Merhaba, indirimde DL2 ve Days Gone arasında kararsız kalmıştım. Days Gone almaya karar verdim ve oyunu 44 saatte bitirdim. 44 saatlik oyun deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz ilk incelemem olacak.
Days Gone - giden günlerim oldu... küresel bir salgından 2 yıl sonrası, Amerika'nın kuzey batısındaki Oregon eyaletinde ana karakterimiz Deacon st John, eşi Sarah ve en yakın arkadaşımız Boozer ile hayatta kalmaya çalışırken aramızda geçen olayları anlatıyor oyun.
Deacon'un hikaye başında hiçbir özelliği yok. Fakat hikaye yer yer Nirvana'ya ulaşıyor, cidden fazla merak uyandırıyor. Tam oyun baymışken bir olay oluyor ve hikayeye heyecan katıyor, oynama isteği geliyor. Oyun ilk 8 saatte güzel, ortalarında ben ne yapıyorum dedirtiyor, sonlara doğru ise oyun akıyor.
Karakter, motosiklet, ateşli ve yakın dövüş silahları
Tabii ki oyunun hikayesi kadar oynanış da önemli. Bence karakter tasarımları çok güzel. Motosiklet sürüşü ise çok güzel bence insanın sürdükçe süresi geliyor.
fakat tek problem bence Copeland'ın motorumuzu parçalatması ve oyuna dandik bir motorla başlamamız.
Bence yakın dövüş silah çeşitliliği biraz yetersiz kalmış, fakat ateşli silahları ben beğendim. Bunların dışında oyunda ayı kapanları, C4 gibi tuzaklar, molotof, el bombası, sis bombası gibi bombalar da bulunuyor.
Yetenek puanları ve geliştirmeler
Oyunda yetenek ağacı var. Kaçık öldürünce, düşman öldürünce XP kazanıyoruz ve bu XP'lerle seviye atlıyoruz. Her seviye atladığımızda ise bir yetenek seçebiliyoruz. Başta çok hantal olan deacon oyun sonunda çok güçleniyor bu yetenekler sayesinde. Yetenek ağacı ise yakın dövüş, menzilli çatışma ve hayatta kalma olarak 3'e ayrılıyor.
Haydutlar ve zombi türleri
Oyunda karşılaşabileceğimiz birçok düşman var. Normal kaçıkların(zombi) yanında veletler, koşucular, çığırtkanlar, yarma(kaslı zombi),atılgan(kurt),azgın(ayı),karga(mutasyona uğramış) gibi karşılaşabileceğimiz yaratıklar mevcut.
Kaçıklar genelde geceleri ortaya çıkıyor, gündüzleri ise az oluyorlar. Bunun dışında oyunda kaçık sürüleri bulunuyor. Bu sürüler genelde görevlerde oluyor. Fakat öldürmek bence biraz zor.
Bu sürüleri öldürmenin birçok yolu var. En iyi yolu ise yanıcı & patlayıcı maddeler kullanmak.
Oyunla ilgili olumlu yönler çok fazla.Gelelim oyunun eksilerine;
- Bence oyunun yan görevleri berbat. Ya kaçık yuvalarını yakıyoruz, ya haydut mekanı basıyoruz, ya da bir kamp lideri gelip size "asker kaçağı var onu bul, kamp üyemi kaçırdılar" diyor ve onun peşinden gidiyorsunuz. Bir de haritada bazen rastgele soru işaretleri çıkıyor, ya tuzağa düşüyorsunuz, ya da afetzede kurtarıyorsunuz. Bence çok gereksiz, yapmanızı tavsiye etmem. Bir açık dünya oyunu için berbat yan görevlere sahip.
- Oyundaki NPC'ler yetersiz. Yan görevlerde kurtardığınız NPC'lerin mimikleri vs yok. Bu da oyunun seyir zevkini baltalıyor. Bir de kamp giriş-çıkış yerlerindeki kapı görevlileri hiçbir zaman kapıyı dibine girmeden açmıyor. Bu da beni sinir etti.
- Oyunun alt yazıları berbat durumda. Çoğu zaman ya alt yazılar kayıyor, ya da örneğin karakter uzun bir cümle söylüyor ve cümlenin bitişinde 1 saniyelik alt yazı gelip gidiyor. Oyunun sonunda ise alt yazılar gelmemişti bana birkaç ana görevde.
- E tuşu ile etkileşime girdiğimiz zaman karakter bazen sapıtıyor. Eğer pozisyon doğru değilse sağa sola koşup duruyor karakter.
- Ara sahnelerden sonra oyunun kararması bence oyunu sıkıyor. Örneğin hikayeyi izledikten sonra kontrole bize verirken oyun kararıyor ve 1-2 saniye bekliyoruz. Bana göre bu da düzeltilmeli.
- Oyunda loot sistemi güzel fakat bazı eşyaları yapmak çok zor. Örneğin napalm molotofu(gelişmiş molotof) yapmak bence çok zor toplam 3 kere yapabildim.
- Kamplardaki market sistemi güzel fakat bence yetersiz. Örneğin napalm molotofu gibi bombalar da alabilmeliyiz. Oyunu 20k kredi ile bitirdim Lost Lake kampında.
- Co-op olsaydı bu oyun harika olabilirdi. Arkadaşlarımla motor sürmeyi, sürü öldürmeyi isterdim açıkçası.
- Son olarak sürü öldürmek çok zor, koskoca onbaşısın ve sana sürü öldür diyorlar. Ulan yanıma koskoca ordudan 5-10 kişi veremiyor oyun tek başına kaça kaça sürü öldürüyorsun.
Oyunun fiyatına gelirsek bence 330 TL hak etmiyor oyun. Ben Etail'den 80 TL'ye aldım oyunu. Bana kalırsa bu oyun 100 TL'den fazla etmemeli fakat indirimde kesinlikle oynamanızı öneririm.
Yan görevler dediğin gibi tekrara düşüyor ve sıkıcı. Sadece ana hikaye gideyim desen bir zaman sonra bayıyor. Görev sistemini pek beğenmemiştim. 35 36 saatte bitirmiştim. Herkese göre bir oyun değil ama genel olarak güzel. Keşke 2. oyun çıksaydı.
Yan görevler dediğin gibi tekrara düşüyor ve sıkıcı. Sadece ana hikaye gideyim desen bir zaman sonra bayıyor. Görev sistemini pek beğenmemiştim. 35 36 saatte bitirmiştim. Herkese göre bir oyun değil ama genel olarak güzel. Keşke 2. oyun çıksaydı.
Zombi oyunu açlığı çektiğim dönemde bilgisayara çıkmıştı bu oyun. The Walking Dead ve 28 Days/Weeks Later'dan gelen bir zombi sevdası vardır bende kendimi bildim bileli.
Oyundan başlarda çok tırsıyordum ama ilk bir saatin ardından bam güm girmeye başladım sürülere. Pacing biraz zayıf gibi. Keza hikaye de öyle. Lakin, motoru sürmesi acayip zevkliydi dediğiniz gibi. O bıçkıhanedeki sürüyü temizlemesi de çok zevkliydi. Keşke tüm sürüler o düzeyde olsaydı. Ne hikmetse %100 tamamladığım nadir oyunlardandır Days Gone.
Zombi oyunu açlığı çektiğim dönemde bilgisayara çıkmıştı bu oyun. The Walking Dead ve 28 Days/Weeks Later'dan gelen bir zombi sevdası vardır bende kendimi bildim bileli.
Oyundan başlarda çok tırsıyordum ama ilk bir saatin ardından bam güm girmeye başladım sürülere. Pacing biraz zayıf gibi. Keza hikaye de öyle. Lakin, motoru sürmesi acayip zevkliydi dediğiniz gibi. O bıçkıhanedeki sürüyü temizlemesi de çok zevkliydi. Keşke tüm sürüler o düzeyde olsaydı. Ne hikmetse %100 tamamladığım nadir oyunlardandır Days Gone.
Çok sevdiğim bir tür ama oyun çok keyifsiz. Aldığıma pişman olup iade edemediğim 3-4 oyundan biri. (AC Valhalla-Horizon new dawn-Days Gone) Oyun haritası çok boş. Motor sürmen için yapılmış bir boşluk ve büyüklük var oyunda. Bu arada kontrol ettim 11,9 saat oynamışım, çok az da değil oyun sürem. Oyun haritası çok büyük dediğim gibi ve gitmemen gereken yerleri zombi ile kapatmışlar. Sıkıntılı oyun...