Curve Optimizer sonrası OCCT stres testi çöküyor

FullyMan

Zeptopat
Daha fazla  
Herkese merhaba. Birkaç gündür onlarca video izledim, onlarca forum okudum. İşlemciyi OC yapabilmek ve stabil hale getirmek için biraz uğraştım. Her ne kadar gördüklerimin çoğunu denesem de stabil bir hale getiremedim. Mavi ekran yedim, PC açılmadı BIOS resetledim vs... En son forumlarda Ryzen Master adlı uygulama ile otomatik stabil curve optimize yapıldığını gördüm. Denemek istedim. Per Core ile yapmayı denediğimde stabil negatif değeri bulmak için yine saatler harcadım fakat top seviyeyi gerçekleştiremedim ve artık sıkıldım. All Core seçeneğiyle beraber saatlerce bekleyerek optimize bir hale getirdim ve bilgisayar açıldı fakat bir sıkıntı oluştu. Cinebench R23 üzerinde her ne kadar stabil çalışsa da işlemciyi OCCT üzerinden stres testine sokmak istedim. İlk denememde başlatır başlatmaz 3 çekirdek üzerinden hata aldım. Biraz tırstım PC'yi yeniden başlattım. Tekrar denediğimde artık OCCT üzerinden CPU stres testi yapamıyorum. Çünkü PC kendini kapatıyor. Bunu ısı kaynaklı yapıyor sanırım. Ekran kartı hariç bilgisayarda 6 fan çalışıyor. Bunun ikisi sıvı soğutma fanı. Sıvı soğutmada, pompasında veya diğer fanlarda vs. sıkıntı yok. PC yeni temizlendi, yeni formatlandı, termal macunu yeni yapıldı, Windows 11 Pro güncelleyip format atıldı, tüm driverlar güncel. Tüm bunları yapma sebebim zaten overclock yapmak istememdi ama şimdi böyle bir şeyle karşılaştım. Ayrıca PC boştayken daha açıp şifresini girerken CPU 100 derecede açılıp PC kendini kapatıyordu. Bu çok kısa sürüyordu fakat her türlü yeniden başlatmak zorunda falan kalıyordum. Her zaman olmuyordu ama oluyordu. Curve optimize sonrası o da gitti. BIOS üzerinden XMP profili olsun Smart fan ayarları olsun her şeyi stabil olması gerektiği gibi ayarladım fakat dediğim gibi stress testi yapıp içimi ferahlatamıyorum. Biraz araştırma yaptığımda işlemcimin çok ısınan güçlü bir model olduğunu gördüm. Çoğu testlerde insanlar %100 stres altındayken testlerde Max 70 75 derece alırken ben 95-96 alıyordum zaten ama bu overclocktan önce böyleydi. %100 yükteyken bu işlemci için bu değerin normal olduğunu söylüyorlardı. Şimdi test de yapamıyorum maalesef. Sıkıntı ne tam olarak, ne yapmam lazım? Ayrıca Gigabyte Control Center kullanıyorum ama uygulama hiç hoşuma gitmiyor. Fan Control ve bazı güncellemelerden haberdar olmak için kullanıyorum. BIOS üzerinden yaptığım fan ayarları yerine kendi fan ayarları var mesela. Ona göre hareket ediyor. Bu eklentiyi kullanmasam ne kaybederim?

Ryzen 7000 serisi için çok fazla ısınan kartlar olduğunu ve eco mode kullanmanın önerilebileceği söyleniyor. Her şeyi resetleyip eco modu aktif hale getirip PC'yi öyle mi kullanmalıyım? Şimdiden teşekkürler.

Donanım özellikleri
AMD Ryzen 9 7900X 4.7 GHz
Gigabyte B650M-DS3H
MSI NVIDIA GeForce RTX 3060 Ventus 3X OC
Cooler Master Masterliquid ML240L V2 2x120mm
Kingston Fury Beast RGB KF560C40BBAK2/16 16 GB (2x8GB) DDR5 6000MHz CL40
MLD M200 2.5" 480 GB SATA 3 SSD
Kingston 1TB NV2 GEN4x4 NVMe M.2 SSD (3500 MB okuma / 2100 MB yazma)
Power Boost M509b 750W 80+ Bronze ARGB Micro ATX mid Tower kasa

Dosya Ekleri

• Cinebench R23.png
    2,1 MB · Görüntüleme: 18
  • Ryzen Master.png
    78,3 KB · Görüntüleme: 17
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…