Rehber Cool'n' Quiet Nedir ?

Yer
Çankaya, Ankara
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Cool'n' Quiet, çoğumuzun anakart sürücülerimizi yüklemeye giriştiğimizde çoğumuzun gördüğü, inisiyatifimize sunulan bir opsiyondur. Eskiden Cool'n' Quiet'ı kullanabilmek için BIOS güncellemeleri gerekiyordu.

Hala anakartlarımızın XP sürücüleri için Cool'n' Quiet sürücüsü sunulmakta. Halbuki Vista ve üzeri işletim sistemlerinde bu durum söz konusu değil. En basitinden, XP'nn ne derece eski ve miladını doldurmuş bir işletim sistemi olduğunu anlamamızı sağlayan bir başka detay.

Peki Cool'n' Quiet nedir ? Cevabı adı gibi basit, serinlik ve sessizlik. Cool'n' Quiet, bize işlemcimizi tam yük altında kullanmadığımızda, ya da orta seviyede yüklediğimizde, enerji ve fan seslerinden tasarruf etmemizi sağlayan bir teknolojidir.

Örneğin siz masaüstünde hiçbir işlem yapmadan bekliyorsunuz. Ya da 360p bir Video izliyorsunuz. İşte bu anda Cool'n' Quiet devreye giriyor. Örneğin normalde 3.2 Ghz'de çalışan işlemciniz, yük altında olmadığından 800 Mhz hıza düşüyor. Buna paralel olarak tükettiği voltaj değeri de performansla doğru orantılı azalıyor. Dolayısı ile fan hızımız da düşmüş oluyor.

Yani tam anlamıyla bir Cool'n' Quiet yaşamış oluyoruz !

Cool'n'Quiet özelliğini açtığımda işlemcim sabit 4.2 de ghz de çalışıyor. Epeydir kapalı şekilde kullanıyorum ve sabit olarak 3.6 ghz de çalışıyor. Neden böyle oluyor bilen var mı?
Anakart msı b450 tomahawk max
İşlemci r5 3600

Cool'n'Quiet özelliğini açtığımda işlemcim sabit 4.2 de ghz de çalışıyor. Epeydir kapalı şekilde kullanıyorum ve sabit olarak 3.6 ghz de çalışıyor. Neden böyle oluyor bilen var mı?
Anakart msı b450 tomahawk max
İşlemci r5 3600
Hocam bu konu ''iki bin on üçte'' açılmış, haberiniz olsun diye söylüyorum. Yeni bir konu açabilirsiniz sorunuzu sormak için.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı