Rehber CRU ile Adaptive-Sync Aralığı Değiştirme Rehberi

304191

Hectopat
Makaleler
1
Selamlar arkadaşlar, başlıkta belirttiğim gibi CRU yazılımı ile Adaptive sync (G-sync compatible ya da Freesync) Hz aralığını değiştirebiliyorsunuz. Bunu nasıl yapacağınızı açıklamadan önce neden böyle bir şey yapmak isteyebilirsiniz onu açıklamak isterim.

Tüm risk ve sorumluluk size aittir. Bu rehber sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Adaptive-Sync monitörünüzün bir G-sync donanım modülü olmadığı için overdrive ayarı sabittir yani FPS değeriniz değişir fakat overdrive değeriniz sabit kalır. Fakat çoğu oyuncu monitöründe size pazarlanan tepkime sürelerini alabilmeniz için yüksek bir overdrive ayarları kullanmanız gerekiyor. Bu yüksek overdrive ayarı ise yüksek bir Hz değeri ile paralel bir şekilde uyumlu çalışıyor. Adaptive-Sync açtığınızda ve FPS ve Hz düştüğü zaman ise bu sefer overdrive fazla gelmeye başlıyor.

Bu durumda sonuç olarak Adaptive-Sync ile şu problemleri yaşayabilirsiniz:

1. Ekran titremesi
2. Hz düşüşü ile orantılı olarak overshoot artışı, diğer adı ile inverse ghosting.

Çoğu monitörde overshoot sorununu overdrive düşürerek çözebilirsiniz, fakat her monitörün her modunda overdrive ayarı değiştirilemeyebiliyor. Mesela bazı monitörlerde Adaptive-Sync kullanırken overdrive değiştiremiyorsunuz, ELMB-Sync destekli ASUS monitörlerinde (VG259QM/VG279QM) BFI kullanırken yine overdrive değiştiremiyorsunuz.

İşte burada gerçek G-sync monitörlerinde donanımsal olarak yapılan, fakat Adaptive-Sync monitörlerde yazılımsal olarak gerçekleşen ''low framerate compensation'' özelliği devreye giriyor. Bu özellik ile FPS değeriniz Adaptive-Sync Hz aralığınızın altına düştüğünde, ekran kartınız aynı kareyi birden fazla defa size göstererek monitörünüzü olması gerektiğinden daha yüksek bir Hz değerinde çalıştırıyor ve tepkime süreleri yüksek tutulup, overshoot gibi sorunlar en aza indiriliyor.

CRU yazılımı ile bu Hz aralığını kısaltarak daha erken devreye girmesini sağlayıp düşük FPS değerlerinde yüksek FPS zorlayabilirsiniz. Bu sayede düşük piksel tepkime süreleri ile overshoot olmadan adaptive-sync kullanabilirsiniz.

DisplayPort Kablosu için Rehber:

1. Aşağıdaki bağlantıdan CRU indirin:

2. CRU.exe çalıştırın.

3. Aşağıda Edit kısmına tıklayıp daha sonra 2 numaralı kısımdaki ''V rate'' aralığında minimum değerinizi artırın.
Ben 280Hz monitörümün ELMB-Sync ile zorladığı OD değerini göz önüne alarak normalde 48 Hz olan minimum hz değerimi 140Hz olarak ayarladım.

4. Ok kısmına tıklayıp programı kapatın. Restart64.exe çalıştırın. Ekran bir iki defa kararıp geri gelebilir. Normal. Görüntünün geri gelmemesi durumunda ise F8 tuşuna basın.

5. Problem yaşamanız durumunda reset-all.exe çalıştırıp ayarlarınızı sıfırlayabilirsiniz.

HDMI kablosu kullananlar için:

HDMI kablosu için Extension blocks kısmından seçim yapıp seçip Edit'e tıklayacaksınız, daha sonra ''freesync range'' yazan bölümü bulup oradan değerleri modifiye edebilirsiniz.

Son düzenleme:
Okudum da tam olarak anlayamadım bu yaptırdığınız ayar tam olarak ne işe yarıyor? Bilmediğimden soruyorum.

Okudum da tam olarak anlayamadım bu yaptırdığınız ayar tam olarak ne işe yarıyor? Bilmediğimden soruyorum.

VRR destekli her monitörün fabrikadan belirlenen belli bir Adaptive-Sync Hz aralığı var. Bu rehber sana bu aralığı nasıl değiştirebileceğini anlatıyor.

Örnek bir monitörün Adaptive-Sync aralığı 48Hz-240Hz olsun. Bu monitörde 55 FPS alırsan o sayı aralığa dahil olduğu için 55Hz çalışır. 40 FPS alırsan Hz aralığının aşağısında olduğundan LFC devreye girer ve 40x2 yani 80Hz alırsın.

Şimdi bu aralığı 100-240Hz olacak şekilde değiştirelim. Bu sefer 55 FPS alınan aynı senaryoda 55Hz yerine monitör 110Hz çalışacak ve ekran kartı her kareyi iki sefer monitöre yollayacak. Oyunda gösterilen değer 55 FPS olsa bile ekrana 110Hz besleyebilecek kadar kare gönderilmiş olacak.

Bu yöntem ile adaptive-sync açıldığında overshoot sorunu olan monitörlerde görüntü iyileştirilebilir.

Freesync ile yaşanan Overshoot örneği (tank paletlerine bakın):
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Faydalı bir konu. Paylaşım için teşekkürler.

144hz monitörde değer aralığını kaç girmem gerek

FreeSync destekli AMD ekran kartlı bir sistemde YouTube 60 FPS videolarda görüntü yırtılmalarının arttırğını gözlemledim. Evet sanki daha akıcı oluyor ama görüntü yırtılmalarına sebebiyet verebiliyor. 165 Hz monitörde de değeri V rate: 100 - 165 Hz yaptım.

240 Hz monitöre sahibim.
FreeSync aktif olarak kullanıyorum.
80-240 olarak ayarlı açılıyor.
80i kaça çıkarmak gerekiyor? @304191 @lazye

240 Hz monitöre sahibim.
FreeSync aktif olarak kullanıyorum.
80-240 olarak ayarlı açılıyor.
80i kaça çıkarmak gerekiyor? @304191 @lazye

Monitöre bağlı değişiyor, bu yüzden kullanıcının kendi test yapması daha mantıklı.

Ben XG2431 monitörümde ihtiyaç duymuyorum mesela çünkü tüm freesync aralığında overshoot yok fakat mesela VG259QM için 140-280 ayarlamıştım çünkü o monitörde FPS düşünce overshoot tavan yapıyor.

CRU mükemmel bir uygulama. Aklınızda bulunsun gençler. Bazı donanım setuplarında özellikle Windows 11 işletim sisteminde masaüstü 60Hz olayı problem yaratıyor. Şimdi diyeceksiniz ki benim masaüstü Hz değerim 60 mı. Farklı bir ekrana geçtiğiniz zaman Windows üzeri ölçeklendirme yapar, dolasıyla her iki ekrana 240 ya da farklı yüksek Hertz değerini sağlamaz. Masaüstü farklı bir ekrandayken Hz değeri düşer. Monitörlerde masaüstü 2. ekran durumundayken yatay ve dikey eşitleme kısmında her iki eşitleme için pozitif durumlar kullanılır 60Hz olarak. Malesef Türkiye'de genel olarak elektriklerde de sorun olduğu için bu Hertz genelde Windows üzeri ölçeklendirmede problem yapıyor. Kimi kullanıcılar bu yüzden bilmeden masaüstü çözünürlüğünü ve oyun çözünürlüğü aynı yapar. Bunu yapmaya gerek yok. 240Hz monitörler için söylüyorum ne yapmanız gerektiğini...

CRU Detailed resolutions yerinden varsayılan ekranınıza ait çözünürlüğün özelliklerine giriş yapın. 60Hz değerini 58Hz yapın. Horizontal kısmında "Total" pixel yerinde ki rakamı 2250 yapın. Bu kadar. Eğer ki monitörünüze daha sonra görüntü gelmezse kullandığınız DP ya da HDMI kablosu ise ekran kartından çıkarıp farklı slot a takın, daha sonra CRU resetleyebilirsiniz.

@304191 Bu arada yanlış anlama ama bu ayarı ben yaptığım zaman Windows üzerinde GPU için gecikmelerin arttığını gördüm. Yine de faydalı bir konu, tekrardan thanks.

Gecikme için herhangi bir test yapmadım, doğrudur. Ek gecikmenin oranına bağlı olarak kabul edilebilir diyebilirim. Çoğu monitörde freesync açmak veya düşük Hz ayarlamak ayrıca gecikme artırıyor. Özellikle 60Hz modu çoğu 240hz monitörde tam bir rezalet.

Bu rehber aslında biraz son çare bir yöntem. VG259QM ile bazı düşük FPS veren oyunlarda (Squad, Tarkov, tek kişilik AAA oyunlar vb) çok işime yarıyordu, şu an XG2431 kullanıyorum, gerek duymuyorum. Zaten 7800X3D ile artık eskisi kadar düşük FPS almıyorum. Yarın 9800X3D geliyor, geçer miyim bilmiyorum ama artık benim gibi BFI hastaları için yüksek FPS almak eskisi kadar zor değil, o yüzden bende eskisi kadar kasmıyorum kendimi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…