CPU fan sürekli Max devire çıkıp azalıyor

lroxi

Hectopat
Daha fazla  
Intel stock fan kullanıyorum bundan 2 yıl önce fan gene böyle olmuştu. Çözümü kablosunu sök tak yapıp bulmuştum. Geçen günlerde PC kapanırken elektrik kesildi ve açılırken herkes de oluyordur fan bir ilk Max devire çıkıp sonra yavaşlıyor. Bende yavaşladıktan 10 saniye sonra tekrar artıyor. Kablosunu gene sök tak yapıp çalıştırdığımda sorun çözülüyor ancak ertesi gün gene aynı şekil fan bir Max birmin gidip geliyor her gün böyle sök tak ile olacak gibi değil sorun nedir?

Güncelleme: Uyku modunda bekletip açtığımda da aynı şekil fan sürekli yükselip alçalıyor. Şifre ekranında ise yeniden başlat dediğimde fan bir daha yüksek devire çıkmayıp normal seyirde çalışıyor çözümü bu olmamalı sürekli her açılışta bunu mu yapacağım?

Not: Sıcaklık değerleri normal seviyede 40 derece civarlarında yük altında 60 derece üstünü geçmiyor.

i3 6100 işlemci
asus b150m k d3 anakart kullanmaktayım.

Aynı sorun bende de vardı uykudan uyanınca özellikle sizdeki gibi ilgiç olan bende stok fan yok konu açmıştım virüs diyen oldu sistem hatası diyen oldu ama çözemedim en son format atmıştım şimdi yok yani bununda formatla ilgisi yok zaten onun için format atmadım en ufak sorunda format diyene ayar oluyorum ayrı konu, çözümü olmalı bende takipteyim konunuzu.

Bilgisayar kasanızda kir birikmişse anakart gerekli sirkülasyon ve değerler için fan hızını arttırıp daha sonra normale döndürüyor olabilir. Yine oyun oynadıktan sonra normalde 40 derecede çalışıyorsa eski sıcaklığına gelince fan hızı normal mi dönüyor?

Not: Yeni öğrendiğim bilgiye göre BIOS açılırken süre artarsa veya hata çıkarsa aynı şekilde bu durum oluşurmuş. Yazılımsal olma ihtimali de yüksek. Ayrıca fan modeliniz gereğinden fazla akım çekiyor olabilir.

Son düzenleme:
Bilgisayar kasanızda kir birikmişse anakart gerekli sirkülasyon ve değerler için fan hızını arttırıp daha sonra normale döndürüyor olabilir. Yine oyun oynadıktan sonra normalde 40 derecede çalışıyorsa eski sıcaklığına gelince fan hızı normal mi dönüyor?

Not: Yeni öğrendiğim bilgiye göre BIOS açılırken süre artarsa veya hata çıkarsa aynı şekilde bu durum oluşurmuş. Yazılımsal olma ihtimali de yüksek. Ayrıca fan modeliniz gereğinden fazla akım çekiyor olabilir.
Isıdan kaynaklandığını düşünmüyorum çünkü ilk açılışta oluyor ve sürekli yapıyor . Tozu da 1 hafta önce temizledim . Dediğim gibi kablosunu sök tak yapınca çözülüyor ve yeniden başlat yapınca düzeliyor çok mantıksız ama düzeliyor her gün bunları yapmak insanı baydırıyor :D
CPU Core Boost seçeneğiyle alakalı bir durum olabilir. Bios yapılandırmasını inceleyin.
Boost seçenekleri normal düzeyde her hangi bir boost mevcut değil işlemcide.

Isıdan kaynaklandığını düşünmüyorum çünkü ilk açılışta oluyor ve sürekli yapıyor . Tozu da 1 hafta önce temizledim . Dediğim gibi kablosunu sök tak yapınca çözülüyor ve yeniden başlat yapınca düzeliyor çok mantıksız ama düzeliyor her gün bunları yapmak insanı baydırıyor :D

Boost seçenekleri normal düzeyde her hangi bir boost mevcut değil işlemcide.
CPU Fan running at high speed for apparently no reason Burada sizinkine benzer bir durumdan söz edilmiş. CPU fan tabii ki de PWM soketli. Belki de ömrü dolmuş olabilir, başka fan ile deneme şansınız var mı? (Termal macuna, işlemciye, anakarta zarar vermeden)

CPU Fan running at high speed for apparently no reason Burada sizinkine benzer bir durumdan söz edilmiş. CPU fan tabii ki de PWM soketli. Belki de ömrü dolmuş olabilir, başka fan ile deneme şansınız var mı? (Termal macuna, işlemciye, anakarta zarar vermeden)
Maalesef elimde başka fan yok . Galiba gidip stock fan alacağım kesin çözüm bu gibi gözüküyor.
Güncelleme : Bugünkü açılışta sorunsuz açıldı fanda her hangi bir sıkıntı olmadı .
Bir tez atıyorum ortaya . Kasamın yan tarafındaki fan sorunlu çalışıyor ve her açılışta açılmıyor . İlla ben bir kalemle dokununca kendine gelip çalışıyor bugün kasanın yan taraftaki fan çalışmadı ve işlemci fanı sorunsuz çalıştı bunu test edip ilerleyen günlerde tezimi test edeceğim buradan her gün bildiririm .
Güncelleme v2 : Windows şifre ekranı gelesiye kadar 2 kere fan yükselip alçaldı .Şifre ekranında iken düzledi .
Son güncelleme : 4 gündür fan açılışta normal açılıyor her hangi bir işlem uygulamadım .
Son güncelleme olarak resimde görüldüğü gibi bir hata aldım pc yeniden başlatırken bios' da tam olarak ne yaptığımı hatırlamıyorum ancak cpu fan ile alakalı bir şeylere tıkladım analiz yapılıyor ekranı çıktı 1 dakika kadar bekledim sonra kayıt edip çıktım . 3 gündür sorun ile karşılaşmıyorum.
son güncellememden bu yana bir sorun yaşamadım .

Dosya Ekleri

• IMG_20200704_120804.jpg
    IMG_20200704_120804.jpg
    739,7 KB · Görüntüleme: 123
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı