Merhaba arkadaşlar. Emekli kasamda hafif Linux kullanmak istiyorum Windows'tan tamamen vazgeçtim.
Endeavour OS kullandım bir süre LXDE masaüstü ile. Aslında memnundum ama son günlerde bazı açtığım şeylerin, oynadığım oyunların ağır çalıştığını hissetmeye başladım. Dağıtımımı değiştirmek istedim.
LXLE dağıtımı aslında favorimdir ama kapanırkenki bazen çıkan kernel panic hatası, RAR dosyalarıyla yaşadığım sıkıntılar, güncelleme yaptıktan sonra hafif ağırlaşması ve boot ekranının bozulması vb sıkıntılardan dolayı kullanmak istemiyorum.
Bodhi Linux denedim o da hoşuma gitti ama huyluyumdur biraz. Apt Update yaparken donması dikkatimi çekti. Onunla devam etmek istemedim. Oldukça hafifti.
Lubuntu denedim. Hafiflikten yana LXLE ve Endeavour arası bir şeydi. Yine oyunla ilgili sıkıntım oldu. Steam çok yavaş yüklendi, Steam'den oyunu çok yavaş yükledim, e dedim bu yavaşlıkta oyun ne olur kim bilir ve onu da bıraktım.
antiX denedim. Hafiflik anlamında en iyisiydi diyebilirim ancak root hesabı yetkileriyle ilgili sorunlar yaşadım. Sürekli bir şeyi yapmak için şifre istiyordu üstüne bazı uygulamaları yükleyemedim ve yine Steam sorunu yaşadım.
Aslında en çok Sparky Linux Minimal GUI'yi beğendim. Kendisi Debian tabanlı. Masaüstü tamamen boş, hafifliği güzel, APTus ile çoğu ihtiyacımı karşılıyorum Her şey iyi güzel hoşken Steam'den Don't Starve Together'a girdiğimde bölüm yüklenme ekranında donuyor. Dikkat ettim genelde Debian tabanlı dağıtımlarda böyle sorun yaşadım. Herhangi bir hata vb almıyorum sadece donuyor. Biliyorum o yükleme ekranı zaten uzun sürüyor ama 2 saat bekledim yine de geçmedi. Bir çözümü var mıdır ne yapmam gerekli anlamadım. Yoksa bu tarz hatalar Debian tabanlı dağıtımların klasik sorunudur ve çözümü yok mudur aydınlatır mısınız?
Sistem önerisi yapmak isteyen arkadaşlar için benim önemli beklentilerim:
Hafif olsun(boşta RAM kullanımı 300 MB ve altında, en fazla 350-400 MB)
Steam'de hafif oyun oynarken sıkıntı çıkarmasın(özellikle Don't Starve'da)
Tarayıcı kullanırken sıkıntı çıkarmasın (Falkon browser kullansam yeterli)
Mümkünse Debian, Ubuntu ya da Arch tabanlı olsun (Eğer yaşadığım sorunun çözümü yoksa Debian tabanlı olmasa da olur)
Özelliklerim:
2 GB RAM
ATI Radeon HD 2400 Pro
160 GB IDE HDD
Intel E2180 Dual 2GHz işlemci.