Merhaba iyi sosyaller. Basit overclock işlemleriye sürekli uğraşıyordum, genelde sabit ve stabil değerlerde serin çalıştırmak için OC yaptım hep fakat şu an elimde ROG STRIX B450-E anakart, kaliteli bir 240mm sıvı soğutma ve Ryzen 5 3600 var. Sürekli bakım ve sistem al satan biri olduğum için 3600 ile bugüne kadar çok uğraştığım için işlemcinin sweet spot noktalarını, hangi hızda hangi voltaj yediğini artık aşağı yukarı ezberledim fakat bu sefer elimdeki 3600 silikon kalitesi güzel gelenlerden biri. Normalde yediğinden daha az voltajla çok güzel değerleri görebiliyor. Ben de hazır elimde agresif OC için uygun parçalar olduğundan bunun sınırlarını zorlamak istiyorum fakat OC bilgim genel olarak temel seviyede. LLC - VRM ayarları - PBO gibi ayarları sadece isim olarak biliyorum ve daha önce hiç uygulamadım veya incelemedim. Kısacası bu işi detaylarıyla güzelce öğrenmek istiyorum. YouTube'daki videolar genelde sürekli basit OC ayarlarıyla ilgili hiç detaylı ve kapsamlı bir rehber bulamadım. Bu şekilde bildiğiniz bir rehber veya kaynak varsa önerilerinizi bekliyorum.
Güncelleme :
- CRT testi yapıp işlemcinin Plat sample olduğunu doğruladım.
- PBO - CPB - perfromance enchancer gibi yardımcı ayarları kapatıp Llc'yi 3.seviyeye çektim (4 level mevcut anakartımda). Frekans: 4.625GHz, voltaj: 1.350 olacak şekilde, yani CRT'nin önerdiği P2 ayarlarını referans alarak Cinebench R23'te multi Core testine soktum. Testi sorunsuz geçti ama 10.156 gibi beklenenden daha az bir puanla bitirdi. Test sırasında HWiNFO'dan kontrollerimi yaparken herhangi bir anormallik görmedim, llc işe yaramış ki 1.340 - 1.350 seviyesinden hiç şaşmadı voltaj. TDP 108-110W'ları gördü. Daha farklı ayarlarda tekrar deneyeceğim fakat puan bana cidden düşük geldi, daha önce 4.5GHz - 1.243v ayarlarda 10.177 puanı görebilmişti bu çelişkinin nedenini anlayamadım.