DDR5 belleklerde CL değeri önemli mi?

ersENes

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba.
DDR5 bellek almak istiyorum ama kafama takılan sorular var:
1-) Performansı yüksek olması için AM5 sistem belleğinin MHz değeri ne olmalı? (overclock yapılmayacak)
2-) DDR5 belleklerde CL değeri gerçekten de önemsiz mi?
3-) AM5 sistem üzerine önereceğiniz 2x16 (32 GB) EXPO açısından sorun çıkarmayacak DDR5 bir RAM var mı?
Herkese iyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer RAM'ler çift kanal olmasını istiyorsan CL değerleri iki RAM'in de aynı olması gerek.

Anakart ve işlemci nedir? Buna göre anakart üretici sitesinde destekli RAM'lerin listesine bak ve ülkede satışta olanları bir liste yap.

Bir ara bu konuda redditte gezinmiştim. 6000 mhz ve 30cl değere sahip olanların daha stabil bir performans aldıklarını okumuştum. Tâbi o zaman ddr5 yeniydi. Belki şu an fark kapanmıştır.

Bir ara bu konuda Reddit'te gezinmiştim. 6000 MHz ve 30CL değere sahip olanların daha stabil bir performans aldıklarını okumuştum. Tâbi o zaman DDR5 yeniydi. Belki şu an fark kapanmıştır.

Ben de dün AMD kanadında 6000'lik belleklerin sorun çıkardığını duymuştum.

Kardeşim göz attım ve en fazla 5600MHz olan RAM takabiliyorsun.
Kanıt

CMK32GX5M2b5600C40.
F5-5600J3636C16GX2-RS5k
F5-5600J3636C16GX2-TZ5rk
CMT32GX5M2b5200C40.
KF552C40bbk2.
KVR48U40Bs8k2.
KF548C38bbak2.

Seç begen al. Şu an satışta olup 10000 TL altı ve üretici destek sayfasında olan modeller.

Son düzenleme:
@The Prodigy Değerli hocam bu 3 soruya muhatap olarak senin görüşünü de alabilir miyiz ? Birşeyler söylemek ister misin ?

Ryzen 7000'de tak-çalıştır kullanım için 6000 MHz ideal. Bazı işlemciler 6400 MHz'de stabil çalışıyor bazı işlemciler o frekansta görüntü veremiyor, silikon kalitesi benzeri bir durum mevcut Ryzen 7000 için.

Bu bellek fiyatına göre fena değil.

CL değeri önemsiz değil. Belleklerde her zamanlama veya yapısal unsur performansa büyük etki edebiliyor dolayısıyla önemsiz denebilecek pek kavram yok. Eskisine göre biraz arka planda kalmış olsa da önemsiz diyip geçmek doğru değil.

Merhaba, bende AM5 bir sistem topladım ram konusunda biraz sıkıntı yaşıyorum.

Anakart: Asus Prime B650M-K
İşlemci: Ryzen 7500F
Ram: Corsaır Vengeance CMH32GX5M2B6400C32 32 GB (2x16) DDR5 6400 MHz CL32
Psu: Asus TUF 750W

İlk kurulumda ramleri D.O.C.P açıp 6400 MHz de çalıştırdım fakat sonraki gün sistem açılmadı bios ekranından sonra siyah ekranda kalıyordu. Biosu pinden varsayılan yapıp açtım 4800 de sorun yok. D.O.C.P profili yeniden etkinleştirdim bu kez sistem açıldı fakat oyunda drop olur gibi takılmalar olmaya başladı. Bu arada ram AMD EXPO destekli değil sadece XMP destekli versiyon.
Ram alıp sistem topladınız mı acaba?

@The Prodigy bu konudaki fikrini merak ediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…