Custom TKL klavye için öneriler

tnazmi

Kilopat
Merhaba,
Mültimedya tuşları olan, istendiği zaman kablolu istendiği zaman Bluetooth veya alıcılı bir TKL boy klavye toplamayı düşünüyorum.
PBT keycap düşünüyorum.
Çok bilgim yok fakat başka bir konuda şu switch hoşuma gitti. Switch hakkında yorumlarınıza ve tavsiyelerinize açığım.

Bütçe sınırı şu an yok. Malzemelere karar verme aşamasında bütçe belirleyeceğim. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

Merhaba,
Mültimedya tuşları olan, istendiği zaman kablolu istendiği zaman Bluetooth veya alıcılı bir TKL boy klavye toplamayı düşünüyorum.
PBT keycap düşünüyorum.
Çok bilgim yok fakat başka bir konuda şu switch hoşuma gitti. Switch hakkında yorumlarınıza ve tavsiyelerinize açığım.

Bütçe sınırı şu an yok. Malzemelere karar verme aşamasında bütçe belirleyeceğim. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.
Hocam ülke içinde sıfır olarak çok satılan klavye kasası yok. Olanlar da gereksiz pahalı. O yüzden güzel bir klavye alıp sonrasında istediğin keycapsi ve switchi alman daha mantıklı olur. Yani ikinci el sitelerinde sıfır olarak kasa satanlar var ama garantisiz ürün almış olursun. Dediğimi bir düşün istersen o yüzden.
Klavye olarak şunlara bakabilirsin.

Multimedya tuşlu olarak bunlar geldi aklıma, daha çok model var tabi klavye olarak ama bundaki gibi üstte multimedya tuşları yoktur çoğunda.

Hocam ülke içinde sıfır olarak çok satılan klavye kasası yok. Olanlar da gereksiz pahalı. O yüzden güzel bir klavye alıp sonrasında istediğin keycapsi ve switchi alman daha mantıklı olur. Yani ikinci el sitelerinde sıfır olarak kasa satanlar var ama garantisiz ürün almış olursun. Dediğimi bir düşün istersen o yüzden.
Klavye olarak şunlara bakabilirsin.

Multimedya tuşlu olarak bunlar geldi aklıma, daha çok model var tabii klavye olarak ama bundaki gibi üstte multimedya tuşları yoktur çoğunda.

Tavsiyeniz için teşekkürler hocam mantıklı geldi bana da. Aklımda AliExpress vs. yurt dışından almak vardı benim de. Söylediğiniz yöntem için klavyelerde arayacağım bir özellik var mı? Örneğin her switch her mekanik klavyede standart ve uyumlu mudur? Ve her mekanik klavyenin Switch'i söküp değiştirilebiliyor mu gibi. Bu konulara biraz uzağım kusura bakmayın. Ek olarak attığım switch hakkında fikriniz var mıdır veya benzeri switch tavsiyeniz?

Tavsiyeniz için teşekkürler hocam mantıklı geldi bana da. Aklımda AliExpress vs. yurt dışından almak vardı benim de. Söylediğiniz yöntem için klavyelerde arayacağım bir özellik var mı? Örneğin her switch her mekanik klavyede standart ve uyumlu mudur? Ve her mekanik klavyenin Switch'i söküp değiştirilebiliyor mu gibi. Bu konulara biraz uzağım kusura bakmayın. Ek olarak attığım switch hakkında fikriniz var mıdır veya benzeri switch tavsiyeniz?
Hocam alacağınız klavyede hot swap özellği varsa piyasadaki mekanik switchlerin %90 ı uyar o klavyeye. Klavyede hot swap özelliği varsa basit bir aparat yardımı ile tüm switchleri çıkarıp istediğin switchler ile değiştirebilirsin. Benim attığım klavyede bu özellik var zaten.

Attığınız switch güzel ama tavsiyem önce klavyede gelen stok switchleri bir deneyin, çünkü bu tarz klavyelerde genel olarak stok switchler de gayet iyi ve yeterli oluyor zaten. Baktın hoşuna gitmedi, o zaman keyfine göre bir switch alırsın.

Üstte attığım klavyenin tek garip kısmı çift space kullanması. Buna alışabilirim diyorsan gayet iyi.

Bir de şu modellere de bakabilirsin.

İlk attığım klavyede çift space ve makro tuşları var. Bunda da normal tek space var ama makro tuşları yok, ikisinde de multimedya tuşları var.

Ayrıca multimedya tuşları zorunlu değilse daha çok model de atarım bunların dışında.
Videolarını da ekliyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Hocam alacağınız klavyede hot swap özellği varsa piyasadaki mekanik switchlerin %90 ı uyar o klavyeye. Klavyede hot swap özelliği varsa basit bir aparat yardımı ile tüm switchleri çıkarıp istediğin switchler ile değiştirebilirsin. Benim attığım klavyede bu özellik var zaten.

Attığınız switch güzel ama tavsiyem önce klavyede gelen stok switchleri bir deneyin, çünkü bu tarz klavyelerde genel olarak stok switchler de gayet iyi ve yeterli oluyor zaten. Baktın hoşuna gitmedi, o zaman keyfine göre bir switch alırsın.

Üstte attığım klavyenin tek garip kısmı çift space kullanması. Buna alışabilirim diyorsan gayet iyi.

Bir de şu modellere de bakabilirsin.

İlk attığım klavyede çift space ve makro tuşları var. Bunda da normal tek space var ama makro tuşları yok, ikisinde de multimedya tuşları var.

Ayrıca multimedya tuşları zorunlu değilse daha çok model de atarım bunların dışında.
Videolarını da ekliyorum.

Bilgiler için teşekkürler hocam çok faydalı oldu. Attığınız modelleri inceledim. Söylediğiniz gibi bu kadar multimedya tuşuna gerek yok aslında :D ses ayarı ve durdurma olsa yeterli bunu da yuvarlak döndürülebilir şekilde tek butonda halledilen modeller gördüm.

Attıklarınızda TKL yazıyor ama sağ tarafta çok az tuş var. Home, end, pg up, pg down, delete ve insert gibi tuşları çok sık kullanıyorum o yüzden onlar mecburi benim için.

Attığınız markanın şöyle bir modelini buldum. Bu nasıldır?

Son düzenleme:
Attıklarınızda TKL yazıyor ama sağ tarafta çok az tuş var. Home, end, pg up, pg down, delete ve insert gibi tuşları çok sık kullanıyorum o yüzden onlar mecburi benim için.
TKL değiller zaten, ben multimedya tuşları olduğu için atmıştım onları.

Attığınız markanın şöyle bir modelini buldum. Bu nasıldır?
Bu model de iyi ama bunda kablosuz özelliği yok maalesef.

Şu modeller işini görür gibi hocam o zaman. Yani bu tarz ses tekerleği olanlarda genelde insert tuşunu çıkartıyorlar ses tekerleği eklemek için.

Ses tekerleği yerine tuşlar fazla olsun diyorsan da şunlara göz atabilirsin.

Bu fazla tuşlu olanlarda ses tekerleği yok ama driverdan kullanmadığın tuşlara ses azaltma/arttırma, play/pause tarzı şeyler ekleyebiliyorsun.

TKL değiller zaten, ben multimedya tuşları olduğu için atmıştım onları.

Bu model de iyi ama bunda kablosuz özelliği yok maalesef.

Şu modeller işini görür gibi hocam o zaman. Yani bu tarz ses tekerleği olanlarda genelde insert tuşunu çıkartıyorlar ses tekerleği eklemek için.

Ses tekerleği yerine tuşlar fazla olsun diyorsan da şunlara göz atabilirsin.

Bu fazla tuşlu olanlarda ses tekerleği yok ama driverdan kullanmadığın tuşlara ses azaltma/arttırma, play/pause tarzı şeyler ekleyebiliyorsun.
Attığınız Ajazz olan hoşuma gitti hocam. Biraz araştırdığımda Keychron markasını keşfettim alüminyum kasaymış. Bu ürünler fiyatını hakediyor mu sizce? Diğer markalara göre bir tık pahalı genel bakışta. keychron.de sitesinde Türkiye'ye gönderim yapıyorlar.

Son düzenleme:
Attığınız Ajazz olan hoşuma gitti hocam. Biraz araştırdığımda Keychron markasını keşfettim alüminyum kasaymış. Bu ürünler fiyatını hakediyor mu sizce? Diğer markalara göre bir tık pahalı genel bakışta.
Keychron güzel markadır ama fiyatları biraz gereksiz pahalı. Ses profili de pek iyi sayılmaz. Aluminyum kasa olsun diyorsan buyur, bunlar daha iyi olur.

@Yuiis Attığınız modellerle birlikte baya bir araştırma yaptım ve şu modellerden birini almaya karar verdim. Bizim için önemli olan keycap ve switchlerden ziyade klavyenin kasası olduğu için kalite ve ses yalıtımı vb. göz önünde bulundurduğumuzda tavsiyeniz hangisi olur? (metal olan akko bir tık pahalı ama değer mi bilemedim)

Son düzenleme:
@Yuiis Attığınız modellerle birlikte baya bir araştırma yaptım ve şu modellerden birini almaya karar verdim. Bizim için önemli olan keycap ve switchlerden ziyade klavyenin kasası olduğu için kalite ve ses yalıtımı vb. göz önünde bulundurduğumuzda tavsiyeniz hangisi olur?

Öncelikle yalıtım olarak hepsi birbiriyle aynı seviyede sayılır zaten.

Kasa kısmında ise aluminyum kasa olması güzel bir şey ama plastik olanı da zaten alıp duvara fırlatmadığınız sürece sağlamlık konusunda sorun yaşamazsınız.
Alu kasa olmasını tercih edecekseniz daha çok ses profili ve hissiyatı için almanız daha mantıklı olur.

Alu kasa plastiğe göre biraz daha "crispy" bir ses çıkarır, tabi burada hangi switch kullandığın da önemli ama ikisinde de aynı switch olduğunu düşünürsen dediğim gibi olur.

Ayrıca alu kasalarda plastiklerde olduğu gibi esneme olmadığı için daha stabil bir yazma hissiyatı sunar. Gasket mount plastik klavyelerde normal olarak biraz esneme payı oluyor.

Açıkçası çok para vermek istemiyorsan plastik kasa olanlar da gayet işini görür. Ama diyorsan ki daha premium olsun, o zaman düşünebilirsin alu kasa olanları. Yani alu zorunluluk değil daha çok zevk.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı