Uzun uzadıya yazmak istemiyorum. Elimden geldiğince kısa tutamaya çalışacağım. Şu anki sistemimi değiştirmek istiyorum. Ama elimdeki 16gb'lık DDR3 1600mhz belleklerinde çöpe gitmesini istemiyorum. Biraz araştırma yaptım. Üzerinde 6. Nesil işlemciler ile DDR3 bellekleri çalıştırabilen asus anakartları buldum. Modeller aşağıdaki linklerde;
Özellikler yazdığına göre 6. Nesil işlemci ve ddr3 destekli anakartlar. Buraya kadar sorun yok ama sorun 6. Nesil bir işlemcinin özelliklerine baktığımda çıkıyor. Misal 6. nesil i7 6700k işlemcinin özelliklerine baktığımda DDR3 için destek vermiyor. DDR3L için destek veriyor. Linki aşağıdaki gibidir.
Anakart DDR3 ve 6. Nesil işlemcileri aynı platformda çalıştırmak için destek vaad ediyor. Bu da ikisini birlikte çalıştırabileceği anlamına geliyor ama işlemcinin böyle bir desteği yok. Bu nasıl oluyor?
DDR3L bellekler DDR3 uyumlu anakartlarda çalışıyormuş. Orası tamam ama buradaki çelişki DDR3 ve 6.nesil işlemcilerin bir arada nasıl çalıştığı. Anakart çalışıyor diyor ama işlemci benim böyle bir özelliğim yok diyor. -_-
Bellekleri satışa çıkardığımda yine zarar edeceğim bence. Hatalı olan hangisi bilmiyorum yada işin içinde bir bit yeniğimi var anlamadım. Asus model anakartların sadece birinde değil ikisindede ddr3 bellek ile birlikte çalışan 6. nesil işlemcilere desteği olduğunu belirtmiş açıkça. 6. nesil işlemcileri kontrol ettiğimde hiçbirinde ddr3 belleklere destek verdiği görülmüyor. Tuhaf bir durum açıkçası. -_-
Skylike işlemciler DDR3 desteklemiyor DDR3L ve DDR4 sadece. Anakart üreticilerinin hatası tamamen aman diyim Skylike işlemcilere DDR3 RAM takmayın yoksa CPU içindeki kontrolcüye zarar verirsiniz. DDR3L düşük voltajla çalışıyor 1.35V, DDR3 ise 1.5V eğer DDR3 takarsanız zarar verirsin işlemcine. İşlemci desteklemedikçe anakartın desteklemesinin bir anlamı yok üreticiler işte .
Skylike işlemciler DDR3 desteklemiyor DDR3L ve DDR4 sadece. Anakart üreticilerinin hatası tamamen aman diyim Skylike işlemcilere DDR3 RAm takmayın yoksa CPU içindeki kontrolcüye zarar verirsiniz. DDR3L düşük voltajla çalışıyor 1.35V, DDR3 ise 1.5V eğer DDR3 takarsanız zarar verirsin işlemcine. İşlemci desteklemedikçe anakartın desteklemesinin bir anlamı yok üreticiler işte .
Bende öyle düşündüğüm için emin olma adına bu konuyu açtım. Ama bu bir yanlış ise nasıl bir yanlış. Bu kadar bariz bir hata yapılması pes dedirtecek bir durum. Net bir bilgi için heralde üreticisine ingilizce mesaj atmaktan başka çarem kalmadı.
Ya hatalarını düzeltsinler ya da varsa bir mantıklı açıklaması bize bildirsinler.
evet, nette uzun vadede işlemcinin zarar görme ihtimalinin olduğu belirtiliyor.
gerçekleşmiş örnekler varsa linklerini koymak faydalı olacaktır.
ben de elimdeki bellekleri değerlendirmek adına h110m d3 anakart düşünüyordum, şimdi tereddütteyim.
anakart üreticileri risk konusunda gerekli uyarılarda bulunmuyorlarsa mahkeme ve tazminat konusu olabilecek böyle bir durumdan nasıl çekinmiyorlar, ilginç.