CS 1.6 için rate ayarı önerisi

Eğer public sunucuda oynuyorsan ratelerin şu şekilde olmalı;
rate "20000" (Public sunucularında rate maksimum 25000 olarak ayarlı +500 eklemene gerek yok. Aşağıda anlatacağım).
cl_cmdrate "100" (Sunucuda updaterate değeriyle eşit olmalı (101) Fakat+1 eklemeye gerek yok aşağıda anlatacağım).
cl_updaterate "100" (Sunucuda 101 olarak ayarlı. +1 eklemeye gerek yok aşağıda anlatacağım)
ex_interp "0.01" (Frame Interpolation. Ne kadar düşük olursa rakip oyuncunun konumunu o kadar doğru pozisyonda görürsün. cmd 100 ve updaterate 100 için minimum değer 0.01.)
cl_resend "2" (Geri gönderimi düşük tutarsan oyun daha gecikmesiz çalışacaktır. CS:GO'da cl_resend 2'ydi. CS 1.6'da 6)
cl_fixtimerate "10" (FPS değerinle eşit olmalı 100.0 FPS "10" 144.0 FPS "14.4" Paket ve FPS arasındaki senkronizasyon. FPS değeriyle eşit olmalı).
fps_max "100.0" (Normalde 99.5 olması gerektiği söylenir fakat bu doğru değil. fps_max 100.0 olmalıdır. net_graph 3 kodunda 100.5 gözükmesi gerekir 99.5 yaptığımızda 100 gözükür fakat bu yanlış Çünkü 99.5 oyunu gereksiz hızlandırır ve aslında 0.5 fps değeri kayıp yaşarsınız. FPS 99.5'deyken oyundaki akıcılığı ve pürüzsüzlüğü kaybedersin. Ve oyunda katılık ve tutukluk hissedersin. Aim almak için daha çok efor sarfedersin. Oyun her zaman hassas ve pürüzsüz olmalıdır. Oyunu her zaman orijinal hızında oynamalısın. Oyunu gereksiz hızlandırarak veya yavaşlatarak oyundan verim alamazsın. Oyunun hızlı olması, oyunun performansının iyi olduğu anlamına gelmiyor. Oyunun ne kadar orijinal hızından koparsan o kadar performans kaybı ve oyun sistemlerinde bozula yaşarsın. O yüzden oyunu her zaman orijinal hızında oynamalısın. Daha hızlı oyun daha kötü oyun kontrolü demektir. FPS'yi 99.5 yapmak sunucu ve client (oyun istemcin) arasında senkronizasyonu bozar.

Eğer Fastcup gibi rekabetçi bir platformda oynuyorsan yine rateler şu şekilde olacak;
rate 30000 (Fastcup Sunucularında 100000 olarak ayarlı) Fakat burada en iyisi 100000 olduğu anlamına gelmiyor. Rate 100000'de mermilerde hit registration sorunları ve dengesiz ateşleme durumu oluyor. Sprayler de mermi gitmeme sorunu rate 30000'de çok kalkıyor. 100000 rate değerinde istediğin şekilde silahı kontrol edemiyorsun. Oyun orijinal hızından daha fazla hızlanıyor. Tapping, spray control ve input'da sorunlar oluşuyor İstediğin şekilde spray ve tapping yapamıyorsun. Input durumunda ise movementları kontrol etmek daha çok zorlaşıyor. Bunun nedeni rate 100000'in aslında ne kadar 2013 güncellemesiyle gelsede bu rate değeri oyun için optimize değil. Fakat rate 30000'de ne tappingde ne de sprayde problem yaşamıyorsun. Rate 30000 ile oyun senkronizasyonu sağlanıyor. Her ne kadar yukarıda belirtildiği gibi sunucuda rate 100000 olsa da burada sunucu rate'leri önemli olmuyor. Önemli olan şey oyunun belirlediği değerler. Rate 100000 de spray pattern'de dengesizlik oluşuyor. Oyundaki recoil ve spread system rate 100000'den dolayı bozuluyor yine yukarıda bahsetmiştim. Rate değeri 30000 olarak uygulandığı zaman oyun CS:Source mekaniklerine (tapping, spray pattern, input, spread system ve recoil system). benziyor ve bu çok iyi bir şey. Daha öncede dediğim 30000 gerçekten en iyi çalışan rate ve orijinal. 100000 gerek yok.

cl_cmdrate "100" Cmdrate için FPS değerimizin +5 fazlası olması gerektiği söylenir. Buna gerek yok ve +5 eklemek yine oyunu gereksiz hızlandırır. Cmdrate ile biz sunucuya paket göndeririz ve sunucuya 100'den daha fazla paket gönderdiğimiz de yine oyun gereksiz hızlanacaktır. Cmdrate'ye 105 vermek bizim server ve client (oyun istemcimiz) arasındaki senkronizasyonu bozar. Oyun gereksiz hızlanacağı için yine yukarıda söylediğim gibi oyun sistemlerinde problemler olacak. Yani burada sunucunun updaterate değerini girmek önemli değil. Önemli olan oyun motorunda bulunan orijinal değerler. Bizim için oyun moturunda belirlenen değerler önemli. Bizim istediğimiz optimize edilmiş performansı iyi oyun olacağı için cmdrate'ye paket ekleme veya çıkartma yapmamalıyız. O yüzden cmdrate 100 olmalı.

cl_updaterate "100" yine yukarıda da bahsettiğim gibi bu değer 100 olmalı. Bu sunucunun bize gönderdiği paket değeridir. Eksik veya fazla yukarıda bahsedildiği sorunlar yaratacak.
Ex_interp "0.01" yukarıda bahsedildiği gibi 0.01 olmalı.
Diğer değerler aynı olacak.
Son olarak public sunucularında rate'e 20000 vermemizin sebebi oyun ilk çıktığında rate değerinin 20000 olarak ayarlanmasıydı. Rate 25000 her ne kadar public sunucuları tarafından ayarlanmış olsa bu ayarlama yanlıştır. (Fastcup'ta updaterate'yi 102 yapmaları gibi veya cmdrate'ye 105 vermeleri gibi.) burada önemli olan oyun motorunun istediği değeleri vermektir.

Default kalması daha iyi.
Dostum default derken neyi kastettiğini bile belirtmemişsin. Oyun default şeklinde geldiği zaman cmdrate 60 updaterate ise 30 olduğunu hatırlıyorum. Bu değerler hiçbir şey ifade etmez. Olabilecek maksimum performans kaybını yaşarsın. Her zaman rateleri oyun sunucusuyla eşit tutman gerekir. Rateler bellidir. Olması gerekenleri az çok insanlar biliyor fakat bunun inceliklerini bilen çok az insan var. Lütfen bilgisiz bir şekilde yorum yapma.

Dostum default derken neyi kastettiğini bile belirtmemişsin. Oyun default şeklinde geldiği zaman cmdrate 60 updaterate ise 30 olduğunu hatırlıyorum. Bu değerler hiçbir şey ifade etmez. Olabilecek maksimum performans kaybını yaşarsın. Her zaman rateleri oyun sunucusuyla eşit tutman gerekir. Rateler bellidir. Olması gerekenleri az çok insanlar biliyor fakat bunun inceliklerini bilen çok az insan var. Lütfen bilgisiz bir şekilde yorum yapma.
Teşekkürler kardeşim bu ayarları denerim.

Teşekkürler kardeşim bu ayarları denerim.

Arkadaşlar önemli olan hocamında dediği gibi sunucu ayarlırını vermek ama bunların ratelerle hiçbir alakası yok. Sunucudaki rate ayarından daha fazlası kullanılabilir. Bu sizin ayarlarınızı etkilemez benim önerdiğim ve tavsiye ettiğim rate ayarları.

Rate 100000 cl_updarrate 101 cl_cmdrate 101 ex_interp 0 cl_dlmax 1024.

Arkadaşlar önemli olan hocamında dediği gibi sunucu ayarlırını vermek ama bunların ratelerle hiçbir alakası yok. Sunucudaki rate ayarından daha fazlası kullanılabilir. Bu sizin ayarlarınızı etkilemez benim önerdiğim ve tavsiye ettiğim rate ayarları.

Rate 100000 cl_updarrate 101 cl_cmdrate 101 ex_interp 0 cl_dlmax 1024.
Sunucudaki rate ayarlarının elbette üstü kullanılabilir (steam için) fakat 25000 rateye sahip bir sunucuda 100000 rate yaparsanız oyunda yavaşlama olacaktır. Özellikle pub sunucularında 100000 rate kullanırsanız, hit registration, input lag, gecikmenin artması, bufferbloat'ın artması yani paket alışverişinde tıkanıklar olacaktır. O yüzden sanıldığı gibi yüksek rate vermek önemli değil. Bu hangi oyun olursa olsun bu işin temelinde oyun ayarlarının, sunucu ile aynı olması lazım. Fakat burada dikkat çekmek istediğim nokta 100000 rate'nin optimize olmaması. Normalde counter-strike 1.6'da orijinal rate'nin 20000k olması ve bunun üstüne +500 eklenmesi. Aynı şekilde cmd ve updaterate'ninde normal olması gereken değerin 100 100 olması fakat buna rağmen oyunu daha çok hızlandırmak için +1 verilmesidir. Yani pratikte rate 20000 cmd 100 up 100 olması gerekiyor. Sunucu ratelerinin ise 25k 101 101 olması tamamen yanlış. Dediğim gibi ayarlar bu şekilde.

Arkadaşlar ufak bir araştırma sonrası steampipe için fps değerimizin 99.5 olması gerektiğini gördüm. Bu steampipe'dan kastım şu an GoldSrc oyun motoruna ait bütün oyunların en güncel steam sürümü demek oluyor. Anlayacağınız fps_max değerimiz 99.5 olacak.

Arkadaşlar FPS değerimiz net_graph 3 de 100.5, cl_showfps 1 de ise 100 gözükmeli. Son olarak bunu da ekliyorum zira 99.5 uyumsuzluk yaratıyor ve 0.5 eksik fps almış oluyoruz. Her ne kadar steampipe da 99.5 olarak ayarlandığı söylense de bu bilgi yanlış. Ayrıca fps ile ilgili fps calculation sorununun ana kaynağı şundan kaynaklanıyor; Sunucuya girdiğimiz zaman fps hesaplama sistemi bozuluyor ve oyunda input delay, hit registration problemi, tapping ve weapon prediction gibi problemler yaşıyoruz. FPS calculation sorununu çözmek için sunucuya girdiğimizde fps_max 100.0 yazmalıyız. Aslında fps calculation denen sorun bundan ibaret. Son olarak;

Public Rate
Rate "20000"
cl_cmdrate "100"
cl_updaterate "100"
cl_resend "2"
ex_interp "0"
fps_max "100.0"
cl_fixtimerate "10" (100 FPS için)

Fastcup Rate
rate "30000"
cl_cmdrate "100"
cl_updaterate "100"
cl_resend "2"
ex_interp "0"
fps_max "100.0"
cl_fixtimerate "10" (100 FPS için)

Son düzenleme:
Sunucudaki rate ayarlarının elbette üstü kullanılabilir (Steam için) fakat 25000 rateye sahip bir sunucuda 100000 rate yaparsanız oyunda yavaşlama olacaktır. Özellikle pub sunucularında 100000 rate kullanırsanız, hit registration, input lag, gecikmenin artması, Bufferbloat'ın artması yani paket alışverişinde tıkanıklar olacaktır. O yüzden sanıldığı gibi yüksek rate vermek önemli değil. Bu hangi oyun olursa olsun bu işin temelinde oyun ayarlarının, sunucu ile aynı olması lazım. Fakat burada dikkat çekmek istediğim nokta 100000 Rate'nin optimize olmaması. Normalde Counter-Strike 1.6'da orijinal Rate'nin 20000k olması ve bunun üstüne +500 eklenmesi. Aynı şekilde CMD ve Updaterate'ninde normal olması gereken değerin 100 100 olması fakat buna rağmen oyunu daha çok hızlandırmak için +1 verilmesidir. Yani pratikte rate 20000 CMD 100 up 100 olması gerekiyor. Sunucu ratelerinin ise 25k 101 101 olması tamamen yanlış. Dediğim gibi ayarlar bu şekilde.

Arkadaşlar ufak bir araştırma sonrası steampipe için FPS değerimizin 99.5 olması gerektiğini gördüm. Bu Steampipe'dan kastım şu an goldsrc oyun motoruna ait bütün oyunların en güncel Steam sürümü demek oluyor. Anlayacağınız fps_max değerimiz 99.5 olacak.

Arkadaşlar FPS değerimiz net_graph 3 de 100.5, cl_showfps 1 de ise 100 gözükmeli. Son olarak bunu da ekliyorum zira 99.5 uyumsuzluk yaratıyor ve 0.5 eksik FPS almış oluyoruz. Her ne kadar steampipe da 99.5 olarak ayarlandığı söylense de bu bilgi yanlış. Ayrıca FPS ile ilgili FPS calculation sorununun ana kaynağı şundan kaynaklanıyor; sunucuya girdiğimiz zaman FPS hesaplama sistemi bozuluyor ve oyunda input delay, hit registration problemi, tapping ve weapon prediction gibi problemler yaşıyoruz. FPS calculation sorununu çözmek için sunucuya girdiğimizde fps_max 100.0 yazmalıyız. Aslında FPS calculation denen sorun bundan ibaret. Son olarak;

Public rate.
Rate "20000"
Cl_cmdrate "100"
Cl_updaterate "100"
Cl_resend "2"
Ex_interp "0"
Fps_max "100.0"
Cl_fixtimerate "10" (100 FPS için)

Fastcup rate.
Rate "30000"
Cl_cmdrate "100"
Cl_updaterate "100"
Cl_resend "2"
Ex_interp "0"
Fps_max "100.0"
Cl_fixtimerate "10" (100 FPS için)

Arkadaşlar e sporcu bir arkadaşa sordum. Rateler şu şekilde olmalı.

Rate 25k 101 101 ex_interp 0.02 olmalı.

Admin arkadaşlar konuyu kapatabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı