CS:GO Yeniden Zirvede!

R6 oynadıktan sonra CS:GO ve Valorant açasım gelmedi. Sildim.

Hiç R6 oynadın mı?
O arkadaşı çok takma, her şeye muhalefet olmayı çok seviyor o. Onun ismini görünce uzaklaş konudan veya görmezden gel.

CS:GO, R6 ile kıyaslanamaz bile bana kalırsa, grafik vs. önemli değil. Yalnızca tepme şemasını ezberle ateş et mantığıyla oynanan bir oyunla her saniyesinin taktik olduğu, yeteneğin yanı sıra zekanın da önem taşıdığı bir oyunu aynı tutmam ben.

CS neden bu kadar oynandığını bir türlü anlayamadığım oyunlardan biri, hiçbir cazibesi olmamasına rağmen insanlar deli gibi oynuyor ve para gömüyorlar. Çoktan tarihe gömülmüş olması gereken bir oyunken hala daha zirvede, enteresan bazı insanlar.

Evet ama millet evde diye herkes cs oynuyor da diyemezsiniz. Misal 50 kişi cs oynuyorsa bir o kadar da valorant oynayan vardır. Among Us neden bu kadar çok oynandı sanıyordunuz? Covid vakalarından dolayı insanlar oyun arayışına geçtiği için.

Oyunda 24 adet assault rifle, 22 adet pistol, 7 adet LMG, 5 adet Machine Pistol, 5 farklı Marksman Rifle (DMR), 18 adet pompalı, 19 farklı da SMG bulunuyor.

Hepsini toplarsan 100 farklı silah oluyor. "Oyunda silah yok" derken utanmalıydınız. Barikatlar belki de oyunda en az kullanılan mekanik onu örnek vermeniz komik.

5 dakika falan oynadınız sanırım. R6 zor oyundur, kafa gerektirir. Öyle ayağa sıkıp hs atmaya benzemez.
Haritaları çöp demesi daha komik bence.

R6 popüler olmamasının en büyük engeli Ubisoft. Bu marka başka bir şirketin altında olsa, emin olun çok daha iyi yerlerde olurdu. Ubisoft sürekli aynı mantıkta oyun üretir. Ama geliştirme türünde ayrı bir tembeldir. Çıkardığı karakterler, yaptığı düzenlemelere bakarak bile bunu söyleyebilirsiniz. Oyuncu tarafı oyuna alışmak istiyoruz. Ama rekabetçi dışındaki eşleştirme rezalet diye belirtir. Ubisoft bu konuyu umursamaz. Yeni başlayan insanları 150 seviye adamlar ile karşılaştırıp dışarı, içeri dansöz gibi oyun oynayan adamlar yüzünden daha rekabetçi seviyesine, haritaları ezberlemeden oyunu salarlar.

Haritaların bazıları gerçekten gereksiz büyük, öğrenmek için ayrıca bir sabır gerektiriyor. Öğrenmekten kastım taktikleri, rahatça gezme filan. Yoksa yeni başlayan herkes kaplumbağa gibi oynayıp, aşırı fazla zaman ayıran saykolar yüzünden sıkılıp bırakıyor.

Çoğu ülke için Fransız merkezli sunucular rezalettir. Büyük firmalar neden Frankfurt merkezli sunucu seçiniyor biraz düşünmek gerekiyor.

Optimizasyon her zaman önemlidir. CS:GO oynayan bir adamı, senin oyuna çekecek kadar detaydan kısabilirsin. Çoğu kişi için Çok oyunculu oyunlarda grafik önemli değildir. Hadi grafiği geçtim. Herkes biliyor Ubisoft Tek oyunculu oyunları 3-4 güncelleme dışında destek filan vermezler. Eğer oyunda bir hata varsa, yıllarca düzeltilmez. R6 mesela belirli eşitleme, karakter ve harita dışında öyle inanılmaz hata güncellemeleri alan bir oyun değil. Valve bu konuda aşırı iyi diyebilirim. Adamlar 20 yıl önce çıkmış oyunlarına bile hata düzeltme desteği veriyor. Ubisoft bu vizyon asla yok ve olmayacak da. Çünkü başındaki adamlar gerçekten oyun şirketi yönetmeyi, topluluk ile nasıl irtibat kurulur ve kendini nasıl sevdirilir bilmiyor.

CD Projekt RED'in Avrupa oyun firması liderliğini almasına bu yüzden aşırı sevindim. Ubisoft için ise işler AC serisi dışında hiç iyiye gitmiyor. Sürekli bir işten çıkarma, rakiplerine göre potansiyel satışların %40'lara kadar düşmesi filan. Hani bu kadar iş gücü olup bu kadar vasıfsız başka bir firma daha görmedim.

O dalga geçilen Activision gibi bir firma bile Ubisoft çok daha iyi yönetiliyor. Aynı oyunu pompalamalarına rağmen, topluluk ile nasıl iletişim kurulur ders veriyor adamlar. Tabii bizim gibi ülkelere pek yansımıyor. Ama Amerika, Avrupa ayaklarını aşırı iyi yönetiyorlar. Bizim gibi fakir ülkelere ise Tencent iş birliği ile mobil taraftan yakalama derdindeler.

Oynanış tarafında da sıkıntılar var. Oyunu daha çok sabır ve pusucu oyununa dönüştürmeyecek önlemler alınmıyor. Karınca deliğinden sizi vuranlar, daha el başı camdan dışarı çıkıp vuranlar filan saymıyorum bile.

Hele çocuk kitle olayını hiç girmeyeceğim. Brezilyalı, İspanyol çocukların adeta topluluğun %40 oluşturduğu bir oyun R6. Yani her oyunda kafa ütüleyen çocuklar var.

CS:GO en büyük tutma nedeni ekstra karakter detayı olmaması, haritaların yıllarca geliştirilen eşit, kolay anlaşılabilir olması ve hızlı bir oynanışa sahip olmasıdır. MMORPG nasıl MOBA türü bitirdiyse, FPS oyunlarında taktiksel ve pusma odaklı oynanışı da CoD ve CS:GO oyuncu sayıları ile bitirdiğini gösteriyor. Bu saatten sonra taktiksel oyunlar elleriyle kuş tutsalar gene de bu kadar oyuncu tabanına ulaşamazlar.

Grafikleri eski ya da içerisindeki topluluğun içerisindeki çürük elmalar fazla diye yargılanmasını saçma buluyorum. Her oyunun berbat bir kitlesi vardır.

CoD ve CS:GO dışında anlık 1 milyon oyuncuya neden R6, BF gibi oyunlar ulaşamıyor dönüp biraz düşünsünler. Hızlı oyun seven kitleyi çekmek için, ekstra mod yapmak Ubisoft gibi bir firma için zor değil. Ama dediğim gibi Ubisoft tembel bir firma. Garanti para görmeden riske filan girecek cesaret yok.

Bu arada belirli bir yaşı geçince Çok oyunculu FPS oyunları sarmıyor. Artık tek oyunculu oyunlar dışında vakit ayıramıyorum. Aşırı yorucu ve sıkıcı geliyor. Şu anda CoD ve CS:GO ile yarışmak istiyorsanız, bana göre hızlı, kolay ve topluluk ile yakın olmanız gerekiyor.

Son düzenleme:
Yeni başlayan insanları 150 seviye adamlar ile karşılaştırıp dışarı, içeri dansöz gibi oyun oynayan adamlar yüzünden daha rekabetçi seviyesine, haritaları ezberlemeden oyunu salarlar.
Newcomer olarak maç ararsa yüksek seviye oyuncular gelmez karşısına, smurf olma ihtimali var mı elbette var ama bunun önüne geçebilmiş bir oyun yok zaten. Her online oyunda smurfler yeni başlayan oyuncuların başına bela oluyor.

Oyunun zorluğu veya CS gibi basit olmayışı bir problem değil, Rainbow Six çoluk çocuk oynasın diye yapılan bir oyun değil ve istedikleri kesinlikle bu değil. Bu yüzden Ubisoft'un ilerlediği yol bence gayet iyi, basit bir oyun olup çoluk çocuğun içinde batmaktansa kaliteli oyuncular barındırması çok daha iyi. Bir oyunun zor veya daha karışık olması onu kötü yapıyorsa Dark Souls oyunlarını çöpe atalım gitsin, bazı oyunlar her babayiğidin harcı olmuyor işte

Şunu da eklemek isterim Steam'de 1.190 saat oynamışlığım var R6'yı ve diğer rekabetçi oyunlara kıyasladığımda Rainbow Six'de nerdeyse hiç flame yemişliğim yoktur. Ki özellikle ilk 500 saat içerisinde oldukça kötü oynardım ancak kimse bana laf etmezdi, en fazla verdikleri tepki "omg" olurdu, bu da benim moralimi bozmuyor zaten. Rainbow Six'in kitlesi rakiplerine kıyasla 3 kat falan daha iyi.

@Fatalis Şahsen zor oyunlardan daha çok keyif alıyorum. Artık Çok oyunculu oyun oynayan biri değilim. R6, CS:GO ya da CoD vakit bile ayırmıyorum. Ama dediğim gibi FPS tarafında niye oyuncu çekmiyor diye soracak olursan. Sebepler hız, kolaylık ve topluluk ile iletişim oluyor. R6 ve Ubisoft bu üç kurala da aşırı uzak duruyor. İlla R6 oynanışını bozsunlar demiyorum. Farklı modlar ile yeni bir kitle çeksinler. Emin ol Ubisoft yaptığı indirimler ile daha fazla kitleye hitap etmek istiyor.

Ayrıca bu gidişata bakarsak, Ubisoft bu oyunu uzun süre destekleyeceğinin garantisi yok. Çünkü hızlı oyun üretip, kâr odaklı düşünen bir firma. Sürekli oyuncu kaybeden bir oyunu desteklemek yerine, farklı tarzda bir oyun yapmayı bile düşünebilirler.

Yeni oyuncuya halen iyi bir izlenim bırakana ya da dost canlısı bir oyun değil. Aynı şekilde topluluk tarafı da yeni oyuncuyu kucaklamaktan çok uzaklar. Dediğim gibi ben bir fanboy gözüyle değil. Oyun piyasasını takip eden ve artık Çok oyunculu oyunlardan bıkmış biri olarak görüşlerimi aktarıyorum.

Steam ve Gamepass çıkan çoğu Çok oyunculu oyunun betasını test etmeyi seviyorum. Ama çıktıktan sonra bakıyorum ki hiçbiri 3-6 ay dayanamadan batıyorlar. İnsanlarda gördüğüm kadarıyla bu oyunlardan bıkmış durumdalar. Bu yüzden en çok kitlesi olan oyunlara, arkadaşım oynuyor diye giriş yapıyorlar. Şu anda CoD ve CS:GO bu piyasayı domine ediyor. BF ve R6 ise maalesef uzaktan izliyor.

Şahsen CoD, R6, CS:GO ve BF kitlesinin kaliteden aşırı uzak olduğunu söyleyebilirim. Mesela Escape from tarkov gibi oyunlardaki kitle bana daha fazla hitap ediyor. Çoğu belirli yaş ve olgunluğa erişmiş, birbirine yardım ederken eğlenen keyifli topluluklardan oluşuyor.

R6 için alternatif oyunlar çıkartmaya çalışan bir sürü Indie firma var. Nine to five kapalı betasını denedim. Belki en yakın olarak bu oyun olabilir. Ama tabii R6 kadar yeterli değil. Umarım rakipleri artar da, Ubisoft oyuna vereceği desteği görürüz. Çünkü oynanış tarzından dolayı rakibi olmadığından, iyi bir geliştirme süreci sağlayamıyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…