Darboğazdan kurtulmak için işlemci mi alınmalı, monitör mü?

Senin yerinde olsam ilk önce sanırım işlemciyi değişirdim. Büyük çoğunluğu işlemciden kaynaklı gibi duruyor. Hem bilgisayarınızı upgrade etmiş olursunuz. Monitörü belirli bir zaman sonra da alırsınız. Bu süreçte monitörünüzde darboğaz yaşamanıza sebebiyet vereceğini düşünüyorum ancak işlemci kadar olmamalı.

Dediğiniz gibi 1080p ile test edilmiş. 1080p monitör ile düşük darboğaz söylemişler. Sizin monitörünüz 1080p değil. O yüzden darboğazı bu kadar hissetmeniz normal gibi.
Haklısınız sorunun çözünürlükten kaynakladığını çözmek için oyun ayarlarından 1024x768 aldım ki 1440x900 ün 1.6 kat bölünmesiyle meydana geliyor. 1080p ise 1440x900 ün 1.6 kat çarpılmasıyla oluşuyor. Yani ben 1024x768 yaptığımda gpu kullanımım %10-15 düştü. Buna göre 1080p çıkardığımda gpu kullanımı %10-15 artacak çünkü dediğim gibi pikseller 1.6 kat artıyor. Buna göre 1080pde sistem ile %60 veya en fazla %65 gpu kullanımı olacak.Ama Gtx 1060 6gb i5 6400 ile %99 yükte gpu çalıştırıyor 1080pde. Bunun da en az %85 çalışması gerekirdi mantık olarak. Siz ne düşünüyorsunuz

Size vereceğim iki tane kesin çözüm var. Zamanında darboğazla baya uğraşmış biriyim.
1- Msi afterburner programı ile ekran kartının gücünü kısacaksınız. Şu anlık monitör almaya bütçeniz müsait değilse kartınızı 1060-1050 ti gücüne getirerek darboğazı engelleyebilirsiniz. Core clock ve memory clock ayarını darboğaz gidene kadar deneme/yanılma yöntemiyle azaltın.

2-Verdiğim menüden FPS limiti koyacaksınız. Ekran kartı daha fazla FPS vermeye çalışmayacağı için işlemciyi yormacaktır. 45 yazdığım kısım. Benim tavsiyem ikinci yöntemdir. Herhangi birini uygulayabilirsiniz.

Dostum bak monitör darboğaza sebep olmaz. Işlemcin düşük çözünürlükte besleyemiyor senin sorunun işlemci. Sen ne kadar kötü monitöre sahip olursan ol tek çekirdek performansı iyi olan işlemci her halikarde besler o kartı.

Önerileriniz için çok teşekkür ederim ama benim görmek istediğim sanal bir %99 gpu kullanımı değil sadece darboğazın ekran kartının tavsiye ettiği ana olarak desteklediği 1080p monitör kullanmamaktan mı yoksa işlemciden mi olduğunu anlamak

Oyundan oyuna değişir. Açıkçasi benchmarkda aynı ayarlarla adam GPU nun tümünü kullanıyor ben %60 ını ama aynı FPS i alıyorum. Bende şaşırdım. XD

Önerileriniz için çok teşekkür ederim ama benim görmek istediğim sanal bir %99 gpu kullanımı değil sadece darboğazın ekran kartının tavsiye ettiği ana olarak desteklediği 1080p monitör kullanmamaktan mı yoksa işlemciden mi olduğunu anlamak

Bunu anlamak istiyorsan söyleyeyim. Her ikiside.

Olum ne değişecek adam işlemciyi değişebilirim diyor. Niye 1660 a o kadar para vermişken 1050ti gücünde kullansın ki.
Işlemciden. Daha iyi bir işlemci alırsan düşük çözünürlükte problem yaşamazsın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…