DDR4 RAM'ler çift kanal 12 GB olur mu?

baran020

Zeptopat
Daha fazla  
Merhaba. Bundan yaklaşık 2-3 ay önce bir konuda DDR4 RAM'lerin 12 GB desteklemediğini söyleyen bir kişiye rastlamıştım. Benim konum değildi fakat o kişi DDR4 RAM'lerin 12 GB desteği olmadığını, sadece 8, 16, 32, 64 gibi RAM'lerin desteklendiğini söylüyordu. Ben de buradan aklımda kalan bilgiyle RAM alışverişi yapacaktım. Mevcut 4 GB RAM'imin üstüne 8 GB eklemek yerine direkt 8 GB olanı takacaktım. Ben şimdi 8 GB RAM alsam 8+4 olmak üzere 12 GB RAM olarak çalışırlar mı? Bu arada ChatGPT ile takılırken bu soruyu sordum ve aklımda kaldı. Tekrar emin olmak istedim çünkü hiç 12 GB RAM'li bir bilgisayar görmedim.

ChatGPT:
"Eğer mevcut 4 GB RAM modülünüzü korumak istiyorsanız, ikinci bir 8 GB DDR4 RAM modülü ekleyerek toplamda 12 GB RAM'e ulaşabilirsiniz. Bu durumda, bir yuvada 4 GB RAM ve diğer yuvada 8 GB RAM bulunacaktır.

Bellek modülü seçerken, mevcut RAM modülünüzün hızı ve CAS latency (CL) değeriyle uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Önerilen 8 GB DDR4 RAM modüllerini aşağıda bulabilirsiniz:"

8+4 şeklinde çalışır ama Flex olarak çalışır. İki RAM'in değerlerinin aynı olması önemli fakat mevcut raminizin yanına sonradan aynı marka model RAM alsanız bile uyumsuzluk yapabiliyor. Önerim Dual şeklinde RAM almanız.

Farklı marka farklı CL ve Mhz değerlerinde RAM alacağım. Araştırmalarıma göre farklı değerler sorun olmuyormuş. CL değeri sorun değilde Mhz değeri az olan Mhz miktarına sabitleniyormuş. Ben normalde alacağım 8GB RAMi 1x8 kullanacaktım fakat bazı yerlerde 8+4 çalıştığını gördüm. Sıkıntı olmaz değil mi?

Hocam aynı marka model iki RAM bile uyumsuzluk yapabiliyor. Bütçeniz varsa 8+8 kit şeklinde RAM almanızı öneririm.

ChatGPT farklı gecikmeye sahip çiplerim uyumsuz çalışabileceği hakkında e biliyor acaba? RAM'i takarsınız sistem bip uyarısı verir ya da siyah ekranda kalır sizde öylece kalakalırsınız. Birçok RAM'ı birçok kombinasyonla birçok sistemde denedim. Büyük bir uyum sorunu olur+kesinlikle ve kesinlikle Dual channel çalışmaz çalışsa bile o performansı alamazsınız. Aynı marka Model'in düşük kapasitelisini bulamamış olabilirsiniz lakin gecikme değerleri aynı olursa bu risk daha düşük olur. Bu hafife alınacak basit bir şey değil, sonra canınız sıkılır haberiniz olsun.

Alacağınız RAM ile sizin RAM'inizin desteklediği alt frekanslar ve gecikme değerleri aynı olmalı, mevzu burada başlıyor bu marka modele göre çok değişiyor bu yüzden sıkıntı. Mesela eskiden Corsair marka RAM'im vardı. 2. el eski bir versiyonunu bulup aynısını almıştım. Versiyon farkından ötürü alt frekans ve gecikmeler farklı olduğundan sorun olmuştu alt frekanslarda kullandığımda(OC yaparken). Bu hafife alınacak bir şey değil.

O zaman ben bu 8+4 sevdamdan vazgeçiyorum. 8GB bir ram alıp kullanıyorum. Ama son kez şunu sormalıyım. Benim şuanki RAMim 2400MHz ve CL17. Ben 3200MHz hızında CL16 RAM alacağım. RAMim 2400MHz çalışır ve bir sorun olmaz değil mi?

Sizin dediğiniz bu bilgiye dayanarak üzülmüştüm ve 8GB kullanmayı düşünüyordum. Bugün 8GB RAM satın aldım DDR4 olması dışında hiçbir özellikleri aynı değil. Önce 8GB RAMi takıp sağlamlığını test ettim sıkıntı yoktu. 4GBi ilave ettim ve görev yöneticisinden takip ettiğimizde Mhz hızının düşük olan RAMin hızına sabitlendiğini ve 12GB RAMin gayet iyi çalıştığını gördüm. Oyunlarda 100e yakın bir FPS farkıvardı. Ekran kartım olmadığı için o max performansı alamasam bile gerçekten gözle değil kulakla görülecek bir performans artışı oldu. İleride ne olur bilmiyorum ama farklı değerlerde gayet stabil çalışıyorlar. Her sistemde olur mu bilmiyorum ama bende gayet sağlıklı çalışıyorlar.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…