DDR bellek yerine GDDR bellek kullanımı

Makaleler
10
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Günümüzde sistem toplayanların çoğu oyun için topluyorlar sistemleri. Bu durumda RAM olarak GDDR bellekler kullansak çok daha iyi olmaz mı?

Evet DDR belleklerin de kendine has avantajları var ancak iş oyun olunca GDDR bellekler çok daha başarılı değil mi? Baktığımızda PS4 RAM olarak 8 GB GDDR5 bellek kullanıyor. PS5 ve Xbox X ise 16 GB GDDR6 bellekler kullanıyorlar RAM olarak. Peki masaüstü sistemlerde niye göremiyoruz bu tarz çözümleri? Oyun sistemi adı altında bu tarz oyun için özelleştirilmiş sistemler satılsa çok daha iyi olmaz mı?

Bildiğim kadarıyla GDDR RAM'leri zaten ekran kartlarımızda kullanıyoruz. Açılımı Graphics DDR RAM ve sistem belleğinden bağımsız olarak grafik işlemler için ayrılan belleği temsil ediyor. Yine de konu hakkında detaylı bilgi sahibi olan arkadaşlar daha iyi bir açıklama getirebilirler.

Evet öyleler. Ben de diyorum ki DDR belleklere göre çok daha hızlı olan bu GDDR bellekleri neden sadece ekran kartlarında değil anakartta RAM olarak da kullanmıyoruz? Sony PlayStation'da bunu yaparak performansı kanıtladı ve şuan PS5'de Xbox X'de bu yöntemi kullanıyor.

Ayrıca ikisi de birbirinin yerine kullanılabiliyor. Nvidia da bunu özellikle laptop GPU'larında DDR3 bellekler kullanarak kanıtladı.

Pahalı olduğu için.

Ayrıca işlemci o kadar yüksek hızlara gerek duyuyor mu acaba?

Örnek olarak İ5 işlemci de 6 çekirdek varken RX 580'de 64 ROP ünitesi var. Yani 64 çekirdek. Yani 6 çekirdege veri yetiştirmek için kullanılan ve tüm sektör olarak uygun görülen DDR standartı var, sen kalkıp ben GDDR uyumlu bellek yapıyorum diyemiyorsun.

Birde bu var, İntel ve AMD "benim işlemcim DDR'da çalışacak şekilde üretiyorum kardeşim." De demiş olabilir. Ayrıca bu cipsetler de DDR için uyumlu. Veri yolları ve işlemci içi kurulu bellek yönetim protokolleri de DDR için.

Sony ve MS kendine özel işlemci yaptırıyor. Yani biz gidip "Bana ordan bi' R5 2600X sarsana" diyoruz ama Sony ve MS, AMD'ye gidip "Reis bana 16 çekirdek ve GDDR uyumlu bir işlemci üret, bana bi 100 milyon tane lazım, ona göre ayarla birşeyler." diyor.

Yanlışım varsa uyarın.

Demek ki GDDR bellekleri ekran kartında kullanmaları yetiyor. RAM'lerde kullansalar tabii ki daha iyi olur. Ama çoğu toplanan sistemlerde, bileşenler yeteri kadar performans verebiliyor. Yani gerek görmüyor olabilirler. Aklıma başka bir soru geldi. Konsollarda oyunları rahatlıkla akıcı bir şekilde oynayabiliyoruz. Ama bilgisayarlarda sürekli bir sorun çıkıyor, bunun nedeni nedir?

Çok net bir bilgim olmamakla beraber bildiğim kadarıyla GDDR belleklerin her ne kadar bandwidth yüksek olsa da gecikme değerleri de yüksek.

Grafik işlerken çok yüksek boyuttaki verileri işleyebilmek için yüksek bant genişliği mantıklı. Ancak iş günlük kullanıma gelince, arka planda çalışan onca işlem var ve yüksek gecikme değerleriyle problem yaşanabilir.

Bunun yanında yine emin olmamakla beraber GDDR belleklerin üretimi daha pahalı diye biliyorum.

Son düzenleme:
Evet öyleler. Ben de diyorum ki DDR belleklere göre çok daha hızlı olan bu GDDR bellekleri neden sadece ekran kartlarında değil anakartta RAM olarak da kullanmıyoruz? Sony PlayStation'da bunu yaparak performansı kanıtladı ve şu an PS5'de Xbox X'de bu yöntemi kullanıyor.

Ayrıca ikisi de birbirinin yerine kullanılabiliyor. NVIDIA'da bunu özellikle laptop GPU'larında DDR3 bellekler kullanarak kanıtladı.

Bunu bilmiyordum; yeni bir şey öğrenmiş oldum. Ayrıca şu videoda söylendiğine göre çalışma biçimleri farklıymış. GDDR çok büyük boyuttaki dosyalarla aynı anda görev yaparken, DDR büyük boyuttaki doyalardan ziyade; çoklu sayıda görev ve işlem ile başa çıkmak için tasarlanmış.
O halde, bilgisayarı sadece oyun için kullanıyor olsaydık GDDR işimizi görürdü ancak bilgisayarın kullanım alanı çok daha geniş olduğu için DDR bellek gerektiği sonucuna vardım.

Evet GDDR bellekler günlük kullanım için DDR bellekler kadar iyi olmasa da oyunlar için DDR belleklerden çok daha etkili. Sony PlayStation 4'de bunu gösterdi. Ben zaten oyunlar için özelleştirilmiş sistemlerde kullanılsa nasıl olur diyorum.

Evet GDDR bellekler günlük kullanım için DDR bellekler kadar iyi olmasa da oyunlar için DDR belleklerden çok daha etkili. Sony PlayStation 4'de bunu gösterdi. Ben zaten oyunlar için özelleştirilmiş sistemlerde kullanılsa nasıl olur diyorum.

Söylemek istediğinizi anladım. Sanırım yakında Xbox oyun bilgisayarına dönüştüğünde bahsettiğiniz şey gerçekleşmiş olacak 😄 ancak günümüzde kullanılan oyun bilgisayarları bile yalnızca oyun için kullanılmıyor. Hipotetik bağlamda söylediğiniz mümkün ancak pratik ve karlı değil.

Konsollarda bir işletim sistemi olmadığı için GDDR bellekleri kullanmak avantaj sağlıyor. Ama bilgisayarların çalışması için bir işletim sistemi ve buna bağlı olarak birçok arka plan programın çalışması gerekiyor. Burada ise DDR daha avantajlı bir duruma geçiyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı