Darboğaz bileşenlere zararlı mıdır?

Lynic

Kilopat
Daha fazla  
Ryzen 5 2600X işlemci ve MSI GTX 1050 Gaming X ekran kartı kullandığım bir bilgisayar var. Ekran kartım işlemcime göre çok zayıf olduğundan darboğaz var, bunu biliyorum.

Sormak istediğim şu, ekran kartı takılı olması şu an bana zarar mı sağlıyor yoksa yarar mı sağlıyor? İşlemcim ekran kartıma darboğaz yaptığından dolayı ekran kartımı çıkartmalı mıyım? Çıkartırsam bana faydası ne olur, takılı kalırsa ne olur? Bu konular hakkında bilgi almak istiyorum ilgilenirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ryzen 5 2600X işlemci ve MSI GTX 1050 Gaming X ekran kartı kullandığım bir bilgisayar var. Ekran kartım işlemcime göre çok zayıf olduğundan darboğaz var, bunu biliyorum.

Sormak istediğim şu, ekran kartı takılı olması şu an bana zarar mı sağlıyor yoksa yarar mı sağlıyor? İşlemcim ekran kartıma darboğaz yaptığından dolayı ekran kartımı çıkartmalı mıyım? Çıkartırsam bana faydası ne olur, takılı kalırsa ne olur? Bu konular hakkında bilgi almak istiyorum ilgilenirseniz sevinirim.
Darboğazın tek zararı ürünleri dengeli almadığınız için bütçeyedir. Bileşenlere asla zararı yoktur. İşlemcinin kapasitesinden daha az çalışmasının bileşene ne zararı olabilir ki 😀

Sistemde darbogaz yok. Darbogaz olayı işlemcinin ekran kartını beslememesidir işlemciniz ekran kartınız için baya yeterli gönül rahatligiyla kullanabilirsiniz.

Sistemde darbogaz yok. Darbogaz olayı işlemcinin ekran kartını beslememesidir işlemciniz ekran kartınız için baya yeterli gönül rahatligiyla kullanabilirsiniz.
Darboğaz tanımı o değildir. O işlemci darboğazı tanımıdır. Bir de ekran kartı darboğazı var 😀 Ekran kartının işlemciyi besleyememesi olayı.

Öncelikle şu "darboğaz" nedir ona bakalım. Sistemde bir yada daha fazla parça, sistemin diğer bileşenlerinin çok altında kalıyorsa üstteki parçalar tam anlamıyla performans verememesi halidir.
Örneğin sizin sistemde kabaca anlayacağınız şekilde, işlemciniz 100 data işleme kapasitesinde, ekran kartınız ise 70/75 data üretiyor. Ekran kartınız, GTX 1060 olsaydı. O da 100 data hazırlayacaktı. Her şey tam kıvamında olacaktı.
Yeni olarak almak istediğiniz, RX590 yada GTX1660Tİ gibi kartlar tam olarak o 100 datayı hazırlayabilirler.
Bu olgunun sisteme asla bir zararı yoktur. Tek zarar, var olan kaynağı verimli kullanamamaktır.

Öncelikle şu "darboğaz" nedir ona bakalım. Sistemde bir ya da daha fazla parça, sistemin diğer bileşenlerinin çok altında kalıyorsa üstteki parçalar tam anlamıyla performans verememesi halidir.
Örneğin sizin sistemde kabaca anlayacağınız şekilde, işlemciniz 100 data işleme kapasitesinde, ekran kartınız ise 70/75 data üretiyor. Ekran kartınız, GTX 1060 olsaydı. O da 100 data hazırlayacaktı. Her şey tam kıvamında olacaktı.
Yeni olarak almak istediğiniz, RX590 ya da GTX1660 Ti gibi kartlar tam olarak o 100 datayı hazırlayabilirler.
Bu olgunun sisteme asla bir zararı yoktur. Tek zarar, var olan kaynağı verimli kullanamamaktır.

2 Aylık konu hortladı hayırlı olsun :D.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı