Corsair iCUE 220T hava sirkülasyonu nasıl olmalı?

YugiPeeK

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Meslek
Uçak Teknisyeni
Bu sorunum kardeşim için soruyorum, o sorun etmiyor fakat ben ediyorum. Setupı şu şekilde;

İşlemci: AMD Ryzen 5 3600 (kendi soğutucusu)
Anakart: Gigabyte B450 Aorus Pro
RAM: G.Skill 3200MHzX2
Ekran kartı: MSI Gaming X 5700XT 50.th
Kasa: Corsair iCUE 220T (Kasanın kendi 3 fanı, SP120 PRO versiyonu bir de egzozda SP120 var. Toplamda 4 fan.)
2 monitörle oynuyor.

Sorun bana göre çok fazla ısınıyor gibi, 80-90 derece arası. Oynadığı tüm oyunları en üst seviyeye Ultra ayarlarda oynuyor, yani ekran kartı bir oyunda ne kadar maksimum kullanması gerektiği neyse o yani denk geldiğim süre zarfında ekran kartını bazen devamlı %95'in üstünde, minimum da %85'lerde kullanıyor. Sorduğumda da o şekilde bilgi verdi.

Hemen hemen çoğu oynu oynuyor, Escape from Tarkov, Valo, XCOM 2, Rainbow, GTA 5, Arma 3, DayZ, vs. kafasına göre oyun giriyor.

Bu sıcaklıklar normal mi? Daha kasayı alalı 1 ay 1 hafta oldu. Yeni kasa alsak kaç derece oynar? Örneğin benim kasamda 7 kasada, bir de 2 de soğutmada fan var. Ben işlemcime 5.0 GHz OC'ye çıkartıyorum, maksimum gördüğüm 71 derece, ekran kartımıda OC yapıyorum; onu da 65 derece falan gördüm herhalde maksimum. Benim ekran kartı ASUS ROG Vega64 ve araştırdığımda çok ısınan kart deniliyordu.

Kasa ve sıvı soğutma için ayırabileceğim bütçe maksimum 2 bin civarı.

Sorunum şu;
1. İşlemcisine 240mmlik sıvı soğutma alırsam kasada hava sürkülasyonu artısı ne kadar olur? Ekran kartı bu hava sürkülasyonu sadece kullanacağı için daha iyi mi olur?
2. Yeni kasa mı almam lazım? Bu kasaya 3 fan hava alıyor, tek fan hava çıkışı sağlıyor. Bu mu sorun olan?
3. 120'lik sıvı soğutma alıp da egzoz fanın olduğu yere takıp, 1 tane daha fan alıp üst kısma iki çıkış mı sağlasam?

Görsel olarak da çizdim resime ekledim, çok detaylı bilgim yok. Fikirlerinizi yazarsanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    Adsız.png
    99,8 KB · Görüntüleme: 122
  • şaskdşsa.png
    şaskdşsa.png
    93,5 KB · Görüntüleme: 129
  • şuanki.png
    şuanki.png
    100,9 KB · Görüntüleme: 116
Sorun işlemcinin çalışma biçiminden kaynaklı olabilir. CPB açık ve bir de üstüne stok fan kullanılıyorsa zıplamalar yaşanması doğaldır. Bu kasa çok geniş bir yapıda değil ama değiştirmeyi gerektirecek durumda olduğunu düşünmüyorum. İmkan varsa 240mm bir sıvı soğutma (iyi olması koşuluyla) ciddi fark yaratacaktır. Hava sirkülasyon konusu standart zaten: Önden gelecek, arkadan ve üstten atılacak.

Son düzenleme:
Sorun işlemcinin çalışma biçiminden kaynaklı olabilir. CPB açık ve bir de üstüne stok fan kullanılıyorsa zıplamalar yaşanması doğaldır. Bu kasa çok geniş bir yapıda değil ama değiştirmeyi gerektirecek durumda olduğunu düşünmüyorum. İmkan varsa 240mm bir sıvı soğutma (iyi olması koşuluyla) ciddi fark yaratacaktır. Hava sirkülasyon konusu standart zaten: Önden gelecek, arkadan ve üstten atılacak.
Anladım, sıvı soğutma almam yeterli olacak fazla kurguya gerek yok, kasayıda yeni aldım diye yeni kasa almak istemiyordum açıkcası teşekkürler yorumun için.
Hava sirkülasyonu benim kasada öyle değil, alttan 3 fanla hava alıyorum yandan 3 fan ve egsoz ile atıyorum havayı sadece hava sürkilasyonunu ekran kartına kullandırtıyorum. bu kasayı küçük kasa alarak tercih ederek yanlış yapmışık.

Anladım, sıvı soğutma almam yeterli olacak fazla kurguya gerek yok, kasayıda yeni aldım diye yeni kasa almak istemiyordum açıkcası teşekkürler yorumun için.
Hava sirkülasyonu benim kasada öyle değil, alttan 3 fanla hava alıyorum yandan 3 fan ve egsoz ile atıyorum havayı sadece hava sürkilasyonunu ekran kartına kullandırtıyorum. bu kasayı küçük kasa alarak tercih ederek yanlış yapmışık.
Sharkoon, Gamepower gibi markalarda da farklı tasarımlar var ama Corsair, Cooler Master, ASUS, MSI gibi firmalarda ise hava sirkülasyonu yapısı benzerdir. Kendi kasamı alırken bu konuya çok dikkat etmiştim ve 275R Airflow almıştım. Yine aynı seviyede XPG Invader da vardı. Fan, kontrolcü, görsellik tarafı düşük ama genişlik ve derinlik anlamında artısı olan kasalardı. 220T ise bu artılar ile gelirken bazı konularda kullanıcıyı farklı düşünmeye itiyor. Bu bir gerçek.

Son düzenleme:
Kasanın hava sirkülasyonu gayet iyidir. Güzelce bir kule tipi soğutucu olan CM 212 Black Edition R5 3600 için gayet iyi bir soğutma sağlar. Youtube içerisinde testleri mevcut.

Sıvı soğutma bu kasada yukarı takılmıyor haberiniz olsun. RAM'lere değiyor(Eğer RAM yüksek profilli ise). Fotoğraflarda kullandığınız kasanın aynısını kullanıyorum işlemcinin 70 dereceyi geçtiğini görmedim.

iki ürününde dual kit var elimde hangisi yüksek profil değil ?
Ekran kartı kaç dereceye kadar çıkıyor oyunlarda ekran kartına yük bindirince ?

İki ürününde Dual kit var elimde hangisi yüksek profil değil?
Ekran kartı kaç dereceye kadar çıkıyor oyunlarda ekran kartına yük bindirince?

Ya ben emin olamadığım için yüksek profilli dedim ama bu kasada hiç yukarıya sıvı soğutma takıldığını görmedim. Büyük ihtimalle de olmayacaktır hiçbir RAM ile. Yine siz araştırın. Öne takabilirsiniz ama ön taraf için 360Mm'ye kadar destekliyor.
Ekran kartına gelecek olursak benim ekran kartım yüksek TDP değerine sahip. O yüzden 80 dereceleri buluyor. Ama yeni ekran kartlarında bu sorun olacağını sanmıyorum. Sadece şunu söyleyebilirim. Öndeki camı çıkarınca işlemci sıcaklığım 3-4 derece düşüyor. Ama benim için çokta önemli değil. Eğer siz görünüşe önem vermiyorum diyorsanız önü metal delikli olan model var airflow olarak geçiyor onda sıkıntı olmaz.

Ya ben emin olamadığım için yüksek profilli dedim ama bu kasada hiç yukarıya sıvı soğutma takıldığını görmedim. Büyük ihtimalle de olmayacaktır hiçbir RAM ile. Yine siz araştırın. Öne takabilirsiniz ama ön taraf için 360Mm'ye kadar destekliyor.
Ekran kartına gelecek olursak benim ekran kartım yüksek TDP değerine sahip. O yüzden 80 dereceleri buluyor. Ama yeni ekran kartlarında bu sorun olacağını sanmıyorum. Sadece şunu söyleyebilirim. Öndeki camı çıkarınca işlemci sıcaklığım 3-4 derece düşüyor. Ama benim için çokta önemli değil. Eğer siz görünüşe önem vermiyorum diyorsanız önü metal delikli olan model var airflow olarak geçiyor onda sıkıntı olmaz.
anladım, internette araştırmıştım profil olarak yüksek profilli olan değil ikisi diye biliyorum alıcam en kötü 2666mhzlik olan rami takar montajlarım 240lığı diye düşünüyorum açıkcası ön kısma takamıyorum ekran kartı ile 1.5 cm var mesafe. Araştırıpta aldım fakat sorun şu ramlerin teknik özelliklerinde yüksek profilli vs. yazmayınca tereddüt ettim fakat şuan evde benim kasadaki kesin yüksek profilde diğer ramler yüksek profil değil sanırsam bu yüzdende oluyor eğer sizde düşünüyorsanız 27 kasımdan sonra buradan paylaşırım ilerde düşünürseniz alırsınız ramleriniz yüksek profilli değil ise.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı