CPB ve PBO nedir?

348103

Hectopat
İlk önce merhabalar. İşlemcim R5 3600 ve AMD'nin kendi verdiği soğutucuyu kullanıyorum, bilgisayar boştayken 40-45 arası ama Rainbow vb. oyunlar oynadığım zaman işlemci 80-85 arası oluyor. Bunu biraz araştırdım ve birkaç yerde CPB ve PBO hakkında bir şeyler gördüm. İkisi hakkında da hiçbir fikrim yok, acaba bilen arkadaşlar kısa bir özet geçebilir mi? Bunu kapatmam mı açmam mı gerek veya açmak zararlı mıdır, işlemcinin ömrünü kısaltır mı? Şimdiden cevap veren herkese teşekkürler.

CPB
(Core Performance Boost)
AMD Ryzen İşlemcinizin Turbo frekanslarına çıkmasını sağlayan ayardır.
PBO
(Procession Boost OverDrive)
Bu yöntem uygun koşullar altında sistem bileşenlerinizin güç limitlerini ve bu bileşenlere gönderilen akımı arttırarak daha agresif CPU saat hızlarını elde etmenizi sağlar.

Bu iki ayar arasından CPB açmanızı öneririm.
Zira daha yüksek saat hızı, eşittir daha yüksek performans demek.
PBO'ya gelecek olursak daha önce kullanmadım hiç bu ayarı, o yüzden tavsiye edemiyorum.

CPB.
(Core performance Boost)
AMD Ryzen işlemcinizin Turbo frekanslarına çıkmasını sağlayan ayardır.
PBO.
(Procession Boost OverDrive)
Bu yöntem uygun koşullar altında sistem bileşenlerinizin güç limitlerini ve bu bileşenlere gönderilen akımı arttırarak daha agresif CPU saat hızlarını elde etmenizi sağlar.

Bu iki ayar arasından CPB açmanızı öneririm.
Zira daha yüksek saat hızı, eşittir daha yüksek performans demek.
PBO'ya gelecek olursak daha önce kullanmadım hiç bu ayarı, o yüzden tavsiye edemiyorum.

Peki CPB açmanın sistemime kötü bir şekilde yan etkisi olacak mıdır? Sistemimin ömrü vs. kısalırmı.

CPB açıkken işlemci kendini otomatik olarak OC ediyor ve frekansını 4GHz üzerine çıkarıyor. Buna bağlı olarak stok soğutucu yetersiz geliyor ve işlemciniz ısınıyor. İşlemciniz ısındığı için de frekans düşürüyor ve siz CPB açık olsa bile ısıdan kaynaklı genelde 4GHz üzerinde kalamıyorsunuz.

CPB kapalıyken işlemciniz kendini 3.6GHz frekansına sabitliyor. Bu durumda ısınız da düşüyor. Fakat buna bağlı olarakta çok düşük miktarlarda FPS kaybediyorsunuz.

Kendi sistemim için sağlam bir soğutucu alana kadar "varsın 3-5 FPS az versin ama serin çalışsın" mantığı ile kapalı kullanmıştım. Şu anda Arctic Freezer Esports DUO ile kullanıyorum ve yük altında CPB açık olmasına rağmen nadiren 57-58 derece üzerlerini görüyorum. CPB kapalıyken de yük altında zaten 48-50 derece civarlarında geziyor. Oynadığınız oyundan örnek vermem gerekirse, R6'da stok soğutucu varken ve CPB kapalıyken benim sıcaklığım 70 derece civarlarındaydı. Şu anda kullandığım soğutucu ile CPB kapalıyken oyunu bırakmadan önce 47 derece üstünü, CPB açıkken 56-57 derece üstünü görmüyordum.

PBO konusunda ise bilgim yok.

Son düzenleme:
CPB açıkken işlemci kendini otomatik olarak OC ediyor ve frekansını 4GHz üzerine çıkarıyor. Buna bağlı olarak stok soğutucu yetersiz geliyor ve işlemciniz ısınıyor. İşlemciniz ısındığı için de frekans düşürüyor ve siz CPB açık olsa bile ısıdan kaynaklı genelde 4GHz üzerinde kalamıyorsunuz.

CPB kapalıyken işlemciniz kendini 3.6GHz frekansına sabitliyor. Bu durumda ısınız da düşüyor. Fakat buna bağlı olarak da çok düşük miktarlarda FPS kaybediyorsunuz.

Kendi sistemim için sağlam bir soğutucu alana kadar "varsın 3-5 FPS az versin ama serin çalışsın" mantığı ile kapalı kullanmıştım. Şu anda Arctic Freezer e-Sports Duo ile kullanıyorum ve yük altında CPB açık olmasına rağmen nadiren 57-58 derece üzerlerini görüyorum. CPB kapalıyken de yük altında zaten 48-50 derece civarlarında geziyor. Oynadığınız oyundan örnek vermem gerekirse, R6'da stok soğutucu varken ve CPB kapalıyken benim sıcaklığım 70 derece civarlarındaydı. Şu anda kullandığım soğutucu ile CPB kapalıyken oyunu bırakmadan önce 47 derece üstünü, CPB açıkken 56-57 derece üstünü görmüyordum.

PBO konusunda ise bilgim yok.

Peki CPB açmanın sistemime kötü bir şekilde yan etkisi olacak mıdır? Sistemimin ömrü vs. kısalırmı.

Yan etki olarak dediğim gibi sisteminiz ısınacaktır. Buna bağlı olarak da serin çalışan bir sisteme göre belki termal macun bakımını daha erken yapmanız gerekebilir. Ayrıca sistem boştayken işlemci kendini her OC ettiğinde birden artan sonra azalan sonra tekrar artıp azalan bir fan sesi duyarsınız ki bu sürekli böyle gider. Bu beni inanılmaz rahatsız ediyordu. Bunlar da öyle sistem ömrünü vs kısaltmaz. Sistemin aşırı sıcaklıklara ulaşmasına sisteminiz de izin vermez, kendini kapatır. Bunlar haricinde bir etkisi, zararı olur mu ben bilmiyorum. Ama yine de yerinizde olsam serin çalışsın isterdim.

Yan etki olarak dediğim gibi sisteminiz ısınacaktır. Buna bağlı olarak da serin çalışan bir sisteme nazaran belki termal macun bakımını daha erken yapmanız gerekebilir. Ayrıca sistem boştayken işlemci kendini her OC ettiğinde birden artan sonra azalan sonra tekrar artıp azalan bir fan sesi duyarsınız ki bu sürekli böyle gider. Bu beni inanılmaz rahatsız ediyordu. Bunlar da öyle sistem ömrünü vs kısaltmaz. Sistemin aşırı sıcaklıklara ulaşmasına sisteminiz de izin vermez, kendini kapatır. Bunlar haricinde bir etkisi, zararı olur mu ben bilmiyorum. Ama yine de yerinizde olsam serin çalışsın isterdim.

CPB kapatacağım ama çoğu yerde overclock vb. yazılar gördüm overclockun işlemci ömrünü kısaltığını duymuştum (teknolojiden o kadar iyi anlayan biri deüilim sadece normal bir PC kullanıcısıyım acaba farkedilen overclock vs. sistemi yormayacak şekildemi anlatırsanız sevinirim.

CPB kapatacağım ama çoğu yerde overclock vb. yazılar gördüm overclockun işlemci ömrünü kısaltığını duymuştum (teknolojiden o kadar iyi anlayan biri deüilim sadece normal bir PC kullanıcısıyım acaba farkedilen overclock vs. sistemi yormayacak şekildemi anlatırsanız sevinirim.
Yanlış bilgi vermek istemem, OC konusuna pek hakim değilim ancak manuel OC'larda doğru voltaj ve düzgün soğutma sağlandığında sisteme etki eden kötü bir yan etkisi yok diye biliyorum.

CPB özelliğinin OC potansiyeli hakkında da bildiklerimi veya doğru bildiğimi sandıklarımı aktardım. Yanlış bilgi verdiysem kusura bakmayın, bilen arkadaşlar lütfen düzeltsin.

CPB ve PBO nereden açabilirim?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı