Kendi VM'i var, interpreted olarak calisabiliyor, farkli OS icin binary'e compile edebiliyorsun, WASM destegi de var.
Fakat Google ilk cikardiginda bunu JS benzeri frontend dili olarak tasarladi.
Tek thread calismasi ( multi thread shared memory konsepti yok ), compile ve runtime performansinin rakibi backend dillerinin gerisinde kalmasi onu yine frontend'e mahkum etti.
Web frontend yazacaksan JS, JS'e compile edilecek dil tercih edeceksen muhtemelen TS kullanacaksin. Dart teoride ikisini de yapiyor ( JS'e compile oluyor ) fakat market payi yok. Enterprise backend yazacaksan Java, Go, C#, Ruby kullanirsin. Orta olcek I/O bound web yazacaksan interpreted diller olan nodejs, python, elixir kullanirsin. Yine Dart'a pek market payi yok. Zaten bazi onemli teknoloji icin kutuphaneler de ya yazilmamis ya da eski. ( Kafka, Elastic vs )
Geriye sadece mobile/desktop sahasi kaliyor, ki Flutter ile desktop App de yazarsin, zaten Dart da orada kullaniliyor. Flutter Google tarafindan yazilmasaydi muhtemelen yine Dart'i tercih etmezdi. Runtime'da IOS cihazlara Flutter ile ship edilmis uygulama kendi icinde nasil Dart calistiriyor ben de bilmiyorum. RN Hermes kullaniyor Javascript bytecode islemek icin, bu ikisinin performans kiyaslamasini yapan bir seye rastlamadim, bilen varsa anlatsa guzel olur.