Çoklu mavi ekran hataları alıyorum

İşletim sistemi
Windows 10
Daha fazla  
Dün sistemimi upgrade ettim. Yeni sistemime USB üzerinden temiz Windows kurmak istediğimde, Boot ekranından hemen sonra (Windows kurulumuna geçmeden) ekranın yarısına kadar çapraz çizgiler çıktı. Sonra kayboldu ve sistemi normal kurdum. Ancak bundan sonra çeşitli nedenlerle sürekli mavi ekran hataları almaya başladım ve sistem kendisini reboot ediyor. Bunun üzerine "minidump" dosyası üzerinden hata konuşarına ulaştım ancak ne yaptıysam bu hatalardan kurtulamadım. Minidump dosyalarımı ekte paylaşıyorum. Ne yapabilirim?

Not: BIOS ve ekran kartı driverlarım güncel.

motherboard
MSI Mag X570 Tomahawk Wi-Fi.
CPU
AMD Ryzen 5 3600 3, 6GHz 35MB cache soket AM4 işlemci.
RAM
G.Skill (2x8GB) Sniper X Gaming serisi 3200 MHz CL16 (16-18-18-38) klasik kamuflaj desenli alüminyum soğutuculu 1, 35V Dual bellek kiti.
Graphics Card
Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6 GB GDDR6 192 Bit ekran kartı.
SSD
Adata Xpg Sx8200 Pro 512Gb M.2 Ssd, Siyah

Muhtemelen RAM'lerden dolayı, BIOS'a gir XMP kapat ve manuel olarak RAM'in hızını 3200'e çıkar ve DRAM voltajını da 1.35,1.37 voltajlarını dene olmazsa biraz daha voltajı arttırabilirsin.

Sisteme ne ekledin?

BIOS güncelle.

"sfc /scannow" rehberini uygula.
SFC /scannow komutu nedir? Ne işe yarar? | Technopat Sosyal

Wİ-Fİ sürücülerini güncelle.

Sisteme USB portu olarak sadece klave ve fare takılı kalsın. Klavye ve fare USB portlarını tak çıkart ypaın.

Tekrar mavi ekran aldıkça minidump dosyanı paylaş.

Muhtemelen RAM'lerden dolayı, BIOS'a gir XMP kapat ve manuel olarak RAM'in hızını 3200'e çıkar ve DRAM voltajını da 1.35,1.37 voltajlarını dene olmazsa biraz daha voltajı arttırabilirsin.
Memtest+4 ve memory diagnos çalıştırdım hiç hata bulamadı. Makinan tertemiz diyor. Ayrıca "sfc /scannow" "chkdisk /f /r" ve "Ccleaner" da çalıştırdım. Hepsi tertemiz sonuç veriyor.

Söylediğin gibi biostan XMP yi diable ettim ve manuel olarak 3200Mhzye ayarlarladım. DRAM voltajını da 1.350 olarak yazdım. Şimdi bekliyorum bakalım birşey olacak mı?

2 gün içerisinde yepisyeni sistemde almadığım mavi ekran kalmadı sanırım

- System service exception
- APC index mismatch
- Kernel security check failure
- Bad object header
- Kmode exception not handled
- Non page fault area
- IRQL not less or equal
- Resource not owned
- Security check failure
- Critical process died
- Attempted execute or non execute memory
- Kernel autoboast invalid lock release

1994'den beri makinalarımı kendim toplarım ve formatları da kendim atarım ama hiç böyle birşey görmedim.

2,5 günde full system delete en az 15 kere format atıp baştan yüklemişimdir OSi!
- IRQL not less or equal hatası aldım... Mavi ekran ve restart derken; 10 dakika içerisinde
- System thread exception not handled
- Unexpected kernel mode trap
- Kernel security check failure
- System service exception
- IRQL not less or equal x3

hatalarını da alarak sanırım bir rekor kırdım...

Mini

BIOS güncellemişsiniz.

HDD/SSD'yi test edelim. Belki bir şey buluruz.

HD Tune ile "error scan" testi yapın. Health sekmesini paylaşın.

HDD Sentinel ile sağlık derecelerine bakın.

"DISM" rehberini uygulayın o zaman.
[Rehber] DISM aracı nedir ve nasıl kullanılır? | Technopat Sosyal

Sistemi güvenilir bir anti virüs ile taratın. Virüs varsa temizleyin.

Aslında pek bir şey çıkaramadım bu minidumplardan. Tek korkum donanımsal bir sorun olması.

Memtest86 testini XMP kapalı şekilde yaptın mı? Yapmadıysan yap. Bazen XMP sonuçları değiştirebiliyor.

Ekran kartı, HDD, SSD, güç kaynağı tarzı şeylerin bağlantılarını kontrol edin.

Bu arada virüs taraması da yaptım.

Tabi bu sırada yine;
- Unexpected kernel mode trap ve
- IRQL not less or equal hataları almadan geçemedim

M.2 ssd'min yerini değiştirdim. Alttaki ufak slot a taktım. Sanki fazla rahat yuvasında. Çok oynuyormuş gibi geldi. Ayrıca memtest i XMP kapalı olarak mı yaptım yoksa açık mı hatırlamıyorum. O kadar çok şey yaptım ki kafa gitti... Resmen not almaya başladım.

Bu sistem için adam öldürürler yahu.. Herşey yeni ve paketlerini ben açtım. Yapamadım, o kadar para boşa gitmiş gibi üzgün hissediyorum...
Son durumdan haberdar edeyim,
Yeni almış olduğum XPG marka 512GB M2 SSD'yi çıkartıp eski 120GB'lık SATA3.0'dan bağlanan ssd'mi taktım ve aynı sistemi ona da kurdum. 3 saate yakın oldu ve hata mesajı veya mavi ekran almadım.
Çıkarım:
1- Yeni aldığım M2 SSD bozuk...
2- Yeni aldığım M2 SSD anakartla uyumsuz(mümkün değil anakartın supported listesine bakarak almıştım)
3- Eski SSD HDD çoh süppper olmalı ki hata vermeden çalışmaya devam ediyor.
4- Yeni aldığım ve bozuk olduğuna inandığım XPG 512Gb M2 SSD değişime gidecek.

Şimdi, bunlar benim çıkarımlarım ancak, birşeyleri yanlış yapıyor olma ihtimaline karşı soruyorum;

Arkadaşlar ne yapmalıyım?

Not: mavi ekranların hepsini araştırdım. Genel olarak şöyle açıklıyorlar;
"Hardware sorunu olabilir de olmayabilir de, software sorunu da olabilir ama olmayabilir de. Driver lar çok yapar bu sorunları ama yapmayabilirler de. Yani Herşey olabilir de olmayabilir de Böyle sistem stable hale getirilmez bence. 1-2 hata olsa anlarım da, bu kadarı biraz fazla...

Yapılacaklar listemiz ise şöyle devam ediyor;
(Sorunun herşeyde olabileceğini ve hiç birşeyde olmayabileceğini bilirek
- Bios update edilecek
- OS updateleri yapılacak
- Driverların son sürümleri yüklenecek(bazen önceki sürümleri de gerekebiliyor)
- Bios'da gözüne kestirdiğin gibi OC yapmayacaksın.
- Her program kurulumundan sonra restart vereceksin ki sistem rahatlasın.
- Hata almaya başladığında, nereden geldiğini bilemeyeceğin için önce;
-
Memory diagnos çalıştırılacak, memtest+4 yapılacak, "sfc /scannow" "chkdisk /f /r" ve "Ccleaner" da çalıştırılacak.

Devamını ekleyiniz lütfen...

Dosya Ekleri

• 1609093763897.png
    140,5 KB · Görüntüleme: 57
SSD'yi değiştirdikten sonra mavi ekran alırsanız minidump dosyasını paylaşırsın.

Maalesef yeniden aldım mavi ekran mesajı

Mini dump dosyaları ekte

* chkdsk /f
* sfc /scannow
* Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHeal
* Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHeal
* Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Yaptım. Ayrıca 3rd party olarak Ccleaner çalıştırdım.

Bu minidumpta tam olarak sorunu bulamadım. Bir şeyler var ama tam olarak sorun olmadığını düşünüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…