CS:GO'da profesyonel seviye oynamak için grafik mi düşürülmeli?

Uzay97

Yoctopat
Yıllardır CS 1.6 oynarım ve hâlâ da oynarım lakin artık CS:GO geçmek istiyorum ve sistemimi yenilemek istiyorum. Geçenlerde bir konu gördüm. Konu çözünürlük ile ilgiliydi. Diyorlar ki çözünürlüğü düşük tutmalıymışız ve böylelikle rakipler daha büyük gözüktüğü için daha rahat vururmuşuz.
Bende ASUS VX229h adlı 60Hz eski bir monitör var. CS 1.6'yı senelerdir bununla oynuyorum. Oyunda da senelerdir hep 1600x1200 çözünürlükte oynadım CS 1.6'yı. CS 1.6'da en yüksek çözünürlük bu. Daha yükseği olsaydı onu da yapardım muhtemelen çünkü en yükseği en iyisi diye biliyordum.

Neyse yukarıda bahsettiğim çözünürlük konusunu görünce CS 1.6'yı ASUS VX229h 60Hz monitörde, oyunda ayarlardan 1024x768 yaptım. Grafikler kötüleşti ve oyun daha büyüdü lakin rakip oyuncular da büyüdü bu sefer. Kenarlar siyah olmadı oyunda monitörde. Sadece grafikler büyüdü ve oyunda yazılan mesajlar da kötüleşti grafik. 1-2 oyun attım ve çok çok iyi oynadım. Hoş 1600x1200'de de çok iyi oynuyordum zaten ama bu düşük çözünürlükte özellikle AWP kullanırken dürbün de kalınlaştığı için ve adamlar da büyüdüğü için daha kolay vurmaya başladım. CS 1.6'yı bu monitör ve sistemde bu şekilde oynuyorsam, yeni sistemde CS:GO'da çok iyi oynarım diye düşünüyorum.

Şu an 5600G APU sistem kullanıyorum. R5 5600 ve XFX RX 6700 gibi bir sisteme geçmek istiyorum. Sonra 2K monitör alıp CS:GO'yu 2K oynayacaktım ama yukarıda yazdığım düşük çözünürlük durumu kafamı karıştırdı. Zaten bu sistem 2K için başlangıç sistemiymiş galiba ve benim bütçe de sıkıntılı 2K monitör için. CS:GO'yu da 2K oynamak gereksiz ise sizce güzel bir 1080p 240Hz monitör mu almalıyım? Senelerdir 60Hz kullandım hep. Çoğunlukla CS:GO oynayacağım ve hikayeli oyun ara sıra oynarım. Zaten şu an APU sistemde bile Resident Evil 2 Remake'yi oynuyorum 1080p ile ve monitöre de yakından bakmama rağmen grafikler bana gayet güzel geliyor. R5 5600 ve XFX RX 6700 sistem alıp ki bu bütçemi zorlayıp alacağım, en az 5 sene sistem yükseltmesi yapmayacağım. Yani 1080p monitör alıp 5 sene boyunca 2K olayına hiç girmeyeyim mi sizce? Büyük çoğunlukla CS:GO oynayacağım.

Şu an ASUS VX229h 60Hz monitörüm 21.5 inç büyüklükte. Yeni alacağım monitörü 1080p 240Hz ve 23-25 inç arası mı tercih etmeliyim? Böyle alınca CS:GO'da çözünürlüğü ne yapacağım peki en usta şekilde oynamak için? Yukarıdaki gibi grafik düşürüp adamları mı büyülteceğim? Yoksa 1600x1200 veya daha yukarısı mı devam etmeliyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Dediğin olay 4:3 çözünürlüğü 16:9'a sığdırma olayı. Böylece düşman genişliyor. Grafik olayına gelirsem şu anki CS için grafik fark etmez çünkü bilgisayarlar 10 yıl içinde oyun çıktığından beri çok yükseldi. FPS artarsa çizim milisaniyesi düşer. CS2 çıkınca optimizasyonu bilemiyoruz. Eğer FPS çok düşürücü bir olay olursa profesyonel oynayanlar grafiği düşük tutmalı.

CS:GO'yu 2k oynamak mantıksız evet, 4:3 tam ekranda adamları daha büyük gördüğünüz için vurmanız kolaylaşır, çoğu kişi 4:3 oynar oyunu.
Hz yüksek tutmanız faydanıza. 1080p monitörde 1280x960 4:3 oynuyorum.

Ayriyeten oyunda çoğu grafik ayaları düşükte tutulur gereksiz, göze takılan maddeler ortaya çıkmasın, ayrıntılar çoğalmasın, göz yormasın diye.

hocam amacınız kasıla kasıla rank atlamaksa 1080p 240hz bi monitör çözün. ama csyi eğlencesine oynayıp diğer hikayeli oyunları da kaliteli oynamak istiyosanız 2k

Hikayeli oyunlar benim için 2. planda şu an. Kaldı ki RE2 remake bence 1080p'de göze batmıyor. Çoğunlukla CS 1.6 oynuyordum şimdi bunun yerine CS:GO oynamak istiyorum. Alacağım sistem 2K için 5 sene kaldırmaz diye düşünüyorum bu yüzden 2K olayına hiç girmemek daha mı mantıklı?

CS:GO'da rekabetçi oynamak istiyorum. Amacım kendi çapımda profesyonel seviye oynamak. En üst rank'lara çıkmak istiyorum. Bu yüzden en iyi ayarları öğrenmek için sorayım dedim. Dünden beri 1600x1200'ü bırakıp 1024x768 oynamak değişik geldi ama fark ettirdi.

En iyi ayar diye bir şey yok hocam, öyle olsa herkes tek tip ayarlar yapardı. Kabul gören bazı şeyler var mesela grafikleri düşürmek detay kalitesini düşürdüğü, çözünürlüğü düşürmek rakibi büyüttüğü için daha rahat vurulacağı, düşük DPI ve oyun içi sensin de daha tutarlı vuruşlara sahip olduracağı yönünde genel kabul gören şeyler olsa da bunlar kişiye göre değişkenlik gösteriyor. Özellikle DPI ve sens olayı.

Sizin yapacağınız şey eğer kendi kişisel ayarlarınızı daha bulamadıysanız bol bol farklı ayarlarda oyunu oynayıp en rahat ettiğiniz optimal ayarları bulmak.

Açıkçası yetenek bu kısımda birinci etken, 1920x1080 çözünürlükte oynayıp çok yüksek ranklarda olan birçok insan var. Düşük çözünürlük biraz fayda sağlıyor evet ama o şekilde oynamam zorunda değilsiniz. 240hz bir monitör ise çözünürlükten daha çok etkili olur. E-sporcuların büyük kısmı eskiden 1.6 yı 4:3 alıştığı için bu şekilde devam etti. Yeni oyuncular ise onları fazlasıyla örnek aldığı için daha iyidir diyerek bu çözünürlükleri kullanıyor. Sonuç olarak size kalmış bir şey, benim önerim öncelikle sistem üzerinde her şeyi halledin, en son oyuna başladığınızda kendi özel ayarlarınızı yapın. Ayar yaparken kimsenin ne dediğini pek takmayın zira dediğim gibi, özel ayarlar.

Anladım teşekkürler yardımlarınız için.

Şu an CS 1.6'yı 1.2 sens ile ve 1500 DPI ile oynuyorum. Kendim için en iyi ayarı böyle belirledim. Bakalım CS:GO'da nasıl farklılık gösterecek bu ayar.

Hangi monitöre geçersem geçeyim bana çağ atlatacak gibi, yukarıda söylemiştim ne kullandığımı. Şu an şu ürünleri inceliyorum mesela
Samsung 25" Odyssey G4 LS25BG400EUXUF 1Ms 240Hz IPS HDR10 G-Sync Gaming Monitör
Aoc 23,8" 24G2ZU 240 Hz 0,5 ms FreeSync Premium Full HD IPS Oyuncu Monitörü

İki ürünün de çok sık önerildiğini gördüm. Benim aklımda da XL2540k modeli vardı. Öneriler için yeni konu açabilirsiniz, hatta şu an bütçeniz varsa bayram indirimlerinden belki daha uygun fiyata yakalayabilirsiniz.

Bu arada profesyonel oyuncuların yaklaşık %10'luk bir kısmı 16:9 kullanıyor. Siz neden o yüzde %10'luk kısım içinde olmayasınız? Çözünürlük kısmına çok takılmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…