Core 2 Duo & Windows 11 (14 yaşında bir dizüstü)

Eimai Theos

Picopat
Yer
Türkiye / İstanbul
Merhaba.
Meraklısına ve sistemi eski olup yüklemek isteyenler için açılmıştır.
Windows 11 bildiğiniz gibi TPM gerektiren bir işletim sistemi ve Rufus ile bunun önüne geçiliyor, kurulumdan sonra yaşadığım deneyimleri kısa ve öz anlatağım.

Adsız.png

Kullanmış olduğum eski bir dizüstü ve 2008 üretimi, sadece işlemcisi tarafımca değiştirilmiş olup üretim tarihi 2009 yılıdır.

Adsız1.png

Windows 7 kullanırken birdenbire bunu denemek istedim ve performans kaybımı öğrenmek istedim.
İlk olarak sizlere Windows 11 kullanım seviyesini göstermek istiyorum ve sanal bellek kapalı.

Adsız3.png

Hazırsanız eski Windows sürümlerine bakalım :)

4.png

Bu işletim sistemlerini RAM kullanımlarını düşünerek kıyaslamak yanlış olurdu elbette, ama bunları meraklısı için paylaşmak zorundayım.
Windows 11 eski donanımlarda sorunsuz calışıyor ve güncelleme alıyor, sürücü tarafında 14 yaşında bir bilgisayarın Windows 7 sürücüleri ile çalıştı.

Eski bir donanımı olup geçmek isteyenler ne kadar gerek duyuyor bunu düşünerek geçsinler.
Performans olarak eski Windows sürümleri ile kıyaslarsam pek bir fark yok, eski bilgisayarıma yeni bir görünüm kazandırdı.
Alternatif olarak eski bilgisayarlar için işletim sistemi önerim: Windows 8.1

Bu ufak inceleme Thinkpad T400 ile gerçekleşmiştir.

gaqukr2t3qs81.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Kullanmış olduğum eski bir dizüstü ve 2008 üretimi, sadece işlemcisi tarafımca değiştirilmiş olup üretim tarihi 2009 yılıdır.
RAM'i stok olarak 8 GB geliyorsa baya iyiymiş. O sistem eski sayılmamalı. Bir kere DDR3 olarak geliyor.
Ben G31M-ES2L sistemde 4 GB RAM ile Windows 10 kullanıyordum. Gereksiz hizmetleri ellemesem bile, SSD gücü ile Windows 7 ile aynı performansı veriyordu. RAM kullanımı RAM miktarınız ile doğru orantılı. Ne kadar az RAM varsa Windows 10 o kadar az kullanıyor. 2 GB RAM'le kullandığımı fark etmem sürmüştü.

Sanal belleği neden kapattınız ve RAM kullanımı nasıl bu kadar düştü? Bende Celeron N2940 bir laptopta kullanıyorum, telefonunuz gibi gereksiz Windows uygulamalarını kaldırdım ancak 1.8 GB seviyelerinde boşta RAM tüketiyor. Dipnot olarak cihaza QX9300 gibi bir işlemci bulunsa fena olmazmış.

RAM'i stok olarak 8 GB geliyorsa bayağı iyiymiş. O sistem eski sayılmamalı. Bir kere DDR3 olarak geliyor.
Ben G31M-ES2l sistemde 4 GB RAM ile Windows 10 kullanıyordum. Gereksiz hizmetleri ellemesem bile, SSD gücü ile Windows 7 ile aynı performansı veriyordu. RAM kullanımı RAM miktarınız ile doğru orantılı. Ne kadar az RAM varsa Windows 10 o kadar az kullanıyor. 2 GB RAM'le kullandığımı fark etmem sürmüştü.

Sizin anakartınız çok harika bir anakart ve harika bir overclock potansiyeli var o anakartı bende kullanmıştım.

Söylediğiniz gibi 4 GB RAM sınırı var ama o anakart ile Xeon X5470 & GTX680 & 120GB SSD şeklinde kurulum yapmıştım 2.el uygun donanımlar ile ve hiç üzmemişti.

Ben o anakartın gizli güçleri olduğuna inanıyorum 😅. Hiçbir kıyaslamaya o kartı dahil etmem. Eski PassMark sonuclarıma bakıyorum G31M-ES2l DDR2 RAM ile DDR3 RAM'li anakartın puanlarına erişmiş.
Sanal belleği neden kapattınız ve RAM kullanımı nasıl bu kadar düştü? Bende Celeron N2940 bir laptopta kullanıyorum, telefonunuz gibi gereksiz Windows uygulamalarını kaldırdım ancak 1.8 GB seviyelerinde boşta RAM tüketiyor. Dipton olarak cihaza QX9300 gibi bir işlemci bulunsa fena olmazmış.

Merhaba. 4 cekirdekli işlemci için mod yapmam gerekiyor ama elimde haricen bu modelde mevcut. Sadece performansın ısıya dönüşmemesi için p serisinin en güçlü modeli P9700 takılı :)

ptm2iy8vdxw81.png

Sizin anakartınız çok harika bir anakart ve harika bir overclock potansiyeli var o anakartı bende kullanmıştım.

Söylediğiniz gibi 4 GB RAM sınırı var ama o anakart ile Xeon X5470 & GTX680 & 120GB SSD şeklinde kurulum yapmıştım 2.el uygun donanımlar ile ve hiç üzmemişti.

Ben o anakartın gizli güçleri olduğuna inanıyorum 😅. Hiçbir kıyaslamaya o kartı dahil etmem. Eski PassMark sonuclarıma bakıyorum G31M-ES2l DDR2 RAM ile DDR3 RAM'li anakartın puanlarına erişmiş.
G41'e göre cidden iyi olduğunu düşünüyorum. G41'de ACHI mode yok. G31'de var.

G31 çok uzun gitti, hala masada duruyor, ama 8'lik RAM'e geçmek için bıraktım. Gerçi şuan G41'le 1 mhz OC yapsam anakart kafayı yiyor. RAM'ler aynı marka ama çok uyumsuz.

G41'in GMA4500X'ini denemediğim için grafik hakkında yorum yapamıyorum, fakat G31'in GMA3100'ünü yıllarca kullandım. O zamanlar 256 MB belleğiyle çok oyun oynadım. O zamanlar 2 GB RAM vardı sadece. NFS UG 2, Wall-e, NFS MW, Bigfoot falan oynuyordum.
Merhaba. 4 cekirdekli işlemci için mod yapmam gerekiyor ama elimde haricen bu modelde mevcut. Sadece performansın ısıya dönüşmemesi için p serisinin en güçlü modeli P9700 takılı :)
Q serisi acayip ısınıyor. Ve TDP'leri çok berbat. E6500'ümü özledim, çünkü Q8200'de sanallaştırma da yok. E6500 OC sırasında aşıp gidiyordu üstüne. Ben 3.8 GHZ civarı denemiştim ama daha da gideri vardı.
Hatta şuan üstünde Kingston 4 GB 800 mhz belleği, E6500 işlemcisi var G31'in, bi live oturumda çalıştırasım geldi OC yapıp.

G41'e göre cidden iyi olduğunu düşünüyorum. G41'de achı mode yok. G31'de var.

G31 çok uzun gitti, hala masada duruyor, ama 8'lik RAM'e geçmek için bıraktım. Gerçi şu an G41'le 1 MHz OC yapsam anakart kafayı yiyor. RAM'ler aynı marka ama çok uyumsuz.

G41'in GMA4500X'ini denemediğim için grafik hakkında yorum yapamıyorum, fakat G31'in GMA3100'ünü yıllarca kullandım. O zamanlar 256 MB belleğiyle çok oyun oynadım. O zamanlar 2 GB RAM vardı sadece. NFS ug 2, wall-e, NFS MW, bigfoot falan oynuyordum.

Q serisi acayip ısınıyor. Ve TDP'leri çok berbat. E6500'ümü özledim, çünkü Q8200'de sanallaştırma da yok. E6500 OC sırasında aşıp gidiyordu üstüne. Ben 3.8 GHz civarı denemiştim ama daha da gideri vardı.

Intel GMA 4500MHD kullanıyorum ve birçok Online oyunu açabiliyorum. Windows Store ile birçok oyun fırsatım daha olmuş oluyor ve aynı zamanda Filmora ile render alıyorum.

Yakında eBay üzerinden pcmıa portundan ekran kartı bağlamak için soket almayı düşünüyorum.

Bu arada G41 çok tutulmamış ama G31 aşırı derece sevilmiş kullanıcılar tarafından.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı