CoolerMaster Seidon 120v V2 Sıvı Soğutma 100 Derece

Closery

Megapat
Makaleler
4
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Meslek
Front-end Developer
Öncelikle herkese merhabalar,
Sistemimi toplayalı tam olarak 3 yıl oluyor ve aldığım günden beri ilk defa sistemimin kendi kendine kapanmasıyla biraz inceleme yaptım.

Apex Legends'da CPU'nun 100 dereceye ulaştığını gördüm ve daha sonra 10 dakikalık bir stress test ile emin olmak için tekrar test ettim ve sonuç gene 100 derece. Sistem boştayken sessiz bir şekilde CPU 45-55 derece civarında çalışıyor ama yük altında durum baya kötü durumda.

Ayrıca sistemimin tamamen Microsoft sitesinden indirilmiş temiz Windows 10 1903 18.362.239 ISO'su ile yeni temiz kurulum yapılmış, orjinal bir key ile aktive edilmiş durumdadır ve tüm sürücüler donanım üreticilerinin kendi sitesinden güncel olarak indirilip yünlendi.

Şimdi bazı düşüncelerim var fakat sizlerin tecrübelerine ihtiyacım var ve gerçekten konu hakkında bilgisi yada yeterli tecrübesi olmayan dostlarım kafa karışıklığına sebep olmazsa çok mutlu olurum :)

Ben bu olaydan sonra biraz gözümü kararttım ve termal macunumu Arctic MX4(65₺) ile ve radyatör fanını Noctua NF-F12 ippc-3000(RPM) PWM(200₺) ile değiştirmeyi düşünüyorum.
Sonuc olarak yaklaşık 300₺ para harcamış olacağım sizce bu düşünce ne kadar mantıklı? bunun yerine bana nasıl bir tavsiye verebilirsiniz?

Sistemim:
CPU: i5-6600k
GPU: MSI GTX 970 G4
RAM: Corshair Vengance 3000mhz 16GB (8x2)
MOBO: MSI Z170A Gaming M3
KASA: Aerocool Aero 800
Soğutma;
- Ön: 2x Dark Ring RGB 1200 RPM Fan
- Arka: 1x Aerocool 1200 RPM Stock Fan
- Üst: 1x CoolerMaster Seidon 120V V2 Radyatör ve 2000 RPM Stock Fan, 1x Aerocool 1200 RPM Stock Fan

Depolama: Kingston HyperX 120 GB SSD, WD Blue 1 TB
PSU: Aerocool KCAS 600w 80+

Sistemin durumu ve hava akışı:

rsz_new.jpg

Merhaba. Ben Ryzen 5 2600 kullanıyorum ve maalesef kasamın genel hava akışı seninkinden çok daha kötü. Ben de "COOLER MASTER MASTERGEL MAKER THERMAL MACUN" ve "Deep Cool Gammaxx S40 Kule tipi FAN" aldım. Şu an gerçekten 25-26*C fark etti sistemimde. Ancak senin kasanın özellikle önden iki giriş fanlı olması ve çıkışların da harika görünüyor. Farklı bir sorunun da mevcut olabilir bence. Bir bilgisayarcıya göstermeni öneririm.

Merhaba. Ben Ryzen 5 2600 kullanıyorum ve maalesef kasamın genel hava akışı seninkinden çok daha kötü. Ben de "COOLER MASTER MASTERGEL MAKER THERMAL MACUN" ve "Deep Cool Gammaxx S40 Kule tipi FAN" aldım. Şu an gerçekten 25-26*C fark etti sistemimde. Ancak senin kasanın özellikle önden iki giriş fanlı olması ve çıkışların da harika görünüyor. Farklı bir sorunun da mevcut olabilir bence. Bir bilgisayarcıya göstermeni öneririm.
Olabilecek her şeyi kontol ettim aslında, sadece bir ihtimal sıvı soğutucumda bir sıkıntı olabilir ama bilemiyorum.
Aslında benim derdim acaba bu 300₺ harcama yapmaya değer mi yoksa yeni bir hava soğutucu mu baksam veya biraz daha zorlayıp yeni bir sıvı soğutma mı alsam cidden en mantıklısı hangisi olur karar veremedim çünkü bu termal macunu biraz inceledim en az 6-7 derece fark etmiş (ki bendeki macun baya ucuz) ve bu söylediğim fan ise endistrüyel amaçlarla üretilmiş aşırı yüksek performanslı ve statik basınclı bir fan sanki bunları alırsam toplam bi 20-25 derece fark edecekmiş gibi hissediyorum ama emin olamıyorum.

(Bu arada odada nem alma modunda klima çalıştığında neredeyse bi 10-15 derece düşüyor ısı doğal olarak ama klima kapalıyken dediğim gibi çok yüksek)

Pompada sıkıntı olabilir işlemciye oturan demir blok temas etmiyor olabilir, onda sorun düşünmüyorsan, Kaliteli macun yenilemesi yapabilirsin sonuçları değerlendirebilirsin.

Sıvı soğutmanın pompa performansı düşmüş olmalı. Pompa tamamiyle arızalansa, hiç çalışmasa boştaki sıcaklık 1 dakika içerisinde 95-100 dereceyi bulur. Bence pompada performans düşüşü var.

Sıvı soğutmanın pompa performansı düşmüş olmalı. Pompa tamamiyle arızalansa, hiç çalışmasa boştaki sıcaklık 1 dakika içerisinde 95-100 dereceyi bulur. Bence pompada performans düşüşü var.
Evet tahmin edebiliyorum ama nasıl bunu anlarım bilemedim. Pompa devri ilk aldığımdan beri ortalama 2200 RPM olarak gözüküyor, düşüş yok gibi ve aklıma şu geldi acaba sıvı soğutucu içindeki sıvı azalmış olabilir mi? bunun bir etkisi olur mu acaba?

Pompada sıkıntı olabilir işlemciye oturan demir blok temas etmiyor olabilir, onda sorun düşünmüyorsan, Kaliteli macun yenilemesi yapabilirsin sonuçları değerlendirebilirsin.
Termal macunu kesin alacağım zaten ama onun dışında acaba ne yapsam karar veremedim. Sıvı soğutmayı mı değişsem yoksa o dediğim fan bu işi çözer mi? emin olamıyorum.
Güncelleme: Şimdilik Cooler Master Mastergel Maker Nano termal macununu sipariş ettim ve geldiğinde sonuçları yazacağım ama yinede fikirlerinizi bekliyorum.
Güncelleme: Sorun çözüldü ve ayrıca beni şok etti.
Coolermaster Mastergel Maker Nano termal macununu aldım ve düzgünce uyguladım.
Uygulamadan önce ve sonra testler yaptım direk olarak 25 derece fark etti. Ben 5-10 derece fark bekliyordum ama belkide önceki macun çok dandikti veya ben az uygulamıştım.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı