Arkadaşlar biraz araştırdım MUX denilen bir şey varmış; benim laptopumda olduğu gibi çoğu yeni laptop çift ekran kartı kullanıyor. Eğer masaüstünde gezinirken, video film izlerken, kod yazarken, 3D modelleme yaparken büyük ekran kartı uyuyor ve küçük ekran kartı uyuyor. Ne zaman oyuna geçerseniz küçük olan gene çalışmaya devam ediyor fakat asıl yük büyük olana biniyor. Böylelikle büyük ekran kartının mantığıma göre ömrü uzuyor.
Şimdi laptop olduğumuz için NVIDIA denetim masasında ekran kısmı yok. Ama küçük olan AMD ekran kartımın ayarlarından tam panel yapabiliyorum. AMD'den tam panel yapınca ve NVIDIA'dan tam panel yapamayınca bilgisayar kafayı yiyor. Alt Tab attığımızda ne yapacağını bilmiyor, iki grafik arasında gidip geliyor ve en sonda masaüstüne geri geliyor.
Bu MUX denilen şey ise sürekli büyük ekran kartının çalışmasını sağlayan bir şeymiş sanırım. Sürekli büyük ekran kartını çalıştırırsak ve bu ekrandan tam ekran ayarını yaparsak bu sefer bilgisyiarın kafası karışmayacak, 4:3 olacak, Alt Tab atınca herhangi bir sorun olmayacakmış. Fakat bu MUX sayesinde sürekli büyük ekran kartını çalıştırmak pek mantığıma yatmadı. Nasıl olsa bunu bir mühendis tasarladı. Masaüstünde boş boş gezinirken, hiçbir şey yapmıyorken sürekli olarak 8 GB 4060 ekran kartımın çalışmasını istemem, çalışırsa ömründen yer mantıken.
Siz olsanız bu MUX ayarını açar mıydınız? Zararı var mıdır? Mantığım doğru mu yani büyük ekran kartının ömrünü yer mi?