DDR5 sistemlerde EXPO XMP RAM farkı nedir?

IWinChesTeR

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, ilk defa DDR5 sistem diziyorum.
Bu EXPO XMP RAM farkı nedir?
Anakartın desteklediği RAM'lere baktığımda EXPO yazmıyor RAM'de mesela G.Skill kodu.
Almak istediğimde EXPO yazmıyor Corsair 32 GB ikisinde de yazmıyor ama birinde anakart resmi sitesinde G.Skill destekliyor ama EXPO yazmıyor.
Kafam çok karıştı, bilgisayar dizmeye gittim bugün hatta soğutucu hakkında konu açtım soğutucuyu aldım sistem alamadım Sinerji mağazada sağ olsun hiçbir ürünün stok yok. Sitede var gösterdiği halde gittik yok dedi, 65 km yol da boşuna yapmış olduk.
Bir yardımcı olur musunuz, anakartın desteklediği G.Skill direk alayım mı yoksa EXPO mu alayım? EXPO olan almaya kalktığımda %10 fiyat farkı oluşuyor.
Değer mi?
Dizmek istediğim sistem de.
MSI B650 Tomahawk.
Ryzen 7600.
6700XT(alındı)
Xigmatek perseus kasa(alındı)
MSI A750GL PSU.
Deep cool AK620 digital.

F5-6800J3445G16GX2-TZ5rk bu fakat EXPO yazmıyor bu RAM'de:

Almak istediğim de Corsair 32 GB:

Almaya gittiğimizde mağzadaki arkadaş kafamı bulandırdı EXPO olmazsa mavi ekran alırsın dedi sürekli o yüzden sorayım dedim.

O elinde kalan urunu satmaya calismis, bos yapmis. Bende zincir bilgisayar marketlerinden birinde calistigimda oyle yapmaya zorlanmistim.

Bilgilendirme için sağ ol hocam ben şimdi anakartın desteklediği yazan F5-6800J3445G16GX2-TZ5rk kodlu ürünü alıyorum o zaman teşekkürler.

Sıradan bir kullanıcı isen ve BIOS ayarlarından hiç anlamıyorsan 6800 MHz bir RAM almak 6000 MHz RAM'den daha az performans verecek. O yüzden 6000 MHz C30-38 aralıgında bir RAM alman çok daha iyi olur.

Dipnot : EXPO = XMP aynı şey, sadece satış stratejisi(OC profili)

Bu arada anakartın desteklediği modeli satın aldım sistemide cuma günü parçalar geliyor kuracağım.

Herkes yanlış söylemiş maalesef, biri reklam demiş biri önemli bir şey değil demiş bu iki terim RAM'in overclock desteklediğini gösteriyor. Aralarındaki fark da EXPO AMD için uyumlu, XMP de Intel için uyumlu demek. Maalesef bilgisizce direkt boş bir şey deyip geçiyorsunuz. Bunu yapmayın lütfen. Hadi arkadaş anlamıyorsa gerçekten de gereksiz terimler olabilir, ama ileride duydu gördü bildi dedi ki ya bende overclock yapacağım ama bir bakacak AA RAM farklı bir işlemci için overclock destekliyor. Sonuç olarak yapmasını da bilmesen işlemciye uygun RAM alman daha mantıklı. Misal bende Corsair'in 16 GB RAM'i var XMP 3.0 destekliyor. İnternetten sağ olsunlar siyah renk yerine gri göndermişler. Gri renkler de AMD yani EXPO destekli. 5200MTS RAM'i ben 5400'de XMP açarak kullanıyordum ama ikisini birlikte 5400'de kullanamıyorum maalesef sistem çöküyor ya siyah ekran alıyorum ya da hiç açılmıyor. Unutmayalım EXPO RAM AMD işlemci ve anakartlarında overclock desteklediğini, XMP de Intel işlemci ve anakartlarında overclock desteklediğini gösterir. Teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…