Uzun zaman sonra Counter-Strike serüvenime nostaljik bir geri dönüş yapmak amacıyla CS2 indirdim ve yaklaşık 2-3 haftadır yoldaş modu oynuyorum. Eski performansıma fark attığımı kesinlikle söyleyebilirim. Oyunu oynarken benim için anlamı, rank kasmak veya drop düşürmekten ziyade eski günleri yad etmekti. Lakin, CS'nin puslu kurtlar vadisine bir kez girince oyunu neden 2021'de bıraktığımı hatırladım. Belki çevrenizden duyduğunuz o klişe cümleleri tekrarlayacağım, lakin: "Bu oyun aşırı bir bağımlılık yapıyor!"
İster drop düşürmeye odaklanıp haftada 3-4 saat level atlamak için oynayın, ister arkadaşlarınızla günde iki tane dust_2 atıp yoğun günün stresini atmaya çalışın, fark etmiyor. Valve işini ciddi anlamda bayağı iyi yapmış ve oyunu, garip bir biçimde CS çöplüğünden daha bağımlılık yapıcı bir hale evirmiş, çevirmiş. (Bu gayreti VAC için de bekliyoruz ama nafile.)
Her Counter-Strike oyuncusunun belli bir döneminde skin ve kasa sitelerinin alan adlarını nickname yaptığını kimse inkar edemez. (Bunu okuyan sen, sen bile hayatında bir kez olsun yaptın.) Ben de yaptım aslında. Geçen gün bir site buldum; kazandığım her 2 raunt başına bana 0.01 $’a tekabül eden bir coin veriyor. Başta bu işte bir dolandırıcılık var mı diye kolaçan etmişsem de genellikle site hakkında olumsuzdan çok olumlu yorumlar vardı. Ben de ne olur ne olmaz diye tedbirli yaklaştım. Ancak gerçekten de bir gün içinde 6-7 galibiyetten sonra hesabıma 45 cent yattı. Aslında 45 cent ne ki? Az bir eforla kendimi strese kurban edeceğime rahat bir işte 20-30 dakikalık bir mesaide bile kazanabildiğim bir ücret. Lakin, bunu CS2'de kazanınca paranın büyüklüğünün bir önemi kalmıyor ve beni aşırı biçimde motive ediyordu. Bir yerden sonra gözüm "5-6 yıl boyunca yapsam bir bıçak çekerim" kafasına dönünce kendimi tokatladım (gerçekten) ve duraksadım. Bana ne kazandıracaktı ki? Binlerce saat bir bıçak almak için raunt raunt oyun saymak, sürekli kendimi kasmak ve amaçsızca "büyük" gözüken bir amaca motive olmak… Bunların hepsi koca bir yalandı. Bu yazıyı yazmadan 10 dakika önce CS2'yi tamamen sildim.
Baştan belirtmek istiyorum, kesinlikle bir reklam, ne bileyim sponsorluk vs. bir şey yok. Zaten sitenin ismini mümkünse vermeyeceğim. Zaten bu konuyla ilgilenenler biliyordur o siteyi; bilmeyenleri de bu sitenin aracılığıyla CS2'ye bağımlı olmamaları için teşvik etmemek adına vermeyeceğim. Oyun oynayarak her şekilde kazanırsın parayı (ki kazandığın bu 3-5 cent yerine aynı eforu ve saati asgari bir işte harcayarak 10 katı kazanabilirsin). Oyun oynarken para kazanmaya odaklı oynayınca, atmaya çalıştığın o stres daha da büyüyecek. Çünkü kaybettiğin her raunt seni 0.01 $'dan kopardığı için daha büyük bir azimle (lakin negatif bir azimle) karşılayacak.
Bu siteye üyeliğimden birkaç gün sonra aygıtlarıma yönelik phishing ve stealer saldırısı olmuştu (önceki yazımda mevcut) ve ilk uğrayıp üyeliğimi sildiğim site de bu olmuştu. Tabii ki de site ile bir alakası yok, site güvenilir. Sorun, insanları daha fazla oyun oynamaya teşvik etmeleri. O sitenin alan adını kendi kullanıcı adına yapıştırıyorsun; o site girdiğin ve kazandığın her rauntta seni bir billboard olarak kullanıyor ve sana ödediği ücret sadece bir cent... Senden kazandığı üyelerden onlarca dolar kaldıran bir site yönetimi, reklam panosu olarak kullandığı oyuncularına bir cent veriyor. Bunu fark edip de kendini bu aşağılayıcı duruma katlanıyor halde bulduğunda ve buna halen gereksiz bir motivasyonla devam ediyorsan, sorulması gereken soru günde kaç cent kazandığın değil, bunu kendine neden yaptığın oluyor.
Teknocanlar; haftada düşürdüğünüz 1 kasa, 1 skin veya günde kazanacağınız 30-45 cent, uzun vadede size bir şey kazandırıyormuş gibi gözükebilir. Lakin bu sadece bir aldatmaca ve siz sadece kendinizi aldatıyorsunuz. (Son 2 yazımdır neden SJW gibi millete vaaz veriyorsam, moderatörler sıkılıp banlayacak beni, az kaldı.) Neyse, uzun lafın kısası CS2 oynamayı bırakın ve aynı vakti daha kaliteli oyunlara yöneltin. LoL, Valorant, CS, Dota vb. rekabeti motive eden ve sizi strese sokacak toksik oyunlardan uzak durun. Eğer sakin ve sizi strese sokmayacak alternatifler arıyorsanız tavsiyem: MOBA alternatifi olarak For Honor; FPS alternatifi olarak Rainbow Six: Siege. Emin olun, bu iki oyun size CS/Valo’nun ve LoL/Dota’nın verdiği zevkin on katını verecektir.
Esen kalın, mutlu kalın.