Debian 12 CPU düşük hızda çalışıyor

Cermen

Centipat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba, Debian 12'deyim, işlemci hızını gözlemliyorum genelde 2 GHz seviyelerinde çalışıyor. Windows'ta güç seçeneklerinden tasarruf veya dengeli seçiliyken de böyle oluyordu, performans moduna alınca düzeliyordu. Bunda da böyle bir ayar mı yapmak lazım acaba yoksa normal mi?

Son düzenleyen: Moderatör:

İşlemcinin boştayken daha düşük hızlarda çalışması normal. Bu gereksiz güç tüketimi ve sıcaklığın önüne geçmek için yapılan bir şey. İlla yapmak isterseniz aşağıdaki eklentiyi indirip ayarlamalarınızı yapabilirsiniz.

@Ben Tuba Hafif işlemlerde 2.7-3 GHz gibi oluyor. Muhtemelen CPU stress test yapsam son hıza dayanır ama boştayken base speed'in bu kadar altında olması tuhaf geldi. Akşam bir de yük altında bakayım, teşekkürler.

@Rona Eklentiyi deneyip bilgi vereceğim. Teşekkürler.

Yük altındayken hız değerleri yükseliyor mu? O önemli.
Dün stress test yaptım yük altında 3.6 GHz'i geçmedi. AMD 6800h işlemci için düşük malesef.

Xfce4 kullanıyorum. Gnome kurup bahsettiğiniz extension'u kurmaya çalıştım ama yapamadım. Alternatifleri biraz daha araştırayım. Teşekkürler.

Son düzenleme:

Tam olarak nerede sorun yaşadınız?

Tam olarak nerede sorun yaşadınız?
Tekrar sırasıyla deneyince kuruldu. Kurulumunu da anlatayım not olarak dursun burada.

Şöyle yaptım.

Gnome kurdum:

sudo apt update
sudo apt install gnome/stable -y
sudo reboot

gnome'dan login oldum ve şu adreste Power profile Switcher'ı aradım.

Bu şekilde çıktı. Off durumdaydı, butona tıklayıp yüklemeye çalıştım ama error verdi.

Eklentinin Github sayfasını açtım:

Eklentinin şöyle bir bağımlılığı varmış onu yükledim sonra gerekli servisi başlattım.

Kapattım açtım extension kısmına geldi.

Şarja takılıyken geçerli olan power profili maximum performance yapıp işlemciyi tekrar stress teste soktum. 120 saniye boyunca yük bindirme sonrası sonuç 3900 MHz'le başlayıp 3700 civarında testi bitirdi.
Sanırım ısındığı için frekansı kısıyor çünkü CPU 95 dereceye çıktı test esnasında.

test sonucu: (F sekmesi ortalama CPU hızı)
,

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…