Coolermaster Notepal Infinite Evo - Bakım

45790

Hectopat
Tam iki sene MSI GE60 dizüstü bilgisayarımla birlikte aldığım ve performansından son derece memnun olduğum Coolermaster Notepal Infinite Evo dizüstü soğutucusu açıp temizleme vakti çoktan geldiğini düşünerek işe giriştim.

İnternette ve kutusundaki kağıtlarda hiçbir sökme kılavuzu olmadığı için biraz zorlanabiliyorsunuz. Daha önce kardeşimin kullandığını açmıştım ama nasıl açtığımı hiç hatırlamıyordum.

Bu arada benim kullandığım soğutucu bir kaza sonucu adaptörün 6v ile çalıştığını farketmeyişim sonucu usb controllerı yandı ve şu anda çalışmamaktadır. Bugün elektronikçilerde bu çipi aradım ama maalesef bulunması imkansız çıktı. Sağlık olsun bolca USB, USB hub ve dizüstü üzerinde mevcut.

Kullanılan malzemeler:
1-Büyük ve küçük yıldız tornavida
2-Kolonya
3-Kulak çubuğu
4-Traş fırçası
5-Alüminyum folyo (modlamak için kullandım.)
6-Leğen
7-Pril
8-Scotch-Brite
9-Makine yağı (şırıngada olunca rahat oluyor)
10-Makas
11-Elektrik bantı

Sökmeye başladığınızda üst tarafta 4 vida kaydırma engelleyici kauçukların altında kaldığını tahmin edebilirsiniz. Fakat sağında mı yoksa solunda mı tamamen şans. :) Bu sebeple sökme takma işleminden sonra tekrar yapıştırabilirsiniz.

Sizlere yardımcı olmak adına 4 vidanın yerlerini göstereyim.

Sağ üst:

sağ üst.jpg

Sol üst:

sol üst.jpg

Sol alt:

sol alt.jpg

Sağ alt:

sağ alt.jpg

Bunları söktükten sonra alt kısımda 6 tane büyük vida ve sağ ve sol üst köşelerde iki küçük vida göreceksiniz. Bunları söktükten sonra kenarlardaki geçmeleri tornavida yardımı ve biraz kastırarak ayırmaya başlıyorsunuz. Ta ki CoolerMaster ambleminin orda birşeyin tuttuğunu hissedene kadar. Yukarda yazmıştım daha önce söktüm ama hatırlamıyorum. :) Soğutucunun alt kısmına bakıyoruz ve barkod altında bir delik varmış diyorsunuz. Tornavida yardımı ile barkodu deliyoruz ama vida yok diyorsunuz. İşte burda takılmayın. Tatlı bir kuvvet ile vidayı bastırın. Oradaki fabrika çıkışı yapılan ince plastik hemen kırılacak ve gizli vidamıza ulaşacağız.

20150522_154528.jpg
20150522_154432.jpg

Bu kapağı da söktükten sonra fanlar ve devreler önünüze çıkacak.
2 sene genelde ev ortamında kullandığım soğutucunun içini görünce biraz afalladım.
Gördüğüm her vidayı söktüm ve fan ve fan yollarını dışarıya aldım. 16 tane vida söküyorsunuz. (Devrelerde toplam 4 adet, fanlarda toplam 6 adet ve fan yollarında toplam 6 adet olmak üzere.)

20150522_135108.jpg
20150522_033134.jpg
20150522_033314.jpg
20150522_033142.jpg

Gece geç saat olduğu için temizliği ertesi sabaha bıraktım. Temizlik başlasın. (2 leğen, biraz pril, Scotch-Brite ve su)

Önce kasa ve kapakları temizleyelim. Parlat, durula ve kurula. :)

20150522_104535.jpg
20150522_103147.jpg

Sıra geldi fanları temizlemeye. Fanları merkezinden ayıramıyoruz. Bu sebeple fanları önce fırça ile kaba tozunu aldım ve sonra kolonya ile yıkadım. Fön makinesi ile de kuruttum. Ondan sonra pamuk ve yine kolonya ile tüm kanatların arasını teker teker iki kere temizledim. Çünkü sadece kolonya dökerek yapışmış tozlar çıkmamıştı. Bu aşamaların fotosu ellerim ıslak olduğu için yok. Ama sonuç aşağıda.

20150522_142950.jpg

Daha sonra elimde bulunan şırınga yardımı ile makine yağını az miktarda fanın göbeğine doğru sıktım ve birkaç tur elimle fanı döndürdüm. (Zaten mıknatıs olduğu için şırınganın ucu göbeğe doğru gelecektir.)

20150522_143217.jpg

Sıra geldi soğutucuyu toplamaya. Bu sırada birşey aklıma geldi ve zararının olmayacağını düşünerek uyguladım.
Havanın girdiği ve çıkıp dizüstünün altına kadar olan yolu yalıtmak ve gelen havanın bir nebzede olsun daha iyi ve daha serin şekilde gitmesini sağlayacağını düşündüğüm için alüminyum yapışkanlı folyo ile kaplama işlemi yaptım.

20150522_151202.jpg
20150522_154412.jpg

Artık toplamaya hazırız. Bu arada Infinite Evo kullananların hepsinde aynı sorun var mı bilmiyorum ama benim açma/kapama tuşumda bir takılma söz konusu idi. Hazır dışardayken ona da basit bir yöntemle el attım. Yay ve iç mekanizmada bir takılma vardı. Şırınga ile biraz yağ damlattım.

20150522_154846.jpg

Sonuç : Düzeldi. Aşağıdaki video da denemesini görebilirsiniz. (Ne kadar uzun ömürlü olur; önümüzdeki günler gösterir.)

Toplamaya başlayalım.
Önce sağ ve soldaki devreleri takalım ve ara kablosunu hava girişlerinin önünü kapamasın diye sabitleyelim.

20150522_155813.jpg
20150522_155902.jpg

Daha sonra sağ ve sol fanı yerleştirelim. Kablolarını yine hem ses yapmasını engelleyecek hemde hava akışını engellemeyecek şekilde toplayıp devrelerimizin üzerindeki girişlerine takalım.

20150522_161603.jpg
20150522_161641.jpg
20150522_161510.jpg

Daha sonra üst kapağı oturtup nazikçe tırnaklarını geçirelim ve vidalayalım. En üstteki alüminyum kapağıda yerine oturtup vidalayalım ve işlem sonlansın.
Yazının başında kaydırmaz bantları tekrar yapıştırmak gerekebilir demiştim. Bende pirinç tanesi kadar japon yapıştırıcı ile bantları tekrar söktüğüm yerlerinden yapıştırdım. En son olarak bir daha açmak istediğimde vidaların yerlerine emin olabilmek için küçük işaretler koydum.

20150522_163317.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı