Stabil bir değere gelememişsin, bu yüzden crash alıyorsun. Ayrıca anakartın da hız aşırtma için uygun gözükmüyor, dediğin gibi. 3.0 GHz olmaz, 2.8'de stabil bir değer elde edersin o da yeter.Birşeyi farkettim. 3.0 GHZ üstüne hangi voltaj olursa olsun çıkamadım, belki de anakart desteklemiyordur. Bir de şuanda hangi hızaşırtmayı yaparsam yapayım, oyunlara girdikten birkaç dakika sonra 1-2 saniye donup oyundan crash ya da bir hata mesajı vermeden atıyor. Hızaşırtmayı eski haline getirince düzeliyor. Neden olabilir?
2.8 bile olsa hatta 2.5 bile olsa oyundan atıyor ama LOL'de atmıyordu nedense, ben bu işten hiçbirşey anlamadım. Anakart nasıl müsait gözükmüyor?Stabil bir değere gelememişsin, bu yüzden crash alıyorsun. Ayrıca anakartın da hız aşırtma için uygun gözükmüyor, dediğin gibi. 3.0 GHz olmaz, 2.8'de stabil bir değer elde edersin o da yeter.
Anakartın çok eski ve DDR2 altyapısında. O dönemlerin teknolojisini çok hakim değilim ama ufak tercübelerimden yola çıkarak "uygun değil" ifadesini kullandım. Yani özellikle bir yerde yazmıyor "Bu marka-model anakart, hız aşırtmaya uygun değil." diye.2.8 bile olsa hatta 2.5 bile olsa oyundan atıyor ama LOL'de atmıyordu nedense, ben bu işten hiçbirşey anlamadım. Anakart nasıl müsait gözükmüyor?
P chipsetli anakartlar OC için müsait fakat nerede sorun var anlayamadım. Yükte 72 derece bence normal ki işlemcilerde 75 dereceye kadar sıkıntı yok demektir. Erzurum gibi yerde yaşıyor olsam 60'ı geçmezdi mesela. Ortam da etkili diyebiliriz. Şuanlık OC'u geri çektim, çözene kadar böyle idare edeceğim.Anakartın çok eski ve DDR2 altyapısında. O dönemlerin teknolojisini çok hakim değilim ama ufak tercübelerimden yola çıkarak "uygun değil" ifadesini kullandım. Yani özellikle bir yerde yazmıyor "Bu marka-model anakart, hız aşırtmaya uygun değil." diye.
2.8 GHz'e çıkarken verdiğin voltajı biraz daha kısabilirsin veya direkt voltajsız çıkartabilirsin. Bir diğer konu da işlemcin hız aşırtmadan sonra yük altında 72 dereceye kadar çıktığını belirtmişsin. Bana göre işlemcin çok sıcak çalışıyor. Ben 3.7 GHz'de en fazla 53 dereceyi gördüm. Hız aşırtma yapmanın özellikle bir nedeni yoksa (mesela darboğaz yaşıyorsan), stok halde kullanmanı veya stabil bir değer yakalayana kadar çekirdek hızını kısmanı tavsiye ederim.
Bence darboğaz vb. söz konusu değilse hız aşırtma yapmanın bir olayı yok. Şu anki halinden memnunsan hız aşırtma yapmadan da kullanabilirsin.P chipsetli anakartlar OC için müsait fakat nerede sorun var anlayamadım. Yükte 72 derece bence normal ki işlemcilerde 75 dereceye kadar sıkıntı yok demektir. Erzurum gibi yerde yaşıyor olsam 60'ı geçmezdi mesela. Ortam da etkili diyebiliriz. Şuanlık OC'u geri çektim, çözene kadar böyle idare edeceğim.
Şuan sanırım sorunun nedenini buldum gibi. Metro oynarken bu olay oluyordu sadece sanırım. Metro dışındaki oyunlarda çökme pek gözlemlemedim. Galiba Metro ile ilgili bir sorun çünkü OC kapalıyken de oyun çöküyordu. Dün Metro'yu bitirdim. Yani diğer oyunlarda gözlem yapabilirim.Bence darboğaz vb. söz konusu değilse hız aşırtma yapmanın bir olayı yok. Şu anki halinden memnunsan hız aşırtma yapmadan da kullanabilirsin.
Eski fakat yapacak birşey yok, para yok ki yeni işlemci ve anakart alayım. Mecburen OC çekiyoruz, işlemci bazen %100'ü görüyor.bende q8300 kullanıyorum bence yapma eskide artık bu işlemciler sıkıntı olmasın sonra
Hocam diğer oyunlarda durum nedir? Sorun hala devam ediyor mu? Test edebildiniz mi?Şuan sanırım sorunun nedenini buldum gibi. Metro oynarken bu olay oluyordu sadece sanırım. Metro dışındaki oyunlarda çökme pek gözlemlemedim. Galiba Metro ile ilgili bir sorun çünkü OC kapalıyken de oyun çöküyordu. Dün Metro'yu bitirdim. Yani diğer oyunlarda gözlem yapabilirim.
Eski fakat yapacak birşey yok, para yok ki yeni işlemci ve anakart alayım. Mecburen OC çekiyoruz, işlemci bazen %100'ü görüyor.
Diğer oyunlarda da test ettim. Valorant'ta 2.8 GHZ'ye çıkardığımda FPS 40'tan 70-80'e yükseldi fakat maçta rastgele hiçbir hata vermeden birden oyun kapanıyor. Crash gibi ama herhangi bir crash bildirimi çıkmadı. LOL'de fazla bir FPS değişimi gözlemlemedim. 10-15 FPS anca değişmiştir. Onda herhangi bir hata da gözlemlemedim.Hocam diğer oyunlarda durum nedir? Sorun hala devam ediyor mu? Test edebildiniz mi?
Normalde Metro 2033 biraz bozuk bir oyun denebilir. Mesela Last Light, 2033'e kıyasla daha stabil çalışıyor.
Kendimden örnek vereyim: Stok hızı 3.0 GHz iken, otomatik voltajla 3.67 GHz'e hız aşırma yaptığım kendi bilgisayarımda da benzer sorunla karşılaşıyorum. Önceleri 3.7 GHz'te 1.5V verdiğimde, sıklıkla siyah ekran verip bilgisayar kendini yeniden başlatıyor. 3.67 GHz'te otomatik voltajdayken çok nadir oluyor bu durum. Henüz net bir stabil değer yakalayamadım ama şu anda 3.67 GHz'te nispeten stabil.Diğer oyunlarda da test ettim. Valorant'ta 2.8 GHZ'ye çıkardığımda FPS 40'tan 70-80'e yükseldi fakat maçta rastgele hiçbir hata vermeden birden oyun kapanıyor. Crash gibi ama herhangi bir crash bildirimi çıkmadı. LOL'de fazla bir FPS değişimi gözlemlemedim. 10-15 FPS anca değişmiştir. Onda herhangi bir hata da gözlemlemedim.