CPU'nun yandığı nasıl anlaşılır?

wntly

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İntel Core i5 11400F - Asus Dual RX 6600 - XPG Spectrix 2x8 GB - Asrock B560M Pro4 - Kioxia Exercia Plus 500GB - XPG Pylon 550W - MSI Mag Forge 100M
Anakart
ASUS F1A55-M LE
Birkaç ay önce eski bilgisayarımı yeniden çalıştırdım ilk çalıştırdığımda hiçbir sorun yoktu HDD'yi görmüyordu sadece o da önceden resetleyince geçiyordu 1 kere resetledim olmadı 2-3 derken ekran gelmedi klavye ve farenin ışıkları da yanmadı durum böyle olunca kapattım fişi çektim ilginç şekilde anakartın ışığı hala yanıyordu o halde RAM'in yerini değiştirdim yine denedim, BIOS'u sıfırladım, ekran kartını diğer slota taktım ama sonuç aynıydı anakarttan şüphelendim. Dün ise yine denedim ilk anakartı temizledim temizlerken işlemcide termal macun olmadığını fark ettim hava üfleyen cıhazımla anakartın tozunu aldım sonra aklıma bilgisayarı işlemcisiz çalıştırmak geldi dediğim gibi yaptığımda sonuç aynıydı böyle olunca işlemcinin yandığını düşünmeye başladım sizce işlemci mi yandı yoksa anakart mı bozuk?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bahsettiğiniz bir masaüstü bilgisayar diye anladım, fişi çektiğiniz halde anakartta ışık yanmaya devam ediyorsa muhtemelen kapasitörlerinde bulunan elektrikten bir süre beslenmişlerdir. Ancak bu durum çok uzun sürmemesi gerekir, birkaç saniyelik bir güç sağlayabilirler.

Bu durumda muhtemelen aklıma gelen fikir anakartın yanmış olduğu olur, bilgisayarınızı çalıştırdığınız zaman herhangi bir tepki alabiliyor musunuz? (örneğin: Fanların dönmesi, ekranın pixel olarak siyah ekran göstermesi -ekranın normal siyah halinden bahsetmiyorum, bilgisayarınızı açtığınız zaman ekranın açılıp ancak dijital olarak siyah bir ekran olmasından bahsediyorum-, herhangi bir USB cihazınızın bilgisayara bağlanıp bağlanmaması -klavye, mouse, telefon vs.-) herhangi bir tepkime alamıyorsanız çok çok muhtemelen anakartınız yanmıştır.

Fanlar dönüyor(ekran kartı fanları dahil) ama ekrana görüntü gelmiyor USB'ler çalışıyor mu emin değilim klavyemin ilk ışıkları geliyordu sonradan gidiyordu mouse ışığı direk gelmiyordu.

Bilgisayara sonradan bir parça eklediniz mi hocam? Aynı sorun az once basıma geldı, cozdum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayara sonradan bir parça eklediniz mi hocam? Aynı sorun az once basıma geldı, cozdum.
Hayır, başka bir parça takmadım bıraktığımda nasılsa öyle hala.

Fanlar dönüyor(ekran kartı fanları dahil) ama ekrana görüntü gelmiyor USB'ler çalışıyor mu emin değilim klavyemin ilk ışıkları geliyordu sonradan gidiyordu mouse ışığı direk gelmiyordu.

Şu anlık tek önerebileceğim şey bilgisayarınızı fişten çıkarın, bir süre bekleyin, mümkünse 30 dk, yoksa 20 dk falan sonrasında ise bilgisayarınızı tekrar elektriğe bağlayın ve tekrardan deneyin

PSU kaynaklı olabilir hocam bir kontrol edebilirsiniz.
Yazmayı unutmuşum konuya ana bilgisayarımın PSU'su ile denedim, sonuç aynı.

Yani aylarca bekletmişim ve aynı sonucu vermiş ama yine denerim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…