DDR5 RAM tavsiyesi

Bütçe
6k

friskybith

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
KASA: Lian Li O11 Vision

İŞLEMCİ: Ryzen 7 7800X3D

SSD: Kingston KC30001TB +SAMSUNG 980 PRO 1TB

RAM: CORSAİR VENGEANCE 2*16 6000MHZ

GÜÇ KAYNAĞI: MSI MPG A1000G

EKRAN KARTI: ASUS ROG STRİX 4080 16GB

SIVI SOGUTMA: ASUS ROG RYUJİN III ARGB

ANAKART: ROG STRİX X670E-E GAMİNG

MONİTÖR: ROG STRİX OLED XG27AQDMG

MOUSE: ROG PUGİO 2

KLAVYE: ASUS ROG CLAYMORE II

MOUSEPAD: STEELSERİES XL RGB
Anakart
X670E-E gaming wifi
İşlemci
7800x3d
Arkadaşlar selam AM4 sistemi satıp AM5 sisteme geçtim, Corsair dominator Platinum DDR5 RAM almıştım ancak aldığımdan beri sürekli bir sorunlar karşılaşıyorum. Mavi ekran hatasi durduk yere onarıma girme bilgisayar geç açılma derken sorunun RAM olabileceğini öğrendim. Alırken anakart destek sayfasina da bakmıştım ama pek onemsemedim. O yüzden bu elimdekileri satıp ya da iade edip yeni uyumlu bir RAM almak istiyorum. Varsa önerileriniz memnun olurum. Teşekkürler şimdiden.

Anakart destek sayfasına baksana tekrar. Daha mantıklı olmaz mı? En azından seçenekleri söyle bakalım.

Nasil yani anlamadım hocam islemci performans düşüşü mü oluyor?
Performans düşüşü olmaz ama 6000 MHz üstünde çalıştırmanız çok zor. 6000 MHz üstü RAM alıp, 6000 MHz'de çalıştırıp zamanlamaları sıkışlatırmayı deneyebilirsiniz. Ryzen işlemcilerde zamanlamaların (yani cl değerinin) düşük olması performans için baya iyi oluyor.

Dostum aynı işlemciye sahibiz bende şu Corsair 32GB(2x16) Vengeance RGB 6000mhz CL30 DDR5 AMD EXPO Ram (CMH32GX5M2B6000Z30K) RAM ile ilgileniyorum sanada bakmanı tavsiye ederim.

Bu arada X3D işlemcilerde CL değeri oyunlarda çok etkili değil ön bellekleri fazla olduğu için bizim için önemli olan MHz değerleri ancak onu da moderatörün dediği gibi 6000 üstü önermiyorlar. Bizim için ideal olan 6000 MHz ve en uygun fiyat hangisi ise onu almak. CL değeri diğer işlemcilerde önemli ama X3D'lerde çok fazla oyunlarda etkisi yok.

Performans düşüşü olmaz ama 6000 MHz üstünde çalıştırmanız çok zor. 6000 MHz üstü RAM alıp, 6000 MHz'de çalıştırıp zamanlamaları sıkışlatırmayı deneyebilirsiniz. Ryzen işlemcilerde zamanlamaların (yani cl değerinin) düşük olması performans için baya iyi oluyor.
Ondan mi suanki ramlerde sürekli sorun yaşıyorum acaba 6400mhz cl32 kullaniyorum. 6400e aldigimda sistem ya açılmıyor ya hata veriyor. Stok halde 4800de kullaniyorum suan ona rağmen chromeda kilitlenmeler yaşıyorum cok fazla sekme açtığımda.

Dostum aynı işlemciye sahibiz bende şu Corsair 32GB(2x16) Vengeance RGB 6000mhz CL30 DDR5 AMD EXPO Ram (CMH32GX5M2B6000Z30K) RAM ile ilgileniyorum sanada bakmanı tavsiye ederim.

Bu arada X3D işlemcilerde CL değeri oyunlarda çok etkili değil ön bellekleri fazla olduğu için bizim için önemli olan MHz değerleri ancak onu da moderatörün dediği gibi 6000 üstü önermiyorlar. Bizim için ideal olan 6000 MHz ve en uygun fiyat hangisi ise onu almak. CL değeri diğer işlemcilerde önemli ama X3D'lerde çok fazla oyunlarda etkisi yok.
Anladım peki xmp ve expo olayi nedir amd expo destekli olmasına dikkat etmeliyiz sanırım. Bu arada attığın rame de bakacağım hocam teşekkürler.

Ondan mi suanki ramlerde sürekli sorun yaşıyorum acaba 6400mhz cl32 kullaniyorum. 6400e aldigimda sistem ya açılmıyor ya hata veriyor. Stok halde 4800de kullaniyorum suan ona rağmen chromeda kilitlenmeler yaşıyorum cok fazla sekme açtığımda.
"AM5 RAM stabil çalışmıyor" gibi bir konu açarsanız belki birileri yardımcı olabilir.

Ondan mi şu anki RAM'lerde sürekli sorun yaşıyorum acaba 6400MHz CL32 kullanıyorum. 6400e aldigimda sistem ya açılmıyor ya hata veriyor. Stok halde 4800'de kullanıyorum şu an ona rağmen Chrome'da kilitlenmeler yaşıyorum cok fazla sekme açtığımda.

Anladım peki XMP ve EXPO olayi nedir AMD EXPO destekli olmasına dikkat etmeliyiz sanırım. Bu arada attığın RAM'e de bakacağım hocam teşekkürler.

Dostum benim attığım RAM'ı ben bir yorumdaki tavsiye üzerine satın aldım. Anakartım MSI Pro X-670 aynı anakartta AMD EXPO destekli 6000 MHz Corsair RAM'ını kullanıyormuş ve hiçbir sorun yaşamamış 3 aydır. Bende aynı sisteme sahibim ve parçalar kargoda geldiğinde kurulumunu yapacağım. Zaten anakart destek listesinde bu attığım RAM'lar vardır bir kontrol et istersen. Son olarak DDR5 sisteminde Intel destekli XMP var ancak AMD EXPO destekli RAM alırsanız daha sağlıklı olur. Ben o şekilde yaptım.

Dostum benim attığım RAM'ı ben bir yorumdaki tavsiye üzerine satın aldım. Anakartım MSI Pro X-670 aynı anakartta AMD EXPO destekli 6000 MHz Corsair RAM'ını kullanıyormuş ve hiçbir sorun yaşamamış 3 aydır. Bende aynı sisteme sahibim ve parçalar kargoda geldiğinde kurulumunu yapacağım. Zaten anakart destek listesinde bu attığım RAM'lar vardır bir kontrol et istersen. Son olarak DDR5 sisteminde Intel destekli XMP var ancak AMD EXPO destekli RAM alırsanız daha sağlıklı olur. Ben o şekilde yaptım.

Simdi kontrol ettim benim anakart destek listesinde bu RAM'ler yokmuş maalesef. Attiklarimdan hangisi daha iyidir sence hocam?

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı