DC motor ile kayışlı meva pervane yapımı

Tr Prime Gamer

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba hocalarım, elimde bir sürü DC motor var yani şu oyunların içinden çıkanlardan. Bu motorlarla Arduino motor sürücüsü hazırlayıp kodladim. Ancak kasnak kısmına geldiğimde bir sorun vardı, DC motorlarım için uygun kasnak bulamadım. Sizce buna uygun kasnak var mıdır?

Öncelikle kafama takılanları bir sıralayım:
  1. "Bu motorlarla Arduino motor sürücüsü hazırlayıp kodladım" dan kastınız nedir? Motor sürücü dediğimiz şey genellikle elektronik bir devre ve en az bir işlemci üzerinde koşan algoritmadır. Siz hangisinden bahsediyorsunuz?
  2. Elektronik devreniz yok ise (motorları direkt Arduino'ya bağlıyorsanız) sakın güç bile vermeyin. Devreniz var ise ama emin olmadığınız yerler mevcut ise devrenizi paylaşmanızı öneririm. Böylece burada bilgisi olan arkadaşlar kontrol edip sizi yönlendirebilir.
  3. Kasnak dediğiniz ürün her motora uygun üretilmiyor. Bu motora özel genellikle dişli setleri ya da hazır redüktörler oluyor. Çoğu zaman tahrik edilecek mekanik sistemler direkt bu motorun miline bağlanıyor. Oyuncak arabalardan söktüyseniz kendiniz de farketmişsinizdir zaten. 3D yazıcınız var ise kendiniz de uygun bir adaptör/kasnak/kaplin yapabilirsiniz.
  4. Bu motorlar güçlü motorlar değildir. Biraz yüke binerse kendisini ya da sürücüsünü yakabilir, koruma önlemleriniz var mı?
Bu sorulara cevaplarınız sonrası daha net konuşulabilir sistem bazında. Ama siz hepsinden eminseniz ve sadece kasnak arıyorum diyorsanız cevabı 3. maddede.

Kasnak kaç diş olacak? Ek olarak takacağınız kasnağa fazla yük bağlarsanız hemen yanar.

1. "Bu motorlarla Arduino motor sürücüsü hazırlayıp kodladım"dan kastınız nedir? Motor sürücü dediğimiz şey genellikle elektronik bir devre ve en az bir işlemci üzerinde koşan algoritmadır. Siz hangisinden bahsediyorsunuz? Cevap: İnternet üzerinden 2 adet sürücü satın almıştım aldım ve Gemini yardımıyla kodladım
  2. Elektronik devreniz yok ise (motorları direkt Arduino'ya bağlıyorsanız) sakın güç bile vermeyin. Devreniz var ise ama emin olmadığınız yerler mevcut ise devrenizi paylaşmanızı öneririm. Böylece burada bilgisi olan arkadaşlar kontrol edip sizi yönlendirebilir. Cevabım: Dediğim gibi sürücü kartı almıştım 2 DC motorluk bir karttı merak etmeyin öyle bir hata yapsam Gemini uyarırdı.
  3. Kasnak dediğiniz ürün her motora uygun üretilmiyor. Bu motora özel genellikle dişli setleri ya da hazır redüktörler oluyor. Çoğu zaman tahrik edilecek mekanik sistemler direkt bu motorun miline bağlanıyor. Oyuncak arabalardan söktüyseniz kendiniz de fark etmişsinizdir zaten. 3D yazıcınız var ise kendiniz de uygun bir adaptör/kasnak/kaplin yapabilirsiniz. Hayır maalesef yazılım yok ancak geçen yıllarda bnir sürü mini dişli buldum bu proje sadece gösteriş(kayış döndün yeter sıfır yük altında olacak zaten gerginlik dışında)
  4. Bu motorlar güçlü motorlar değildir. Biraz yüke binerse kendisini ya da sürücüsünü yakabilir, koruma önlemleriniz var mı? Cevap: Elimde bol adette DC motor mevcut sadece bu projede değerlendirmek istiyorum olmazsa zaten dişlili kayış setleri bakacağım.

Kasnak kaç diş olacak? Ek olarak takacağınız kasnağa fazla yük bağlarsanız hemen yanar.

2 DC motoru birlijte baglarsam olmaz mı örneğin 2 motorda aynı anda çalışırsa yükte kalmaz.

Cevaplar için teşekkürler. Yapay zekaya o kadar güvenme

2 DC motoru birlijte baglarsam olmaz mı örneğin 2 motorda aynı anda çalışırsa yükte kalmaz.

2 motoru birlikte mekanik olarak nasıl bağlayacaksın anlayamadım. Elektronik olarak 2 motoru aynı sürücü çıkışına bağlarsan sürücünün yükü artacağı için özelliklerini kontrol etmen gerekir. Kaldıramayacağı bir güç bağlamış olursan ısınır ve yanabilir. Ama anladığım kadarıyla aldığın sürücünün zaten iki çıkışı var. Ayrı ayrı bağlarsan muhtemelen sorun olmaz (sürücüyü bilmediğim için kesin konuşmuyorum.).

3. soruya verdiğin cevaptan elinde mini dişliler olduğunu anlıyorum. Şayet bunlar motorun miline bir şekilde uyuyorsa bence onları kullanmalısın. Direkt elindeki motorlara uygun bir parçayı bulman çok zor. Sadece görüntüyü kurtarmak için demişsin zaten. Elindeki mini dişlileri bir şekilde uydurabilirsin bence (yapıştırıcı, silikon, sıkı geçme, vb.).

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…