Sanmıyorum, borçlarını ödememişler. Borçlarını ödemezsen de bir zahmet engel koyarlar. Birden fazla firma, Türk Telekom altyapısını kullanıyor. Bir tek Comnet kullanmıyor, onlarda neden sorun olmadı?
Bu işin doğrusu bu mudur, küfür edeceğim olmayacak. Bu bildirimi 3-5 gün önce yayınlayacaksın, kapatacağız bir b*ku beceremedik diye. Biz de başka servis sağlayıcıya geçeceğiz, internetimiz laps diye gitmeyecek.
Sanmıyorum, borçlarını ödememişler. Borçlarını ödemezsen de bir zahmet engel koyarlar. Birden fazla firma, Türk Telekom altyapısını kullanıyor. Bir tek Comnet kullanmıyor, onlarda neden sorun olmadı?
Kurumsal alanda her anlamda esneklik gösterilir. Comnet'ten daha çok borcu olan Türk Telekom üzerinden internet sağlayan çok fazla İSS var. 42 milyon borç olması sorun değil, burada ki sorun Cogent ile olan anlaşmazlık. Cogent Communication'in Türkiye'deki Limited Şirketi, BTK'a operatör lisans ücretini ödemediğinden ki BTK çok kere ihtarda bulundu ödenmesi amacıyla fakat Cogent lisans ücretini ödemediğinden lisansi iptal edildi. Cogent, dünyadaki yerleşik 10 operatörden birisi ve tüm network'ler Cogent ile anlaşarak peering kapasitelerini arttırmaktalar. Cogent, ihtarları aldırış etmeyip lisans ücretini ödemeyip lisansi iptal edince Comnet gibi İSS ve IT şirketleri, ağlarından yurt dışına çıkmaları daha da pahalılaştı, BTK şayet Cogent'i kullanarak yurt dışına çıkış yapan İSS ve IT şirketlerine minimum 4 ay gibi bir süre verseydi bunlar alternatif yerlesik operatörlerle anlaşılabilirdi. Yurt dışına çıkış maliyeti artınca bant genişliğinde yavaşlığa gitmeleri gerekti. Tüm olaylar bundan kaynaklanıyor. Şayet borcundan dolayı bunlar yaşansaydı, Comnet kendi içerisinde verimerkezi hizmeti veren de bir İSS ve Türkiye'nin en büyük verimerkezine sahipler, borçlarındandır bu sorun yaşansaydı verimerkezindeki sunucularda bu ağdan etkilenirdi, ve şayet etkilenseydi çoğu ağ satüre olurdu, blackhole olurdu. Verimerkezi ve başka hizmetler bu son 1 haftadır yaşanan sorunları yaşamamakta çünkü ev kullanıcısının interneti kadar yurt dışına çıkmamakta ve o tarafta başka bir operatörle çalışmaktalar. Ben Comnet'in önüne taş koyulduğunu düşünüyorum bu nedenlerle.
Comnet, Türk Telekom üzerinden sağladıkları xDSL/Fiber internet hizmetlerini bugünden itibaren sonlandırma kararı aldı. Evet, İSS değiştirmeniz gerekebilir şayet internetiniz Türk Telekom üzerinden geliyorsa.