaşayan toplumlara düşük refahlı ve istikrarsız bir yaşam sunsa idi dediğiniz doğru olabilirdi. Sizin bahsettiğiniz sorunların suçlusu coğrafya yani bu memleketin dağı taşı, ırmağı, ovası, yer şekilleri, jeopolitik konumundan değil içinde yaşayan milletten kaynaklanan sorunlar. Türk halkı 2005-2014 zamındaki düzelmeyi de gördü, şuanı da görüyor. Niye o zaman düzeliyorduk? Bir Avrupa Birliği coşkusu vardı, adalet güçlüydü, 2007-2008'e kadar Kemal Derviş'in doğru ekonomik reformları uygulanmıştı vs. Ama ne yaptık, tüm bunları güzelce bozduk. Bunun sebebi coğrafyamız değil, biziz. Bu coğrafya sana "burada her türlü kötü olacaksın" demiyor. İyi ya da kötü olmak bizim elimizde.
Ayrıca ben konuyu bireysel olarak değil, toplumsal olarak inceliyorum. Toplumların bozamyacağı kaderleri olmaz. Sizi ve o bahsettiğiniz %95'lik kesimi bu hâllere getiren Anadolu değil, Türkiye Devletinin attığı yanlış adımlar. Yani buradaki kader ananızın ve babanızın Türk olması. Bu milletin içinde olmanız.
Ha bu da kader mi? Değil. İtaatkar, umursamaz ve bencil bir toplum olmak zorunda değiliz. Bugün övdümüz Batı bu günlere lay lay laaay diyerek gelmedi. Adamların ülkesinde enflasyon %2 artsa, halk sokağa dökülüyor bizde neler neler oldu tık yok. Hükûmet bunun rahatlığıyla her ay zam açıklıyor zaten.
E birimiz de çıkıp diyor muyuz "yahu bu böyle olmaz, ben isyan edeceğim." Demeyiz çünkü benciliz. Umrumuzda mı ki? İçeri düşme korkusu fasa fiso, üşengeçlikten ve bencillikten isyan eden bir toplum değiliz. Hakbuki yapamadığımız şey mi? Yoo bu millet gezi olaylarını da gördü yani. 13 milyon kişi sokakta ne demek? Bu sayı Avrupa-Amerika'da bile olmamıştı. İstesek oluyor yani onu demeye çalışıyorum. Bu kadar büyük çaplı olmak zorunda da değil. Eğitim müfredatı bile ne hâle geldi, halk sokağa döküldü mü? Birkaç sendika ve biraz öğretmen o kadar.
Hani Namık Kemal diyor ya:
"Bizde bu hâl ile, bizden büyük olmaz düşmen"
Ne coğrafya düşmanımız ne de herhangi bir devlet. Biz kendimizi bu hallere getiriyoruz. Bir kişi ömrü boyunca çalışıp ev+araba alamıyorsa ve buna rağmen hâla itaatkar yaşıyorsa, ben etliye sütlüye karışmam diyorsa müstehâkdır. Ben de öyleyim he, hepimiz böyleyiz. Ve böyle oldukça kendi talihimizi kara çizmeye devam ederiz. Biz bu kafayla Britanya coğrafyasında olsak, orayı da bozarız.