Esasen Türkiye'de ki okulların nasıl ve ne şekilde katkı verdiğini tartışmamız gerekiyor. Bana kalırsa çok iyi bir üniversite dışında ki zaten bizim en iyi üniversite olarak nitelendirdiğimiz ODTÜ, İTÜ, gsu, Boğaziçi vs. bile yurt dışı denklikte bulunmuyor. Bunun sebepleri çok derin ben şimdi anlatırım ama gerek yok. Kısaca ülkemizde bu saydığım üniversitelerde tıp veya hukuk gibi bir bölüm dışında okumak mantıklı değil. Bunu bugün eğitimcilerde zaten söylüyor. Peki yapmamız gereken şey ne? Kişisel gelişim. Lisan öğrenmek, seminerlere katılıp sertifikalar almak, diksiyon ve etkili konuşmayı öğrenmek. Kısaca donanımımızı arttırmak. Donanımımız çok yüksek ise bir noktada mezun olunan bölümün ismi veya okulun adı geri planda kalıyor. Bunu kendi kuzenimden iyi biliyorum. Almanca dil edebiyatı mezunu ve hostes olarak çalışıyor. Fakat sivil havacılık mezunu tanıdıklarım da var ama hiçbiri henüz işe giremedi. Peki kuzenim nasıl Türk hava yollarında işe girdi? Çünkü İngilizce ve Almanca biliyordu. Diksiyon kursları almıştı sertifikası vardı. Bu yüzden havacılık ile herhangi bir bölüm bitirmese bile bu sektörde çalışıyor. Bunun gibi örnekler de çevremizde çok fazla.
Dil bölümü okuyormuşsun gerçekten çok şanslısın. Sana vereceğim tek tavsiye kendini geliştir. Sertifikalar almak için kursalara ve seminerlere katıl. Diksiyon, hitap ve etkili konuşma eğitimi al. Bu şekilde birçok sektörde iş bulma şansın olur lisan çok önemli şu an ilk baktıkları şey bu adam dil biliyor mu sorusu oluyor.