DDR5 1x16 GB RAM yeterli mi?

Mamistv1

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 7600
RX 7800 XT
16 GB DDR5 5600 MHZ Goodram
1 TB M2 SSD Goodram
1 + 1 TB 3,5 HDD Wd Blue ve Segate.
750W 80+ THERMALTAKE
C15 RAMPAGE soğutucu

Samsung A30S
Meslek
Mağaza sahibi
Herkese hayırlı ramazanlar. RX 7800 XT ekran kartlı, Ryzen 5 7600 işlemcili, ASUS A620M-K ana kartlı bir sistem kullanıyorum. Sistemde tek kanal Goodram 16 GB 5600 MHz CL36 RAM var. Bu RAM'in stoklarda bulmak zor ve 1 yıldır hiçbir yerde stoğu yok ama 5 gün önce sadece 1 satıcı satışa çıkarttı. Stok hızlı tükenir korkusundan hızlıca almak istiyorum ama gerek var mı? Drr5 olduğu için çift kanal çok etki etmez diye düşünüyorum. Testlere baktığımda ise hiçbir FPS farkı olduğunu göremedim. Sizce yine de alınır mı? Ve almam gerekiyor ise neden almam gerekiyor?

Not: Fazla çoklu işlem yapmıyorum.

DDR5'in zaten asıl olayı Dual Channel zorunluluğunu kaldırması. Eğer 16 GB size yetiyorsa gerek yok Dual Channel yapmaya şimdilik. Oyunların optimizastonu düzelmezse gerekebilir ama.

Herkese hayırlı ramazanlar. RX 7800 XT ekran kartlı, Ryzen 5 7600 işlemcili, ASUS A620M-K ana kartlı bir sistem kullanıyorum. Sistemde tek kanal Goodram 16 GB 5600 MHz CL16 RAM var. Bu RAM'in stoklarda bulmak zor ve 1 yıldır hiçbir yerde stoğu yok ama 5 gün önce sadece 1 satıcı satışa çıkarttı. Stok hızlı tükenir korkusundan hızlıca almak istiyorum ama gerek var mı? Drr5 olduğu için çift kanal çok etki etmez diye düşünüyorum. Testlere baktığımda ise hiçbir FPS farkı olduğunu göremedim. Sizce yine de alınır mı? Ve almam gerekiyor ise neden almam gerekiyor?

CL 16 yazmışsınız heralde yanlış. Ama çift kanal 6800 mhz geçmediği sürece stabilite sorunu yaşanmaz.

DDR5'in zaten asıl olayı Dual channel zorunluluğunu kaldırması. Eğer 16 GB size yetiyorsa gerek yok Dual channel yapmaya şimdilik.

Yetip yetmediğini tam bilmiyorum. Bazı oyunlarda 15 GB dolu oluyor. Ayrıca yeni çıkacak oyunlarda sorun yaratır diyorlar. Bunlar ne kadar doğru?

Herkese hayırlı ramazanlar. RX 7800 XT ekran kartlı, Ryzen 5 7600 işlemcili, ASUS A620M-K ana kartlı bir sistem kullanıyorum. Sistemde tek kanal Goodram 16 GB 5600 MHz CL36 RAM var. Bu RAM'in stoklarda bulmak zor ve 1 yıldır hiçbir yerde stoğu yok ama 5 gün önce sadece 1 satıcı satışa çıkarttı. Stok hızlı tükenir korkusundan hızlıca almak istiyorum ama gerek var mı? Drr5 olduğu için çift kanal çok etki etmez diye düşünüyorum. Testlere baktığımda ise hiçbir FPS farkı olduğunu göremedim. Sizce yine de alınır mı? Ve almam gerekiyor ise neden almam gerekiyor?

Şahsen oyunlar için 16 GB'nin kılpayı bir durumda olduğunu görüyorum. Spiderman 2 gibi sorunlu oyunlarda zaten bariz ilk günlerde oynatmıyor.

32GB cidden gereksiz fazla bir boyut oyuncular için. (Rust, Escape from Tarkov gibi oyunları saymazsak tabi.) Ama 16 GB'de dediğim gibi çok sınır, şahsen oyüzden 24 GB kullanıyorum.
Paranız varsa alın, yoksa hiç kendinizi daraltmayın. Boş boş yatacak çoğu RAM zaten. Sadece 4 GB taksanız bile o kılpayı durumu kalkıyor.

Artık çok fazla bozuk oyun çıkıyor; 16 biraz yetersiz kalmaya başladı. Ayrıca oyunlara mod da kuruyorsan şart gibi bir şey. Bütçen varsa 32 yapmamak için hiçbir sebep yok bence.

DDR5 olduğu için çift kanal çok etki etmez diye düşünüyorum.

DDR5'in zaten asıl olayı Dual Channel zorunluluğunu kaldırması.

DDR4'ün tek kanalı ve DDR5'in çift kanalı arasında toplam kanal genişliği farkı yok. Birisi 1x64 bit birisi 2x32 bit. Dolayısıyla bant genişliği farkını oluşturan faktör frekanstır, kanal sayısı veya genişliği değil. DDR5'de çift kanal ve tek kanal, ya da dört kanal ve çift kanal, arasındaki bant genişliği farkı eskisi gibi belirgin ve bu fark doğrudan oyunlarda alınan FPS ile ölçülmez.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı