Light'in en çok yöntemini beğenmiyorum ben. Şu an günümüzde neden bütün suçlar idam ile cezalandırılmıyor? Çünkü ne suçlu olduğundan %100 emin olunamıyor ne de suçlu olduğundan emin olan kişilerin hiçbir gerekçesi olmadan suç işlediklerinden %100 emin olunamıyor. Dolayısı ile Kira hapisteki suçluları tek tek öldürüyor da, bu kişilerin arasında ya haksız yere iftira ile içeri girenler var ise? Kira burada ölüm meleği olarak kimin yaşayacağına kimin öleceğine karar veriyor, bunu tarafsız bir şekilde yapması mümkün mü? Bu kadar polis, avukat, detektif, savcı, hakim gibi mesleklerin olma sebebi bu işi ola bildiğince tarafsız hale getirmek. Şimdi Kira tutsa yataktan kalkarken serçe parmağını kapıya vursa o gün daha keyifsiz olduğu için aç kaldığı için mecburen hırsızlık yapanları da öldürmeyeceği ne malum? Ya da Japon milli takımı kaybetti diye teknik direktörü öldürmeyeceği?
Şey konusunda haklısınız ama, Light'ı Light yapan defter değil, zaten kendisi L gibi deha bir insan. Zaten tam da o yüzden ilk bölümde bir boşluk içerisinde, hayat anlamsız geliyor. Defteri bulduğunda ise bu boşluğu dolduruyor, kendisinin dünyanın tamamından daha farklı olduğundan emin olmuş oluyor ve birden daha öncesince hiç umurunda olmayan Dünya adaleti için kollarını sıvıyor. Baştan bu amaç uğruna politikacı ya da hukukçu olmaya çalışırken bu güç eline geçmedi, amaçsızken geçti eline ve bu gücü sırf sahip olduğu için kullandı. O yüzden dedim motivasyonu adalet değil tam aksine açgözlülük.
Deftere sahip olup kompleks sahibi olmayanlar da var, mesela Misaka. Her ne kadar aptallığı ile ön plana çıksana seride kendine en dürüst karakter. Kendisini Kira'ya adıyor ve defter o konuda onu zerre değiştirmiyor her şeyi tamamen ona ulaşmak için yapıyor (her ne kadar bu uğurda birilerini öldürse de
). Yani hikayenin sonunda Kira yakalanmasa ve Misaka ile birlikte defterleri bıraksalar Misaka sıkıntısız bir şekilde yaşayabilecek iken Light muhtemelen kendini çatıdan atar. Onun haricinde mesela L'de hiç defteri işinde kullanmak üzere bir plan yapmıyor.
Polislerin de %100 haklı olduğunu düşünüyorum, hani Spider-Man'de onun kontrol edilemeyen bir güç olması haricinde polisin rahatsız olabileceği hiçbir şey yok aslında, insanlara en çok yardım eden o. Ama Kira öyle değil, daha ilk bölümden ben L Kira seni yakalayacağız diye çıkıyor televizyona, Kira 1 saniye bile düşünmeden adamı öldürüyor, dünyanın en iyi detektifi olarak kendini tanıtan birisini. Böyle birisine kimsenin güvenmemesinden daha doğal bir şey yok bence.
Övgünüze katılıyorum kendi bakış açımdan dolayı, bence Light seyirciye hitap etme konusunda aşırı başarılı. Lisede ya da başka dönemlerde kendini herkesten farklı görüp hayattan soyutlanma kısmı birçok kişinin kendinde görebileceği bir şey. Ve bu karakterin eline birden Dünya'nın en iyi öldürme aracı geçiyor, ve bu güce bu kendini soyutlayan kişinin nasıl tepki verdiği, nasıl amacından gitgide saptığını gösteren bir seri.
Yine de son olarak altını çizmek istiyorum, Light'ın ilk bölümde tereddütsüz bir biçimde televizyondaki bir detektifi, nişanlısını öldürdüğü için peşine düşen bir kadın detektifi gözünü bile kırpmadan öldürmesi adaleti sağlamak yerine kendisinin adalet olmaya çalıştığının en net göstergesi. Erwin Smith'den alıntı yapmışsınız, mesela o tam dediğiniz gibi, insanlık uğruna kimsenin karşısında durmasına izin vermeyen birisi. Ama Light ile farkları, Light kendi çıkarları için başkalarını feda etmekten çekinmez iken Erwin insanlığın çıkarları uğruna kendini feda etmekten çekinmeyen birisi. Şunu düşünün, Kira o kadını öldürmeden önce gözlerinin içine bakıp "ben Kira'yım" diyerek onunla dalga geçiyor, onu alt ettiğini yüzüne vuruyor. Gerçekten adalet uğruna beni durdurmamalı diyerek bunu yapsa idi o şekilde kadın ile dalga geçer miydi?